Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Stran s pigmentnimi madeži!

4. 3. 2016; 09.15
Avtor: Š. K./revija Bodi zdrava
Stran s pigmentnimi madeži!

foto: Arhiv Bodi zdrava

Sonce je pravi sovražnik pigmentnih madežev, ki se najraje pojavijo v spomladanskih dneh, do izraza pa vsekakor najbolj pridejo poleti in jeseni, ko je koža dodatno opečena od sonca. Kaj pa lahko sami naredite, da bo pigmentnih madežev manj?

Kaj so pigmentni madeži?

Pigmentni madeži so temno obarvani kožni madeži, ki večkrat veljajo za lepotne lise, saj se pojavljajo predvsem po obrazu in dekolteju, lahko pa tudi po rokah. Po navadi jih povzročijo UV-žarki, lahko pa se pojavijo tudi po obisku solarija, če je koža nagnjena k pigmentnim spremembam. Čeprav se načelno začnejo pojavljati po 35. letu, lahko čezmerna pigmentacija prizadene tudi mlajše, saj so za njih lahko krivi tudi hormoni. Še zlasti v času nosečnosti se lahko pojavijo madeži po čelu, licih ali kje drugje po obrazu, lahko pa tudi drugje po telesu. Pigmentni madeži dosežejo velikost do treh centimetrov, pogosteje pa so manjši in merijo od 0,5 do 1 centimetra. Največkrat so svetlo do temno rjave barve in enakomerno obarvani. So ovalne oblike, včasih tudi nekoliko nepravilno oblikovani. Poleti ne potemnijo, ampak so vse leto enako obarvani. Njihovo število se lahko z leti povečuje.

Kaj se dogaja v koži?

Glavno vlogo ima encim tirozinaza. Ta zavira presnovo, potrebno za tvorbo melanina, ki skrbi za obarvanje kože in učinkuje kot naravna zaščita pred soncem. Tvorbo tirozinaze spodbuja UV-svetloba. Če je premočno aktivirana, pride do čezmerne tvorbe melanina in točkovnega kopičenja pigmenta. Poleg prevelike izpostavljenosti UV-žarkom in hormonskih motenj lahko na nastanek pigmentnih madežev vplivajo tudi staranje kože, zdravila, dišave in brazgotinjenje po vnetjih.

Lahko izginejo, a le nekateri

Med nosečnostjo nastali površinski madeži pogosto izginejo sami od sebe, kar pa ne velja za melazme, ki nastanejo zaradi jemanja kontracepcijskih tablet. Te so namreč bolj trdovratne in pogosto ne zbledijo niti po zamenjavi ali prenehanju jemanja tablet.

Kaj lahko naredite sami?

Kozmetična industrija ponuja številne izdelke za odpravo motečih madežev. V kliničnih laboratorijih na primer prisegajo na dve vrsti kvasovk, ki se v kitajski tradicionalni medicini uporabljajo že stoletja. Te kvasovke skrbijo za razgradnjo nakopičenega melanina v mikrodelce, ki se nato odstranijo z luščilnimi snovmi, kot je salicilna kislina.

Rešitev pa nekateri dermatologi vidijo tudi v laserju in pilingu, seveda pa je to odvisno od vrste pigmentnih motenj. Za nekatere madeže je primeren YAG ali neodimski laser, za madeže, ki zavzemajo večjo površino, pa IPL-laser. S segrevanjem se skupki melanina razbijejo, nastanejo drobni fragmenti, ki jih 'pospravijo' telesu lastni fagociti. Pogosto zadostuje že en poseg, včasih pa lahko po postopku na koži nekaj dni ostane rahla rdečica.

Ker niso vsi pigmentni madeži enaki, je prav, da se pred njihovo odstranitvijo posvetujete z dermatologom. Med številne metode spada tudi zamrzovanje s tekočim dušikom, ki je ena najstarejših metod. Tako pigmentno liso pomrznete; na njenem mestu nastane mehurček, ki se spremeni v krasto, ta v tednu do desetih dneh odpade, pod njo pa nastane nova koža.

prejšnji članek
Vas je sram pokazati nohte?
Zdravje
Vas je sram pokazati nohte?
naslednji članek
Najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji
Zdravje
Najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji