kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako do bolj kvalitetnih nohtov?

7. 4. 2018; 12.00
Avtor: Revija Bodi Zdrava
pilica nohti

foto: Profimedia

Če mislite, da ste popolnoma nemočni pri kakovosti svojih nohtov, se motite. Marsikaj lahko naredite sami s primerno nego in prehrano.

Vzroki za lomljenje
Za pojav lomljivih nohtov obstaja več vzrokov, glavni pa so stik z agresivnimi kemikalijami, različne bolezni, včasih pa nohtom manjka samo malo skrbne nege, vlage, zaradi česar postanejo manj prožni in se začnejo lomiti.

Pomanjkanje vitaminov
Nohti potrebujejo celo vrsto vitaminov za zdravo rast in lep videz. Če postanejo lomljivi, je to znak pomanjkanja vitaminov A, B, C, biotina, folne kisline in kobalamina. Vendar pozor, tudi predoziranje vitamina A lahko vodi k lomljenju nohtov.

Kemikalije
Kdor je vsakodnevno veliko v stiku s kemikalijami, denimo mili ali pralnimi sredstvi, pogosteje trpi za lomljivimi nohti. Ena od možnosti, kako se obvarovati pred tem, je uporaba gumijastih rokavic. Tudi odstranjevalec laka lahko izsuši nohte, kar pa lahko preprosto preprečimo: nohtom moramo privoščiti odmor od nenehnega lakiranja, da se lahko obnavljajo.



Pomanjkanje mineralov
Tudi minerali – zlasti kalcij – so pomembni za zdravo rast nohtov. Če se pojavijo lomljivi nohti v kombinaciji z utrujenostjo, občutkom mraza, bledico, nihanjem razpoloženja in glavoboli, pa je to lahko tudi znak pomanjkanja železa. V tem primeru morate nujno obiskati zdravnika.

Bolezni kože
Glivice na nohtih, ekcemi in luskavica so bolezni, ki so ravno tako odgovorne za lomljive nohte. Tudi tu pomaga obisk zdravnika, ki analizira težavo in predpiše ustrezna zdravila.

Bolezni ščitnice


Bolezni hormonskega sistema, na primer žleze ščitnice (premočno ali preslabotno delovanje), so lahko vzrok za lomljive nohte. Zlasti bodite pozorni, če imate hkrati tudi štrenaste lase, ste izčrpani, se hitro utrudite, veliko znojite, imate težave s telesno težo in krvnim tlakom ali k suhosti nagnjeno kožo.

prejšnji članek
Je jakna iz džinsa še v modi?
Moda&Lepota
Je jakna iz džinsa še v modi?
naslednji članek
Samuel Lucas ponosen na svojo hčer
Svet slavnih
Samuel Lucas ponosen na svojo hčer