Kultura
 

Zakaj je Mona Liza najslavnejša slika na svetu?

29. 7. 2024; 12.00
Avtor: Tina Lucu/ revija Liza Maja
mona-lisa

Mona Lisa foto: profimedia LIZA MAJA

Mona Liza, mojstrovina toskanskega renesančnega slikarja, kiparja, arhitekta, izumitelja in inženirja Leonarda Da Vincija, velja za najslavnejše likovno delo vseh časov. Tudi zaradi umetnine v Pariz vsako leto pride na milijone ljudi, ki si v slavnem Louvru želijo videti le Mono Lizo. A zakaj je slika tako slavna? Seveda je za vsakim uspehom tudi zanimiva zgodba.

Mona Liza je bila dokončana okoli leta 1505 in je ostala v umetnikovi lasti. Leta 1516 jo je Da Vinci prinesel iz Italije v Francijo, ko ga je kralj Franc I. povabil, da bi delal v graščini Clos Lucé blizu kraljevega gradu v Amboiseu. Po Leonardovi smrti je Mona Liza tako kot druga umetnikova dela ostala v lasti francoske kraljeve družine (danes države).

Iz zgodnejših zapisov je razvidno, da so sliko tudi zmanjšali in odstranili stebra na obeh straneh. Robovi so vidni še danes. Slika je bila najprej v kraljevi palači Fontainebleau, pozneje pa v palači v Versaillesu in v zasebni zbirki Ludvika XIV. Po francoski revoluciji so jo prenesli v Louvre. Napoleon si jo je obesil v svoji spalnici v Tuilerijski palači. Pozneje so jo spet vrnili v Louvre, kjer z občasnimi premori visi še danes.

Opis slike

Doprsni portret s pokrajino v ozadju, vidno kot zastor, prikazuje skromno oblečeno žensko v prosojni tančici, temnih oblačilih in brez nakita. Leonardo je zasnoval sliko v obliki piramide in umestil figuro frontalno, s poudarjenim levim profilom (tričetrtinska poza). Prekrižani roki tvorita osnovo piramide. Prsi, vrat in obraz so osvetljeni z isto svetlobo, ki nežno osvetljuje njene roke. Svetloba daje občutek živosti površin, ki tvorijo osnovo geometrije krogel in krogov, vključno z lokom njenega znamenitega nasmeha.

mona lisa foto: profimedia LIZA MAJA

Kdo je ženska na sliki?

Kdo je oseba na sliki, ni natančno znano.

Najbolj verjetna in razširjena je razlaga, da je na sliki Lisa Gherardini, žena Francesca del Giaconda, bogatega in uglednega poslovneža iz Firenc.

Druga možnost je, da je na sliki »neka gospa iz Firenc«, ki je bila upodobljena po naročilu Giuliana de Medicija.

Tretja teorija pravi, da je na sliki Izabela Aragonska, milanska vojvodinja, španska princesa in žena francoskega kralja Filipa III.

Obstaja tudi teorija, da gre za umetnikov avtoportret. To se utemeljuje z rezultati digitalne analize obraznih potez Leonardovega obraza in potez osebnosti na znameniti umetnini. Kritiki temu nasprotujejo, saj sta si podobna le zaradi tega, ker je obe sliki narisal isti umetnik z istim slogom.

mona lisa foto: profimedia LIZA MAJA

Vzroki za priljubljenost Mone Lize

Ljudem je bila Mona Liza prvič predstavljena skoraj 300 let po nastanku, po koncu francoske revolucije (1799), ko so jo postavili na ogled v Louvru, ki je bil takrat že javni muzej. Najprej je slika začela pridobivati pozornost, saj se je bistveno razlikovala od drugih portretov, ki so bili značilni za obdobje renesanse.

Sredi 19. stoletja z nastankom simbolizma so jo začeli občudovati umetniki, ki so jo povezovali s svojimi zamislimi o ženski skrivnostnosti. Še posebno njen skrivnostni in zagonetni nasmeh je še vedno predmet številnih razprav, saj ga ljudje, tudi poznavalci, vidijo zelo različno.

Slika je postala svetovno znana leta 1911, ko je bila ukradena iz muzeja Louvre, saj so o tem vneto poročali vsi svetovni mediji. Med osumljenci za krajo je bil celo sam Pablo Picasso, vendar se je sum izkazal za neutemeljenega. Ljudje so takrat v Louvre hodili gledat celo prazen prostor, kjer je prej visela umetnina.

Sliko so po dveh letih našli v Firencah, ukradel pa jo je uslužbenec Louvra Vincenzo Peruggio, po rodu Italijan. Sliko so pozneje vsaj še dvakrat poskusili uničiti in tudi o tem so obširno poročali mediji.

Leonardo da Vinci velja za enega največjih genijev človeštva ter ima zaradi svojih izumov ogromno občudovalcev po svetu. Posledično Mono Lizo dobro poznajo tudi ljudje, ki jih likovna umetnost sicer ne zanima.

Slika je polna skrivnosti in zaradi tega sama po sebi zanimiva. Kdo je Mona Liza? Kaj se skriva za njenim nasmehom? Sreča, žalost, skrivnost, radovednost, tolažba, tragedija? Ali je ozadje slike realistično ali plod umetnikove domišljije? Zadnja dognanja pravijo, da je naslikana ob mestu Lecco ob jezeru Como. Poseben in zagoneten ni le njen nasmeh, temveč tudi njene oči, ki naj bi gledalca ves čas gledale ne glede na to, ali stoji na levi ali na desni strani slike. Podrobnejše raziskave slike so pokazale, da se v njenem desnem očesu skrivata začetnici L. V. (Leonardo da Vinci).

mona lisa foto: profimedia LIZA MAJA

Zanimivosti

Strokovnjaki iz različnih obdobij se strinjajo, da je slika mojstrovina. Da Vinci se je lotil slikanja na znanstveni podlagi, saj je s pomočjo seciranja trupel spoznaval obrazne mišice in pred tem tudi narisal prvo znano anatomsko risbo nasmeha.

Mona Liza je naslikana z Da Vincijevo slovito tehniko sfumato, pri kateri slikar z mehkimi prehodi in postopnim prehajanjem tonov in barv ustvari mehke in meglene oblike ter tako doseže učinek atmosfere, pri tem pa ne pusti nobenih vidnih potez čopiča.

Psihoanalitik Freud je tolmačil »nasmešek« kot namigovanje Leonardove ljubezenske navezanosti na svojo mater. Drugi so ga največkrat opisovali kot nedolžnega in zapeljivega.

Strokovnjaki pravijo, da bi Mona Liza, če bi jo danes dali na dražbo, zagotovo presegla vrednost 2,5 milijarde evrov.

Mona Liza v italijanščini pravzaprav pomeni »moja gospa Liza«.

Med 2. svetovno vojno so sliko pred nacisti umaknili iz Louvra. Najprej je bila shranjena na varnem v Château d'Amboise, nato v opatiji v Loc-Dieu in nazadnje v Ingresovem muzeju v Montaubanu.

prejšnji članek
Natalija Verboten razkrila, kaj ji že 18 let prikriva mož Dejan
Svet slavnih
Natalija Verboten razkrila, kaj ji že 18 let prikriva mož Dejan
naslednji članek
Umrl je moški, ki je ustvaril tiramisu
Kulinarika
Umrl je moški, ki je ustvaril tiramisu

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.