Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vse, kar morate vedeti o negi kože

28. 7. 2016; 11.30
Avtor: Maša Rener/revija Fatalna
pigmentacija

foto: arhiv

Rdečica obraza, popokane žilice, bradavice, glivice in pigmentacija so nevšečnosti, ki nas znajo spraviti v slabo voljo. O tem, kako se jih znebiti, je za revijo Eva svetoval asist. Borut Žgavec, dr. med., spec. dermatovenerologije.

RDEČICA OBRAZA

Prav vsako od nas kdaj pa kdaj oblije rdečica, a danes bo govora o veliko bolj neprijetni tegobi, ki jo velikokrat spremljajo še razširjene žilice, mozoljem podobne spremembe ali celo zadebelitev nosu in lic. Bolezen se običajno začne po tridesetem letu in je kronična, imenujemo pa jo rozacea. Vzroki za njen nastanek še niso povsem znani, vsekakor pa lahko možne vzroke iščemo v ožilju, ki se na dejavnike odzove s čezmerno razširitvijo.

Kaj lahko storite sami?

V prvi vrsti je pomembno, da se izogibate tistim dejavnikom, ki bolezen sprožijo oziroma jo poslabšajo, kot so recimo čezmerno izpostavljanje soncu, savni, vetru, mrazu, pekoči hrani, kavi, vročim napitkom in alkoholu. Priporočljivo je tudi izogibanje čustvenim pretresom, telesnemu naporu, dražečim čistilom in uporabi kozmetike, ki vsebuje preveč dišav. Tudi vodoodporna in težko odstranljiva kozmetika ni najboljša izbira, saj drgnjenje kože stanje še poslabša. V lekarnah so brez recepta na voljo ustrezni kozmetični izdelki, izdelani posebej za nego kože, podvržene rozacei. Nekateri izdelki imajo že dodan UV-zaščitni faktor, nekaterim pa je dodan tudi zelen pigment, ki prekrije rdečico in poskrbi za enakomerno polt kože.

Nasvet strokovnjaka

Pomembno je, da rozaceo začnemo zdraviti čim prej, ko se bolezen pojavi, saj lahko le s tem preprečimo njeno napredovanje. Terapija največkrat obsega lokalno in sistemsko zdravljenje. Lokalno zdravljenje zajema uporabo antibiotičnih gelov in krem, sistemska terapija pa vključuje uporabo tetraciklinskih antibiotikov in retinoidov v obliki tablet ali kapsul, ki se dobijo na zdravniški recept. Uspešna je tudi uporaba laserja, v primeru zadebelitve nosu pa je velikokrat potreben dermatokirurški poseg.

POPOKANE OZIROMA RAZŠIRJENE ŽILICE

Razširjene žilice in žile najpogosteje opažamo na koži spodnjih udov: okrog gležnjev, na notranji strani kolen in po stegnih. Nastanek teh razširjenih žilic je povezan s povečanim venskim tlakom v spodnjih udih, ki je pogojen z dednostjo, opravljanjem stoječega poklica, nosečnostjo in čvrstostjo žilne stene. Pajkasti nevusi pa se pojavijo predvsem po koži dekolteja, vratu in obraza – zelo pogosti so recimo na nosu. Lahko nastanejo tudi po pikih žuželk ali po poškodbi, ko žilica poči in se razširi. Preplet razširjenih žilic je velikokrat prisoten tudi na licih – glavni dejavniki za to so sonce, bolezen rozacea in v nekaterih primerih genski dejavniki.

Kaj lahko storite sami?

Dejavniki, ki jih je treba omejiti in vplivajo na širjenje kapilar na obrazu, so izpostavljanje UV-žarkom, kajenje, izpostavljanje kože zelo nizkim ali visokim temperaturam (mraz z vetrom, savna …) ter pitje alkohola. Žilice na spodnjih udih pa se širijo predvsem zaradi stoječega dela in nošenja nogavic z ozko elastiko, ki se zažre v kožo, ter pogosto sedenje s prekrižanimi nogami. Poleg vseh preventivnih ukrepov se za preprečitev novih razširjenih žilic svetuje nošenje kompresijskih nogavic.

Nasvet strokovnjaka

Zdravljenje omenjenih težav omogoča visoko razvita tehnologija v dermatoloških ambulantah. V primeru prisotnosti estetsko motečih razširjenih drobnih žilic je zelo učinkovito odstranjevanje z žilnim laserskim sistemom ali intenzivno pulzno svetlobo (IPL), ki žilice uniči, vendar je pred tem priporočljivo opraviti ultrazvok, da resnično potrdimo diagnozo. Če ima pacient recimo tudi vensko insuficienco, je treba namreč najprej zdraviti to in šele nato reševati bolj estetske zadeve, kot so razširjene žilice.

