nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Tako pripravite kožo na sonce

14. 7. 2016; 03.30
Avtor: M. Š./revija Bodi zdrava
Sonce, plaža, poletje, sončenje

foto: Thinkstock

UV-žarčenje spreminja funkcije naše kože – organa, ki je odgovoren za delovanje celotnega organizma. Če UV-žarki poškodujejo stene naših celic, to pomeni, da je prebita stena našega obrambnega mehanizma. Posledično smo tako izpostavljeni vplivu virusov, bakterij in drugih škodljivih procesov, prav tako pa omenjeno dejstvo slabo vpliva na naravno regeneracijo, kar seveda pripelje do najhujšega – mutacije in raka.

Če koža postopoma prejema manjše odmerke sonca, bo sčasoma sposobna razviti varovalni mehanizem, ki jo bo obvaroval pred rdečico. Ljudje smo različno občutljivi na sončne žarke, kar je odvisno od prirojene pigmentiranosti naše kože. Še posebno pazljivi morajo biti svetlolasi, rdečelasi, modrooki ljudje in ljudje s svetlejšo poltjo.

Pospešite tvorbo melanina

Pigment melanin se nabira v površinskih slojih kože in služi kot njen obrambni mehanizem, ki jo obvaruje pred rdečico. Zato je zelo pomembno, da kožo pred agresivnimi ultravijoličnimi žarki zaščitite čim prej tudi od znotraj. Sami lahko za pospešeno nastajanje melanina veliko storite s pravo prehrano, ki vsebuje veliko antioksidantov. Povečana poraba antioksidantov pri izpostavljanju UV-žarkom je namreč dokazana s kliničnimi raziskavami. Oksidativni stres, povzročen s prostimi radikali, vključujejo tudi v patogenezo kožnega raka, povzročenega z UV-žarki. 

Znanstveniki so dokazali, da intenzivnost izpostavljanja soncu vpliva na naš imunski sistem. 

Betakaroten – potencialna zaščita pred kožnim rakom 

Vse več raziskav kaže na zaščitno delovanje določenih hranil, predvsem pri preprečevanju oksidativne poškodbe kože in nastanka kožnega raka. Govora je predvsem o živilih, ki vsebujejo betakaroten, ki je znan kot učinkovit antioksidant oziroma lovilec prostih radikalov. Betakaroten tako predstavlja potencialno zaščito pred kožnim rakom in drugimi kožnimi spremembami. Vpliv betakarotena na zaviranje prezgodnjega staranja kože povezujejo z njegovim zaščitnim učinkom na kolagen v koži, saj ščiti osnovne gradnike kolagena (prolin) pred oksidacijo, povzročeno z UV-žarki.

Kje najdemo betakaroten?

Betakaroten je v naravi v vseh zelenih rastlinah, pri tem pa so z njim najbogatejši rabarbara, korenje, špinača in ohrovt, od sadja pa dinja in marelica. Najdemo ga tudi v mangu, zelju in brokoliju. Še več betakarotena vsebujejo mladi listi mnogih divjih rastlin, koprive, detelje, lucerne, trpotca, kislice, plodovi jerebike in šipka ter alge. Omenjeno zelenjavo uživajte skupaj z olivnim oljem, saj telo potrebuje maščobo za uspešno absorpcijo karotena. 

Ne pozabite! 
Preveliki količini sončnih žarkov nismo izpostavljeni le ob sončenju, temveč tudi ob različnih dejavnostih na prostem, pri sprehodih po mestu, kolesarjenju, delu na vrtu.

Zaščitite se lahko tudi s prehranskimi dopolnili 

Sodobnejša prehranska dopolnila ponujajo učinkovite kombinacije naravnih virov antioksidantov. Poleg omenjenih betakarotenov je zelo pomemben antioksidant tudi koencim Q10, ki kožo še dodatno ščiti pred starostnimi spremembami zaradi vpliva sonca. Zelo blagodejno deluje na kožo tudi aloja vera, saj jo dodatno navlaži, deluje protivnetno in pomirjujoče. V zadnjem obdobju se vse bolj poudarja tudi pomen likopena, ki prav tako spada med karotenoide. Pomemben vir likopena je paradižnik. Pri UV-zaščiti mu nekateri pripisujejo celo pomembnejšo vlogo od betakarotena.

Omenjene sestavine bodo vaš organizem obvarovale pred prostimi radikali in prispevale k zmanjšanju občutljivosti kože na sonce ter jo dodatno zaščitile pred starostnimi spremembami zaradi vpliva sonca. Hkrati bodo vplivale na hiter in stalen nastanek melanina, kar bo pripomoglo k lepši in hitreje zagoreli polti.

Z uporabo ustreznih varovalnih pripravkov, ki vam bodo pomagali kožo zaščititi pred škodljivimi vplivi sonca, je priporočljivo začeti vsaj 2–4 tedne pred daljšim izpostavljanjem soncu in nadaljevati v obdobju sončenja. Tako lahko preprečite kratkoročne posledice sončenja, kot so sončne opekline in preobčutljivostne reakcije, pa tudi dolgoročne posledice, ki nastanejo z leti zaradi ponavljajočega se čezmernega izpostavljanja sončnim žarkom.



prejšnji članek
Če delate to, potem so vaši hormoni zmedeni!
Zdravje
Če delate to, potem so vaši hormoni zmedeni!
naslednji članek
Že poznate #LJfootie?
Zdravje
Že poznate #LJfootie?