Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Po dolgem dopustu še daljša porjavelost

20. 8. 2017; 06.00
Avtor: R. P.
Po dolgem dopustu še daljša porjavelost
Ko pridete domov s počitnic, je treba izdatno poskrbeti za vlažilno nego kože, z njo pa boste ohranili tudi porjavelost še dolgo v jesenske dni.

Nega kože po sončenju 

Sončenje nas sicer sprošča in polni naše baterije, za kožo pa so poletni meseci lahko zelo stresni. Zlasti dopustniški čas je za kožne celice prava nočna mora. Ko pridete domov s počitnic, je treba izdatno poskrbeti za vlažilno nego, z njo pa boste ohranili tudi porjavelost še dolgo v jesenske dni. 

Trendi poletne polti se zelo spreminjajo. Včasih je bila bleda polt simbol visoke družbe, kar pa je v 20. stoletju radikalno zamajala Coco Chanel. Ta modna ikona je na enem od svojih križarjenj naključno močno porjavela - in še desetletja smo se zgledovali po njej. Odkar dermatologi ugotavljajo, kako škodljivo je pravzaprav sončenje in da je porjavelost nasilje nad kožo, vpliv Coco Chanel počasi popušča in morda bomo kmalu znova vsi bledolični.
Če se letos soncu kljub novemu trendu niste mogli povsem izogniti in ste s počitnic prinesli kanček čokolade na koži, ki bi jo radi ohranili čim dlje, pa je tukaj nekaj praktičnih nasvetov:

Razvajanje kože

Mazanje s kremo, kremo, kremo … se glasi najpomembnejši nasvet. Kajti UV-žarki upočasnijo nastajanje koži lastnega zaščitnega mastnega filtra. Koža se tako izsuši in porjavelost zaradi tega hitreje izgine. Zato ji takoj po sončenju privoščimo izdatno nego.
1. Ko pridete s plaže, sperite s sebe sol, pesek ali klor. Pri tem ne uporabljajte vroče vode in se odpovejte dolgotrajnemu namakanju v kopeli - oboje vleče iz kože vlago in maščobo. Najboljša je hitra osvežilna prha s hladnejšo ali mlačno vodo in uporaba nežnega gela z avokadom za umivanje.

2. Po vročem dnevu si vsak želi malo ohladitve, tudi koža ima to potrebo. Zanjo so idealni losjoni za po sončenju s pomirjajočim izvlečkom aloe vere ali bisabolola. Kožo ohladijo, v njej povečajo količino vlage in se hitro vpijejo.
Nasvet: Za nego so najboljše hladilne emulzije, ki niso mastne in ne mašijo por. Na embalaži nosijo oznako O/V, kar pomeni, da vsebujejo le majhen delež maščob in večji delež vode. Sestavljajo jih snovi, kot so glicerol, propilenglikol in kolagen. Take vrste emulzij se zelo hitro vpijejo, hladilni učinek pa nastane zaradi velikega deleža vode.

3. Nekateri deli telesa, kot sta obraz in dekolte, so soncu posebej močno izpostavljeni. Da na njih ne dobite predčasnih starostnih gubic, jim privoščite vlažilne in pomirjujoče maske. Na potovanju in tudi doma so izjemno praktične maske v majhnih pakiranjih za enkratno uporabo.

Nasvet za zelo suho kožo: dodatno jo zmasirajte z oljem rakitovca, ki jo bo zmehčalo in jo naredilo žametno mehko. 

Za intenzivnejšo barvo
Približno v enem tednu po koncu dopusta se od sonca razdražena koža pomiri in nekoliko spočije. Kljub temu pa si želi bogatejše nege, kar vam poplača z dolgotrajnejšo porjavelostjo.
1. Menite, da piling in porjavela koža ne gresta skupaj? Sploh ni res! Takoj po sončenju sicer luščilna nega ni priporočljiva, da kože ne bi še dodatno zdražili, nekaj dni kasneje pa je piling še celo dobrodošel. Zrnca odstranijo s kože odmrle celice, polt je zopet enakomerneje zagorela - porjavelost pride do novega izraza in sijaja. Pazite le na to, da luščilno sredstvo ne vsebuje preveč grobih delcev, po njem pa na kožo nanesite še bogato kremo, takšno z vitaminom B in karitejevim maslom.

2. Tudi pri vsakodnevnem čiščenju in umivanju potrebuje koža na obrazu dodatno nežnost. Nanjo nanašajte nežne obrazne tonike, ki ne izsušujejo, pač pa osvežujejo. Čez dan lahko uporabljate tudi pršilo s termalno vodo.

3. Nekaj dni po prihodu z dopusta začnite na kožo nanašati rahlo obarvane dnevne kreme in losjone za telo. S tem boste dosegli, da bo vaša polt obdržala nežno rjavi ten, čeprav bo morda naravna porjavelost že zdavnaj izginila. Posebej praktični so specialni izdelki za po sončenju z dodatkom porjavitvenih delcev. 

Podaljšanje porjavelosti za več tednov
»Si ravno z dopusta?« To vprašanje vsaka ženska rada sliši še dolgo potem, ko je njenih počitnic že zdavnaj konec in že spet vsak dan sedi v pisarni. Da ga boste tudi vi slišali čim večkrat, storite naslednje:
1. Pomagajte si s kaktusom. Njegovo sposobnost kopičenja vode v mesnatem steblu lahko izkoristite sebi v prid. Tako imenovani kaktusovi nuriflavoni v losjonih za po sončenju delujejo kot zbiralniki vode ter podaljšajo porjavelost za dolge tedne. Najboljše jih je uporabljati vse do jeseni oziroma toliko časa, kolikor v vaših mislih živijo počitniški spomini.

2. Kožo negujte z olji in sijočimi pudri - oboji vračajo vlago, negujejo, mehčajo in poudarjajo barvo. Nasvet za zvečer: na kožo nanesite olje s svetlečimi delci, ob katerih bo koža zažarela in učinkovala res glamurozno. Podobno lahko barvo osvežite z bronz pudri - potrebujete le debel čopič, s katerim nanesete puder v tankem sloju kot puh čez obraz, najbolje od čela proti bradi. 

Jogurtova maska
 Na kožo, ki ste jo pretirano izpostavljali sončnim žarkom, nanesite jogurtovo masko. Naravni jogurt zmešajte z gelom aloe vere v razmerju 3 : 1. Nanesite na kožo, počakajte 10 minut in sperite.

prejšnji članek
Dieta z okusom po morju
Zdravje
Dieta z okusom po morju
naslednji članek
Na embalaži krem za sončenje marsikaj, kar v resnici ne drži
Zdravje
Na embalaži krem za sončenje marsikaj, kar v resnici ne drži