900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Si upate pogledati? Takole morska voda poškoduje vaše lase!

24. 7. 2021; 03.00
Avtor: V. M.
psokodovani lasje profimedia

Nadzoren pogled skozi mikroskop razkriva strukturo močno poškodovanega lasu. foto: Profimedia

Vemo, da veste - slana voda in vroči sončni žarki lahko močno poškodujejo naše lase. Kako natanko se poškodbe odražajo na samem lasu, pa si poglejte v nadaljevanju.

Poleti so naši lasje izpostavljeni vročim sončnim žarkom, med dopustovanjem na morju pa tudi slani morski vodi, ki lahko lase pošteno uniči. Kombinacija obojega vodi v močno poškodovane in izsušene lase.

Saj veste, kakšen je občutek, ko si skušate po prihodu iz morja z rokami razčesati mokre lase, kajne? Slednji niso voljni, prsti se zatikajo za vozliče, ki ustvarjajo čvrsto gmoto las. Neprijetno, mar ne?

Poleti so naši lasje izpostavljeni vročim sončnim žarkom, morski in klorirani vodi. foto: Profimedia

Med sproščenim namakanjem v morju se namreč na lase ujame sol, ki jo vroči sončni žarki dobesedno prilepijo na roževinasto strukturo ter tako ustvarijo idealne pogoje za uničevanje las. A to ni vse, sol ne poškoduje le kutikule, oz. zunanje plasti vrhnjice, počasi začne uničevati tudi notranjost lasu, torej lasno skorjo, ki je sestavljena iz poroženelih celic. Slednje predstavljajo 90 odstotkov teže lasu, njihova funkcija daje lasem trdnost, a kaj, ko učinki soli njihovo trdnost pošteno zamajejo. Samo spomnite se pogleda na izsušene in poškodovane lase ob koncu dopusta. Tedaj so vaši lasje tudi nekoliko prosvetljeni, kajne? V poroženelih celicah je namreč pigment, ki daje lasem barvo, ker jih sol poškoduje, se to odraža tudi na lasnem odtenku. Slednje se kaže tudi na tem, da se barvani lasje hitre izpirajo.

Takole je videti las s poškodovano povrhnjico. foto: Profimedia

Na zgornji dveh fotografiji si lahko ogledate, kako je pod mikroskopom videti poškodovan las. Nič kaj prijeten pogled, kajne? Če želite slednje preprečiti, boste veliko naredili že, če si boste lase temeljito oprali s sladko vodo po vsakem prihodu iz morja na obalo. Pomembna pa je seveda tudi preventivna in hranilna nega po razvajanju v morju. Več o tem pa prihodnjič, ko vam bomo predstavili popolno zaščito pred slano vodo.

Ostanite z nami tudi v prihodnje, naj vas njena.si spremlja tudi v poletnih dneh!

prejšnji članek
Kim Kardashian javno podprla bivšega moža
Svet slavnih
Kim Kardashian javno podprla bivšega moža
naslednji članek
Pomarančno čiščenje vašega doma
Zdravje
Pomarančno čiščenje vašega doma