Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

So kreme proti celulitu sploh učinkovite?

5. 5. 2018; 02.00
Avtor: Lara Jelen/Maja
lepota celulit

foto: Revija Zarja

Test Zveze potrošnikov Slovenije dokazuje, da bomo imeli od proticelulitnih krem le tanjšo denarnico, celulita pa nič kaj manj.

Napočil je vrhunec sezone, ko kronično posegamo po kremah za odpravljanje celulita. Ker pač delujemo po liniji najmanjšega odpora, na veliko nasedamo dobro pripravljenim oglasom in kampanjam za tovrstne izdelke. A kot ste verjetno kdaj že ugotovili sami, kot opozarjajo dermatologi in kot so nedavno s testiranjem potrdili tudi na ZPS: od proticelulitnih krem bomo imeli tanjšo denarnico, celulita pa nič kaj manj.

Test Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) je bil zelo temeljit. Vsak izdelek (v raziskavo so vključili enajst krem za odpravljanje celulita) je mesec dni preizkušalo 30 uporabnic, pred zaključkom testa in po njem pa so izmerili obseg stegen, opravili fotografiranje z infrardečo termo kamero, svojo oceno pa je podal tudi dermatolog. In rezultat? Čudeža ni bilo – učinke krem proti celulitu so merili v milimetrih, ne centimetrih. Čeprav nas njihovo odkritje ne preseneča toliko, ženske vedno znova nasedamo novim izdelkom, ki prihajajo na trg. Ker so pač tako lepo zapakirani in jih spremljajo tako pompozne trditve, da naš razum odpove in ga v hipu zamenja upanje, da bo tokrat drugače, da bo to končno tista krema, ki bo napravila čudeže namesto nas. Se najdete v opisu? Brez skrbi, niste edini. Na proticelulitne kreme se zanaša kar 85 odstotkov žensk, starejših od 20 let.

foto: Revija Zarja

Minimalen učinek

»Čudežev ni bilo. Učinek testiranih krem proti celulitu je bil minimalen,« so zapisali na ZPS, ob tem pa so se vprašali, ali bi se ti izdelki sploh uvrščali med kozmetične, če bi bili zares učinkoviti. »Evropska zakonodaja določa, da med kozmetične izdelke spadajo substance in mešanice, ki so namenjene uporabi na površini telesa (povrhnjica, lasje, nohti, ustnice) in v ustih, z namenom čiščenja, dišavljenja in zaščite. Interpretacije, ali kozmetični izdelki, ki obljubljajo zmanjševanje celulita, sploh spadajo med kozmetične izdelke, so različne. Če bi bili izdelki za zmanjševanje celulita res tako učinkoviti, kot obljubljajo proizvajalci (eden izmed preizkušenih izdelkov obljublja celo tri centimetre manjši obseg stegen po mesecu dni uporabe), jih zagotovo ne bi uvrščali med kozmetične izdelke. Ti namreč učinkujejo le na površini kože in z njimi ne moremo doseči tako izrazitih sprememb,« je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz ZPS in dodala: »Proizvajalci sicer dodajajo kremam proti celulitu različne aktivne učinkovine, ki naj bi pripomogle k zmanjšanju maščobe (na primer kofein), izboljšanju mikrocirkulacije (izvlečki bršljana, kostanja, ginka bilobe, ananasa, papaje ...), izboljšanju strukture kože (vitamina A in C) ter zmanjšanju vpliva prostih radikalov (antioksidanti, kot sta vitamin E in C, izvlečki rdečega grozdja). A učinke krem smo izmerili v milimetrih, ne v centimetrih.« Njihove ugotovitve tako samo še dodatno potrjujejo splošno mnenje dermatologov o kremah proti celulitu, pravi dermatologinja Maja Gabrič Zirkelbach, dr. med.

Raje se zanesite na masažo, gibanje in zdravo prehrano

Kar med dognanji ZPS testa še posebej bode v oči, je, da se je obseg stegen nekoliko zmanjšal tudi po uporabi »navadnega« mleka za telo: v povprečju za 1,3 milimetra, kar je povsem primerljivo z učinki nekaterih krem za odpravo celulita, po katerih je bilo slednjega manj za 1,2 milimetra v najslabšem ter 3 milimetre v najboljšem primeru. »To potrjuje precej razširjeno mnenje, da gre pri uporabi izdelkov za zmanjšanje celulita predvsem za učinek masaže,« je povzela rezultate Urša Šmid Božičevič iz ZPS. Presojo, ali tak mikroskopski učinek upravičuje precej visoko ceno tovrstnih izdelkov, prepuščajo vsaki posameznici, a zaključijo z nasvetom: denar, ki bi ga namenili za nakup izdelka za odpravo celulita, raje namenite za športne aktivnosti in zdravo prehrano. Mikroskopsko majhne izboljšave lahko ravno tako dosežete z redno masažo z običajnim mlekom ali losjonom za telo. Žal tudi ni zadostnih dokazov, da bi številne in precej drage metode odprave celulita, ki jih ponujajo kozmetični saloni, imele dolgotrajen učinek. Zato se raje osredotočite predvsem na primeren življenjski slog. Celulit je sicer dedno pogojen in ga ima ogromno žensk, a je hkrati lahko pokazatelj, da se premalo gibamo (in imamo posledično slabo prekrvitev), da pijemo premalo vode in jemo preslano, neprimerno prehrano. Spremenite to in dosegli boste najboljše rezultate.

prejšnji članek
S pasteli prikličite prešerno razpoloženje v vaš dom!
Življenjski slog
S pasteli prikličite prešerno razpoloženje v vaš dom!
naslednji članek
5 presenetljivih lepotnih učinkov akupunkture
Zdravje
5 presenetljivih lepotnih učinkov akupunkture