GLIVICE NA KOŽI IN NOHTIH

Glivice so mikroorganizmi, ki živijo povsod okrog nas in v normalnih razmerah ne povzročajo škode oziroma se njihove prisotnosti ne zavedamo. Nadležne pa postanejo v okoliščinah, ko se razrastejo. Takrat se na koži pojavijo okrogla žarišča z vnetim robom, ki srbijo. Okužba se običajno začne med prsti na nogah, kjer je koža rdeča, vlažna in srbeča, ter se nato razširi na stopala, roke in nohte, ki postanejo krhki in lomljivi ter rumenkaste barve, čemur se pogosto pridruži še vnetje okoliške kože. Redkeje se lahko prenašajo tudi z živali na človeka (recimo mikrosporija).

Kaj lahko storite sami?

Glavni viri okužbe z glivicami so plavalni bazeni, savne in fitnes centri, pa tudi kopalniške preproge, skupne brisače in športna oprema, zato vam v teh primerih svetujemo preventivne ukrepe. Če pa glivice že imate, lahko k boljšemu in hitrejšemu zdravljenju prispevate tako, da vsak dan menjate perilo, ki se dotika obolelih mest, in uporabljate svojo brisačo, ki jo redno prekuhavate. Kljub srbenju se ne praskajte, saj s tem poškodujete kožo in glivice še bolj razširite ter povzročite nove okužbe. Ne pozabite tudi razkužiti čevljev.

Nasvet strokovnjaka

Pri zdravljenju sta zelo pomembna pravilen pristop in vztrajnost. Zdravila, s katerimi zdravimo glivice, se imenujejo antimikotiki in so v obliki krem, mazil, lakov, praškov, tinktur, kapsul ali tablet, ki jih je treba redno uporabljati dlje časa. Kot možnost zdravljenja obstajata tudi fotodinamična terapija ali laser. Je pa tudi pri tovrstnih okužbah zelo pomembno najprej postaviti diagnozo, ali gre sploh res za glivice (lahko jim je namreč podobnih tudi veliko drugih obolenj ali sprememb), ter se šele na podlagi rezultatov odločiti za primerno zdravljenje.

BRADAVICE

So virusna okužba kože različnih delov telesa, ki jih povzročajo humani papiloma virusi (HPV), njihov videz in velikost pa sta odvisna od tipa virusa, ki jo je povzročil, ter lege na telesu. Najpogosteje jih najdemo na prstih, hrbtiščih rok, kolenih in poškodovanih predelih kože. So čvrsti izrastki kožne barve in hrapave površine, ki v premeru merijo manj kot centimeter in imajo pogosto na sredini drobne črne pike.

Kaj lahko storite sami?

Pametno je, da se za zdravljenje odločite čim prej, saj so bradavice nalezljive in se množijo, poleg tega bo zgodnji rezultat zdravljenja najboljši.

Nasvet strokovnjaka

Zdravljenje bradavic je odvisno od njihove lege, vrste in velikosti in tudi od tega, kako dolgo so že na koži. Zato se je torej koristno posvetovati z dermatologom, ki bo spremembe strokovno pregledal in vam pomagal pri odločitvi o zdravljenju oziroma vam bradavico odstranil z eno od ustreznih metod (s salicilno kislino, zamrzovanjem s tekočim dušikom, elektrodisekacijo, termokavterizacijo/kiretažo, lapizacijo, laserskim zdravljenjem …). Tudi zato, ker pri tem posegate v telo, spada odstranjevanje še tako nedolžnih kožnih nepravilnosti v roke zdravnika. Včasih bradavice namreč niso bradavice, ampak lahko bolj resne kožne spremembe (tumorji).

PIGMENTACIJE

Preveč kožnega pigmenta melanina na koži povzroča motnje pigmentacije, kar na telesu opazimo kot temnejše obarvane lise. Spremembe pozimi osvetlijo, ob izpostavljenosti sončnim žarkom pa spet potemnijo. Najpogostejše oblike čezmerne pigmentacije kože so melazma, hiperpigmentacija kože, ki nastane po vnetju (PIH), sončne pege oziroma tako imenovane starostne lise. To je pojav pordele kože na stranskih delih vratu in predelu prsnice, ki je sprva podobna blažji sončni opeklini, vendar v nasprotju z njo slednja s poletjem ne izgine popolnoma.

Kaj lahko storite sami?

Pravilno je, da najprej poskrbite za preventivo, in sicer tako, da se dosledno izogibate sončnim žarkom in uporabljate zaščitno kremo oziroma se zaščitite s pokrivalom. V lekarnah so sicer na voljo številne belilne kreme, ki pa jih dermatologi odsvetujejo, še posebno če nimate prej postavljene diagnoze.

Nasvet strokovnjaka

Pri pigmentih lisah je nujen čimprejšnji posvet pri dermatologu, ki bo postavil diagnozo in po možnosti ugotovil vzroke za njihov nastanek. Vsi neustrezno izvedeni postopki lahko povzročijo močno poslabšanje ali so celo smrtno nevarni, če recimo zgrešimo melanom, ki se lahko nemalokrat kaže kot pigmentna ali starostna lisa.

prejšnji članek
Bregović "Đurđevdan" prodal Jennifer Lopez?
Svet slavnih
Bregović "Đurđevdan" prodal Jennifer Lopez?
naslednji članek
William in Kate na skrivnostnih počitnicah
Svet slavnih
William in Kate na skrivnostnih počitnicah