1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Uporabite to in vaša koža bo zablestela!

28. 3. 2016; 10.00
Avtor: NN
Ženska
Čedalje več ljudi se pri zdravljenju in tudi pri lepotnih ritualih vrača nazaj k naravi. In prav je tako. Le zakaj bi se zanašali na kemijo, če pa lahko v naravi poiščemo pomoč za svoje težave. Ena tistih rastlin, ki zadnje čase postaja vse bolj priljubljena, je čajevec.

Drevo čajevec z latinskim imenom Melaleuca alternifolia prihaja iz Avstralije, kjer so njegove zdravilne učinke že v preteklosti poznali aborigini, komercialna raba pa naj bi se začela nekje okoli leta 1920. Eterično olje čajevca najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih, pa tudi v domači lekarni je eno tistih olj, brez katerega skorajda ne gre. Uporabljamo ga lahko topično (nanašamo na kožo), interno ali v prostoru (razpršimo v pršilki ali nakapljamo v razpršilec).

Predlogov, kako vam lahko čajevec pomaga, je ogromno:
- Uporabite ga za nego las, saj odpravlja prhljaj in pomaga pri mastnih laseh. Dodajte nekaj kapljic šamponu ali balzamu in vaši lasje bodo lepši in bolj zdravi. Preventivno in kurativno ga lahko uporabite tudi proti ušem in gnidam.
- Tudi pri težavah s kožo si pomagajte s čajevcem. Nanesite ga na kožne pomanjkljivosti ali mozolje oziroma dodajte nekaj kapljic v svoj najljubši tonik ali kremo, da bi pomirili razdraženo kožo. Pomagal vam bo tudi pri razpokanih ustnicah, ki bodo z njegovo pomočjo spet postale mehke in gladke, in pomiril razdraženo kožo po britju, saj preprečuje bakterijsko okužbo morebitnih mikroran.


- Ker pomirja razdraženo kožo, naj bo čajevec tudi v vaši dopustniški lekarni, saj boste z njegovo pomočjo olajšali morebitne tegobe, ki jih povzroča predolga izpostavljenost sončnim žarkom.
- Ker čajevec odlično preprečuje razvoj plesni in glivic, ga uporabite tudi za nego nohtov. Po prhanju (ali plavanju v bazenu) ga nanesite na nohte – poleg tega, da bo preprečil (ali zdravil) glivice, bodo nohti z njegovo pomočjo postali tudi močnejši.
- Če vas muči razpokana ali suha koža na rokah (ali stopalih), si prav tako pomagajte z nekaj kapljicami olja čajevca, ki ga kanete v svojo priljubljeno kremo za nego rok ali stopal.
- Če ne zaupate klasičnim dezodorantom, se lahko zanesete, da vam bo pomagal tudi pri pretiranem potenju. Zdaj ne bo več bojazni, da se okoli vas širijo neprijetne vonjave, saj zavira rast glivic in deluje kot razkužilo.

UPORABA V MEDICINSKE NAMENE
Čajevec deluje razkuževalno in protivnetno, zato pomaga pri marsikateri tegobi. Pomaga pri opeklinah, bradavicah, luskavici, herpesih in pikih žuželk. Če imate vneto uho, ga nanesite za uho in na ušesno školjko, pri težavah z dlesnimi in parodontozo pa grgrajte. Uporabljamo ga lahko tudi za krepitev imunskega sistema ali za pomoč pri dihalnih stiskah, astmi ali bronhiolitisu.

prejšnji članek
Mehka koža, bleščeči nohti
Moda&Lepota
Mehka koža, bleščeči nohti
naslednji članek
V 'šoping' po otroka
Zdravje
V 'šoping' po otroka