pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Prezrti vrat, dekolte in hrbet

9. 7. 2017; 02.00
Avtor: M. B.
dreamstime_xxl_27250209mPSA

foto: Dreamstime

Kljub obsedenosti z lepotičenjem radi pozabimo na vrat, dekolte, hrbet in še kakšen »skriti« kotiček. Zato si bomo tokrat vzeli čas za detajle.

Vrat

Do vratu imamo pogosto mačehovski odnos, čeprav se prah, znoj, odmrle kožne celice in bakterije na njem nabirajo v enaki meri kot na drugih izpostavljenih predelih. Celo sončni žarki ga dosežejo, mi pa smo prepričani, da mu, skritemu pod brado, ne morejo do živega. Takšna površna nega pa ima neizogibno posledico: prehitro staranje kože na vratu.

Da bi to preprečili, si v prihodnje zapomnite nekaj preprostih pravil dobre nege: kadar si umivate obraz, si umijte še vrat. Če uporabljate tekočo podlago ali puder v prahu, ju nanesite tudi na vrat. In kadar obraz hranite s kremo, jo vtrite še navzdol, vse do ključnice. Poleg krem pa za lep vrat lahko marsikaj storijo tudi domači lepotni pripravki:

  • Pinjenec zelo dobro očisti nečisto kožo na vratu in jo tudi nahrani. Ravno tako mešanica mandljevega olja in mleka.
  • Telovadba pomaga vratu, da je bolj gibljiv. Vsakič, ko čutite, da vam vrat otrdeva, ga razgibajte - glavo nagnite naprej, nazaj in v vse druge smeri, da ga prekrvite.
  • Za spanje uporabljajte mehke blazine, saj pomagajo, da se vrat sprosti.
  • Preden zlezete v kopel, si vrat natrite z vazelinom, saj ga tako zaščitite. Po kopeli vazelin obrišite s frotirasto brisačo.
  • Ukašite banano z malo mleka. Mešanico nanesite na vrat in sperite po 10 do 20 minutah.
  • Limonin in paradižnikov sok pomagata z vratu odstraniti temne madeže, prav tako sok iz kumar. Nanašajte ga na kožo vsak dan, učinek se bo pokazal v nekaj tednih.

Dekolte

Lep dekolte je nedvomno magnet za oči. Poleg tega vam omogoča, da lahko kadarkoli smuknete v globoko izrezana oblačila. Kaj torej storiti, da iz zanemarjenega predela kože naredite svoj adut? Preizkusite naslednje nasvete:

  • Priporočljivo je v kožo dekolteja vsakodnevno vmasirati učvrstitveni serum s silicijem in ceramidi, ki krepi vezna tkiva ter jih ohranja prožna in čvrsta.
  • Pomaga tudi masaža s sisalovo rokavico. Ob tem nežno odstranimo odmrle delce kože, spodbudimo prekrvitev, s čimer dosežemo, da je koža bolj gladka in zdravega videza.
  • Po takšnem pilingu si je dobro privoščiti tudi intenzivno masko za izdaten odmerek vlage. Najboljši je naslednji recept iz skute in peteršilja: tri jedilne žlice skute in vejico peteršilja, ki ga na drobno sesekljamo, penasto umešamo in nanesemo na dekolte. Po 30 minutah speremo s toplo vodo. Skuta pomiri razdraženo kožo, peteršilj pa pospeši nastajanje kolagena in preprečuje pojavljanje gubic.
  • Ne nazadnje pa je odlična lepotilna nega za dekolte tudi mrzla voda. Kratek temperaturni šok pospeši prekrvitev in oskrbo celic s hrano in kisikom. Vsako jutro si dvakrat ali trikrat popršite pest mrzle vode po dekolteju. Namesto hladne vode lahko uporabite tudi ledene kocke, ki jih nekajkrat popeljete sem ter tja po koži.

Hrbet

Da je lepota hrbta pomembna, najbolj občutimo poleti, na dopustu, ko je treba skočiti v kopalke. Takrat nas moti vsak mozolj, rado pa se zgodi, da nas zaradi pomanjkljivega mazanja s sončno kremo zadaj tudi opeče. Kaj lahko storimo, da bo koža na našem hrbtu v kar najboljši kondiciji? Ponujamo vam nekaj nasvetov:

  • Ko se kopamo ali prhamo (najbolje z antibakterijskim milom, ki preprečuje nastajanje mozoljev), zdrgnimo hrbet s krtačo lufa ali kakšno bolj grobo gobo, zlasti pozorni bodimo na mesta, ki jih z rokami težko dosežemo. Krtača bo s hrbta odstranila odmrle kožne celice, zgladila kožo in izboljšala prekrvitev. Če nimate krtače, si lahko pripravite tudi piling, in sicer zmešajte po eno žlico medu, morske soli in nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Zdrgnite hrbet s to mešanico v krožnih gibih in po nekaj minutah splaknite z mlačno vodo.
  • Za gladko in bleščečo kožo na hrbtu redno uporabljajte vlažilno mleko, občasno pa si pripravite tudi oblogo, seveda glede na vaš tip kože. Pri normalni koži zmešajte po eno žlico riževe moke, medu, mleka in nekaj kapljic eteričnega olja pačulija. Mešanico nanesite na hrbet in jo sperite po 10 minutah. Pri suhi koži pa zmešajte po eno žlico sladkorja, olivnega olja, mleka glicerina in nekaj kapljic eteričnega olja pomaranče. Nanesite na kožo in pustite učinkovati 15 minut.

Suha koža med prsti na nogah

Priznajte, na predel med prsti na nogah radi pozabite. Ponavadi se posvečate trdi koži na petah in pedikuri nohtov, kaj se dogaja med prsti, pa niti ne veste.

Zlasti za kožo med prsti je namreč značilno, da se hitreje izsuši, je bolj dovzetna za glivice (zaradi toplega okolja v čevljih) in jo pogosteje napade tudi ekcem ali kontaktni dermatitis. Pri športnikih ta predel rad razpoka, koža se začne luščiti tudi v treh slojih in krvavitve niso redkost.

Kaj pomaga? Vsekakor pravilna vsakodnevna nega: noge je najbolje umivati z nežnimi mili, uporabljati vlažilne kreme, če ste športnik, pomaga tudi vtiranje otroškega pudra, redno pranje obutve in morda menjava vložka v notranjosti. Če težava ne mine in se koža še bolj lušči, poleg tega se pojavi še srbenje, rdečina in celo bolečina, je treba obiskati zdravnika, ker gre za glivično okužbo.

prejšnji članek
S kvasom ni nič narobe!
Zdravje
S kvasom ni nič narobe!
naslednji članek
Pri depresiji in različnih obolenjih pomaga medicinska hipnoza
Zdravje
Pri depresiji in različnih obolenjih pomaga medicinska hipnoza
#nasazenazenska
nasazenazenska