kombi, prevažanje pribežnikov Svet24.si

Peljal je enajst tujcev, sedel bo 12 mesecev

italija, covid potrdilo Svet24.si

Covid-19 potrdila bodo obvezna za vse delavce v ...

voznik, alkohol, pijan Svet24.si

Pijanega ustavili že v Avstriji, nato še v ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

Lucifer-every-power-and-ability-he-has-had-in-the-show- Odkrito.si

Hudič bo še nekaj časa na zemlji! To so njegove...

sveča Ekipa24.si

Cela regija je v solzah! Umrl je največji trener ...

Si upate pogledati? Takole morska voda poškoduje vaše lase!
| V. M.

Si upate pogledati? Takole morska voda poškoduje vaše lase!

Nadzoren pogled skozi mikroskop razkriva strukturo močno poškodovanega lasu., Profimedia

Vemo, da veste - slana voda in vroči sončni žarki lahko močno poškodujejo naše lase. Kako natanko se poškodbe odražajo na samem lasu, pa si poglejte v nadaljevanju.

Poleti so naši lasje izpostavljeni vročim sončnim žarkom, med dopustovanjem na morju pa tudi slani morski vodi, ki lahko lase pošteno uniči. Kombinacija obojega vodi v močno poškodovane in izsušene lase.

Saj veste, kakšen je občutek, ko si skušate po prihodu iz morja z rokami razčesati mokre lase, kajne? Slednji niso voljni, prsti se zatikajo za vozliče, ki ustvarjajo čvrsto gmoto las. Neprijetno, mar ne?

Foto: Profimedia - Poleti so naši lasje izpostavljeni vročim sončnim žarkom, morski in klorirani vodi.

Med sproščenim namakanjem v morju se namreč na lase ujame sol, ki jo vroči sončni žarki dobesedno prilepijo na roževinasto strukturo ter tako ustvarijo idealne pogoje za uničevanje las. A to ni vse, sol ne poškoduje le kutikule, oz. zunanje plasti vrhnjice, počasi začne uničevati tudi notranjost lasu, torej lasno skorjo, ki je sestavljena iz poroženelih celic. Slednje predstavljajo 90 odstotkov teže lasu, njihova funkcija daje lasem trdnost, a kaj, ko učinki soli njihovo trdnost pošteno zamajejo. Samo spomnite se pogleda na izsušene in poškodovane lase ob koncu dopusta. Tedaj so vaši lasje tudi nekoliko prosvetljeni, kajne? V poroženelih celicah je namreč pigment, ki daje lasem barvo, ker jih sol poškoduje, se to odraža tudi na lasnem odtenku. Slednje se kaže tudi na tem, da se barvani lasje hitre izpirajo.

Foto: Profimedia - Takole je videti las s poškodovano povrhnjico.

Na zgornji dveh fotografiji si lahko ogledate, kako je pod mikroskopom videti poškodovan las. Nič kaj prijeten pogled, kajne? Če želite slednje preprečiti, boste veliko naredili že, če si boste lase temeljito oprali s sladko vodo po vsakem prihodu iz morja na obalo. Pomembna pa je seveda tudi preventivna in hranilna nega po razvajanju v morju. Več o tem pa prihodnjič, ko vam bomo predstavili popolno zaščito pred slano vodo.

Ostanite z nami tudi v prihodnje, naj vas njena.si spremlja tudi v poletnih dneh!