Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Rastlinska olja – so res primerna za sončenje?

23. 6. 2019; 01.00
Avtor: Petra Arula/Bodi zdrava
sončenje

foto: arhiv njena.si

Rastlinska olja so vse bolj priljubljena, saj so naravna, koži in naravi prijazna, prijetno dišeča, in če zmešamo pravo kombinacijo, nam ob nanosu podarijo ne le svilnat otip, temveč tudi lepšo barvo polti.

Pa vendarle ni vsako olje za na sonce, opozarjajo aromaterapevti, saj nekatera olja na svetlobi in vročini oksidirajo, obenem nimajo dovolj visokega zaščitnega faktorja. Nas pa lahko čudovito pripravijo na večjo izpostavljenost soncu, po sončenju pa nas tudi bogato negujejo ali, kot pravi sogovornica aromaterapevtka: »Zaščita pred UV-žarki ne pomeni le uporabe sredstev z zaščitnim faktorjem, temveč zajema tudi pripravo kože na poletje, ki naj se začne nekaj tednov pred odhodom na morje.«

Kaj vse torej lahko naredimo za svojo kožo in zdravje z rastlinskimi olji in čemu se ob izpostavljenosti soncu izogibati, nam je povedala priznana aromaterapevtka Nina Medved iz Magnolije.

Kako naj pripravimo kožo na večjo izpostavljenost soncu na morju?

Priporočam solni piling, s katerim boste odstranili odmrle kožne celice in kožo pripravili na nanos rastlinskih olj. Olja vmasirajte v telo vsak dan, lahko pred prhanjem ali tik po njem, ko je koža še vlažna. Prav tako lahko kožo ob nanosu rastlinskih olj navlažite s hidrolatom – aromatično vodico. Z uporabo določenih rastlinskih olj bomo kožo nahranili in jo naredili odpornejšo na vplive sončnih žarkov.
S katerimi olji nam bo najbolj uspelo nahraniti kožo in jo narediti odpornejšo? Naj jih le mažemo na kožo ali tudi uživamo?

Uporabite takšna, ki so bogata z antioksidanti – na primer olje grozdnih pečk, arganovo olje, karitejevo maslo, olje granatnega jabolka, olje rakitovca. Večino lahko tudi uživamo – tu bi opozorila na olje rakitovca, ki ga pridobivamo iz oranžnega sadeža in je bogato s karotenoidi, fitosteroli in številnimi vitamini. Ima dokazano antioksidativno delovanje in ščiti pred alergijami na sonce.

arganovo olje foto: njena.si

Ali lahko uporabimo rastlinska olja za zaščito najmlajših?

Uporabo rastlinskih olj kot zaščito pred UV-žarki močno odsvetujem. Otroška koža je tanjša in bolj prepustna, ima manjšo vsebnost melanina in UV-sevanje lažje prodira skozi kožo, zato lahko še hitreje pride do poškodb kože. Za otroke priporočam kreme z mineralnimi filtri, ki imajo preverjen zaščitni faktor, in dodatno zaščito z majicami ter klobuki, pa čim več sence.

Se z olji sploh lahko zaščitimo pred soncem?

Najprej naj poudarim, da rastlinska olja niso učinkovita zaščita pred sončnimi žarki – čeprav nekaterim oljem pripisujejo zaščitni faktor, je ta zelo nizek in popolnoma neprimerljiv z zaščitnim faktorjem krem za sončenje. Upoštevati moramo dejstvo, da se rastlinska olja zelo hitro vpijejo v našo kožo. Poleg tega nam ne nudijo nobene zaščite pred UVA-žarki, ki prodrejo v usnjico naše kože in ki so glavni krivci za prezgodnje staranje kože ter povzročitelji kožnega raka. Navsezadnje je treba vedeti, da številna rastlinska olja pod vplivom sončnih žarkov oksidirajo in povzročijo nastanek radikalov. Takšna so zlasti olja z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami.

»Številni članki in prodajalci obljubljajo visok zaščitni faktor nekaterih olj in jih promovirajo kot naravno zaščito pred sončnimi žarki. Žal vas moram razočarati. Za primer bom vzela olje malinovih semen, ki mu pripisujejo zaščitni faktor 30, ponekod celo 50! Ta podatek izvira iz raziskave in vitro, v kateri so temu olju namerili zelo visok zaščitni faktor. Vendar je dejanski zaščitni faktor tisti, ki ga izmerimo ob nanosu izdelka na kožo. Takšne informacije so lahko zelo škodljive,« opominja aromaterapevtka Nina Medved.

Katerih olj torej ne smemo uporabljati ob izpostavljanju sončnim žarkom?

Na splošno v dnevnih kremah poleti ali v kremah za sončenje ne bi smeli uporabiti olj z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami. Mednje spadajo olje šipkovih plodov, svetlinovo in boragino olje, orehovo olje, konopljino olje ter olje granatnega jabolka, za večerno nego kože pa jih lahko uporabimo brez skrbi.

Katera rastlinska olja so torej primerna za dnevno nego?

Za dnevno nego poleti lahko uporabite olje jojobe ter manj znani afriški olji baobab in marula. Tudi mandljevo olje, olje mareličnih koščic in olje slivovih jedrc z enkrat nenasičeno oleinsko kislino spadajo med stabilnejša olja. Brez skrbi lahko uporabite tudi olja, kot so avokadovo, sezamovo, arganovo in olje riževih luščin, ki so bogata s fitosteroli in vsebujejo manjši delež linolne kisline. Prav tako primerna so masla – karitejevo, kakavovo in mangovo – kot tudi kokosovo olje in olje babasu.

Kako pa naj kožo negujemo po izpostavljenosti soncu?

Po sončenju priporočam olja, ki vsebujejo veliko karotenoidov, na primer olje šipkovih plodov, olje rakitovca in korenčkovo olje. Priljubljeno je tudi arganovo olje in olje šentjanževke. Opekline bo ublažil gel aloe vere, uporabite pa lahko tudi hidrolat sivke, poprove mete in rimske kamilice ter eterično olje sivke.

Kako naj z olji negujemo lase po izpostavljenosti soli, kloru in soncu?

Za nego las je odlično kokosovo olje, ki vsebuje lavrinsko kislino, ta pa ščiti pred razgradnjo lasnih proteinov. V lasni kozmetiki sta priljubljena tudi avokadovo olje in olje makadamije, za razcepljene lasne konice pa je najboljše olje semen brokolija, ki ga v naravni kozmetiki uporabljamo namesto silikona. Olje razporedite po laseh in lase zavijte v toplo brisačo. Pustite delovati približno dvajset minut, nato umijte s šamponom in izperite.

Kje naj poleti hranimo olja?

Priporočljivo je, da olja poleti hranimo v hladilniku – zlasti tista z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami. Da bi svoje izdelke zaščitili pred oksidacijo, jim dodajte vitamin E ali izvleček rožmarina, ki v izdelku delujeta antioksidativno (preprečujeta žarkost olj). Rok uporabe izdelka bo povsem odvisen od tega, katera rastlinska olja smo uporabili.

prejšnji članek
Zakaj je lubenica tudi zelo zdrava?
Zdravje
Zakaj je lubenica tudi zelo zdrava?
naslednji članek
MasterChef: Sanja za družino kuha à la carte
Resničnostni šovi
MasterChef: Sanja za družino kuha à la carte