mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

To bo stopilo vašo maščobo!

1. 4. 2018; 03.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
Losos z blitvo
Hranila, ki topijo maščobo

Ne glede na to, kako pazite na prehrano in koliko se potite v telovadnici, je hujšanje navadno pretežno posledica prave kombinacije hranil v našem telesu, ki pripomorejo k dodatnemu izgorevanju maščobe. Zato pravzaprav niti ni tako pomembno, da omejite svojo prehrano, pomembneje je, da izbirate pravo oziroma da ji dodate ustrezne prehranske dodatke.

Ne pravijo zaman, da je ključ do uspeha v zmernosti. Tudi ključ do uspešnega hujšanja tiči v pravem ravnovesju pomembnih hranil, ki jih zagotovi zmerna prehrana. Če želite uspešno hujšati, se vam torej ni treba odpovedovati določeni hrani, ampak je pomembneje, da zaužijete dovolj tiste hrane, ki vašemu telesu zagotovi pravo ravnovesje hranil, ki pospešujejo izgorevanje maščob. Nekateri vitamini in hranila namreč v našem telesu sprožijo 'stikalo', ki celice spodbudi, da maščobo kurijo, namesto da bi jo shranjevali. Če torej želite učinkovito hujšati, svoji prehrani preprosto dodajte naslednje vitamine in minerale.

Vitamin D


Študije kažejo, da vitamin D spodbuja našo občutljivost za inzulin. Višja ko je naša občutljivost za inzulin, intenzivnejše inzulin glukozo dovaja celicam, ki jo pretvorijo v energijo. Če pa smo manj občutljivi za inzulin, obstaja večja verjetnost, da se bo glukoza v našem telesu pretvorila v maščobne celice. Kadar imamo v telesu nizko raven vitamina D, se prav tako poveča raven paratiroidnega hormona. Visoka raven tega hormona pa pripelje do mnogih telesnih reakcij, ki glukozo pretvarjajo v maščobo in to maščobo shranjujejo, namesto da bi se sproti pretvarjala v energijo. Pomanjkanje vitamina D zmede tudi delovanje hormona leptina, ki možganom sporoča, kdaj moramo nehati jesti.

Kalcij
Kalcij je mineral, ki odlično deluje skupaj z vitaminom D. S skupnimi močmi sta odlična borca proti maščobi. Strokovnjaki sklepajo, da je to zato, ker se kalcij shranjuje v maščobnih celicah. Več ko je kalcija v maščobnih celicah, manj je v njih prostora za maščobo, kar pomeni, da so jo celice prisiljene pokuriti več. Hkrati pa se kalcij v našem prebavnem sistemu veže na maščobo, kar ji preprečuje, da bi se absorbirala v našo kri.

Beljakovine


Beljakovine so tisto hranilo, ki vašemu telesu zagotavlja najdaljši občutek sitosti, kar pomeni, da z zadostno količino zaužitih beljakovin tudi veliko lažje nadzorujemo apetit. Beljakovine prav tako uravnavajo telesno sestavo – razmerje med maščobo in mišično maso. Kadar hujšate, so beljakovine ključne pri ohranjanju mišične mase. Skrbijo za to, da z izgubljanjem kilogramov ne izgubimo tudi mišic, ampak pretežno maščobo. Nedavna študija univerze v Illinoisu je pokazala, da ženske, ki pri hujšanju dvakrat dnevno zaužijejo beljakovine, v povprečju izgubijo 3,9 odstotka več kilogramov kot ženske, ki uživajo manj beljakovin. Pa ne samo to. Ženske, ki pojedo več beljakovin, so tudi močnejše in imajo ob končani dieti za kar 5,8 odstotka več beljakovin v mišicah.

Maščobne kisline omega-3
Maščobne kisline omega-3 spodbujajo izgubljanje teže tako, da stimulirajo encime, ki pospešujejo izgorevanje maščob v celicah. Močno pripomorejo tudi k dvigu razpoloženja, kar je ugodno zlasti ob čustvenem prenajedanju – kadar pretirano jemo zaradi čustvene stiske. Pomembne so tudi pri uravnavanju leptina, ki možganom sporoča, kdaj je treba nehati jesti in kdaj mora naše telo začeti porabljati zaužito. Najbogatejši vir maščobnih kislin omega-3 (in tudi vitamina D) je losos, precejšnje količine omega-3 pa lahko zaužijete tudi z oreščki in semeni. Čeprav so kot prehranski dodatek nadvse priljubljene kapsule z maščobnimi kislinami omega-3, je treba poudariti, da se omega-3 v naše telo še vedno najbolje absorbirajo s prehrano.

Mononenasičene maščobne kisline


Mononenasičene maščobe najdemo v olivnem olju, oreščkih, semenih, avokadu, arašidovem maslu in čokoladi. Neka danska študija je pokazala, da dieta, po kateri dvajset odstotkov kalorij predstavljajo mononenasičene maščobe, dnevno izgorevanje maščob poveča za 0,1 odstotka, po šestih mesecih pa se dnevno izgorevanje maščobe poveča za 0,4 odstotka. Spet druge raziskave kažejo, da mononenasičene maščobne kisline ne prispevajo k tvorjenju najnevarnejše maščobe, ki se nabira na trebuhu, uravnavajo pa tudi raven krvnega sladkorja in zavirajo apetit.

Konjugirana linolna kislina
Konjugirano linolno kislino najdemo večinoma v mlečnih izdelkih in mesu, pomaga pa uravnavati raven inzulina in občutek lakote ter pripomore k zmanjševanju deleža maščobe v telesu. Slaba stran tega topilca maščobe pa je ta, da ga s preprostim uživanjem mesa in mlečnih izdelkov ne boste zaužili dovolj, da bi v svojem telesu pokuril velike količine maščob. Vendarle pa je na tak način lahko zaužijete dovolj, da boste k večjemu izgorevanju maščob spodbudili svoj prebavni sistem.

Polifenoli


Gre za antioksidante, ki jih denimo najdemo v zelenem čaju, ki ravno zaradi njih velja za odličen pripomoček pri hujšanju, ki pospešuje izgorevanje maščobe in spodbuja presnovo. Kar za 17 odstotkov bolj! Kadar spijete skodelico zelenega čaja, lahko začutite delovanje polifenolov. Vaše telo se segreje, ker začnejo celice porabljati kalorije in maščobo.

prejšnji članek
To, kar vam manjka, je meditacija!
Zdravje
To, kar vam manjka, je meditacija!
naslednji članek
Si znate izboriti mesto in plačo?
Zdravje
Si znate izboriti mesto in plačo?