nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Dermatologi svetujejo: to so izdelki za nego telesa, ki ji potrebujete

26. 2. 2019; 12.23
Avtor: Oglasno sporočilo
nega telesa

Kaj potrebujete za nego telesa? foto: Ceneje.si/Bigstock

Koliko časa in truda ste vložili v izbiro kreme za obraz, ki jo uporabljate? Pa v izbiro vašega gela za tuširanje in mleka za telo? Za izbiro kozmetičnih proizvodov za nego obraza porabimo veliko časa in denarja, medtem ko pogosto pozabimo na nego telesa in uporabljamo le poceni gele za tuširanje, kopeli in univerzalne kreme za telo.

Ne smemo pozabiti, da ima koža na telesu enake težave kot na obrazu – temne lise, izsušena koža, nakopičen sebum, znaki staranja ter občasne težave z mozolji in vraščenimi dlakami so le nekatere nepravilnosti s katerimi se soočamo. Zato nam bo tudi naša koža na telesu hvaležna za številne hranilne sestavine kot so retinol, hialuronska kislina, eterična olja in bogata olja in masla za telo kot je karitejevo ali shea maslo. Ta so lahko dražeča za kožo na obrazu, vendar so pa odlična izbira za nego telesa.

Z nihanjem temperatur in hladnimi jutri je čas, da prilagodite vašo rutino za nego telesa in preverite izdelke v svoji kozmetični omarici. Preverili smo nasvete strokovnjakov in pripravili nekaj predlogov za nego telesa, ki vam bodo pomagali skrbeti za vašo kožo tudi pozimi. Čeprav imamo v tem letnem času večino kože prekrite z oblačili, to nikakor ne pomeni, da lahko zanemarimo običajno rutino nege. S temi 7 nasveti bo vaša koža sijala še naprej.

1. Preverite svoj gel za tuširanje
Poleti so sladki, sadni geli za tuširanje lahko prava poslastica za kožo, pozorni pa morate biti na to, koliko vaš trenutni gel za tuširanje izsuši vašo kožo v teh hladnih in suhih mesecih. V tem obdobju poizkusite presedlati na takšnega, ki bo dodatno hidriral vašo kožo. Dobra ideja je, da se popolnoma izognete gelom za tuširanje in izberete bolj bogate kremne losjone za prhanje.

2. Poizkusite oljni piling

Oljni pilingi so odlična izbira v hladnih mesecih, saj nam nudijo dober tretma z odstranjevanjem odmrlih kožnih celic, hkrati pa z olji dodatno negujejo in hranijo našo kožo. Oljni pilingi obstajajo v večih različicah – nekateri so bolj kremasti s poudarkom na hranilnih sestavinah, drugi bolj čvrste konsistence z več delci za piling. Odlična izbira so tudi naravni oljni pilingi s sladkorjem ali morsko soljo in dodanimi olji, ki jih lahko pripravimo tudi doma.

3. Razmislite o nakupu vlažilca zraka
Pozimi je višek kurilne sezone, ki predstavlja še en dejavnik, ki lahko negativno vpliva na našo kožo. Ogrevanje namreč izsuši zrak, kar je lahko vzrok za suho kožo na obrazu in telesu. Z uporabo vlažilnika zraka v svojem domu povečate količino vlage v zraku, kar ima blagodejne učinke tako na vaša dihala kot tudi na kožo in lase. Na tržišču so dostopni številni modeli, najbolje pa jih je pričeti uporabljati že s pričetkom kurilne sezone.

4. Ne pozabite na noge
Samo zato, ker jih v tem letnem času ne razkazujemo, še ne pomeni, da lahko pozabimo na svoje noge in stopala. Jesen in zimo stopala preživijo v zaprti obutvi, če jih redno negujete s pilingi in hranite s hidratantnimi kremami, pa boste brez težav skočile v sandale, ko bodo temperature to omogočale. Poleg tega se z negovanimi stopali pač počutimo lepše in bolj urejene. Enako velja za naše noge, predvem kar se tiče epilacije in depilacije. Pozimi lahko britvico odložimo, ni pa razloga da popolnoma prenehamo z odstranjevanjem dlak z depilacijo z voskom, sladkorno pasto ali depilatorji. Če ste že začele razmišljati o tem, so zimski meseci odličen čas tudi za lasersko depilacijo.

5. Vedno se zaščitite pred soncem
Ta nasvet se nanaša predvsem na obraz, ki je pozimi najbolj izpostavljen sončnim žarkom. Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na kožo telesa, predvem ko načrtujemo športne aktivnosti na prostem. Samo zato, ker so temperature nižje še ne pomeni, da lahko pozabite na UVA / UVB zaščito pred soncem, ki je močno tudi v zimskih mesecih. Redno uporabljajte kremo za obraz za sončenje in po potrebi namažite tudi druge izpostavljene dele telesa. Izberite takšno z mineralno osnovo, ki se hitro vpije in za sabo ne pusti mastnega sijaja.

6. Kupite kvalitetno kremo za roke
Pozimi so roke najbolj izpostavljene mrazu in vetru, zato jih je potrebno negovati s hranilnimi kremami bolj pogosto kot preostale dele telesa. Priporočljivo je, da imate dobro kremo za roke kar vedno v svoji torbici. Idealno je, da si kremo nanesete vsakič, ko si umijete roke, ne glede na to ali ste doma ali zunaj. Preizkusite nekaj krem in izberite tisto, ki vam najbolj ustreza.

7. Razmislite o dodatkih prehrani
Po priporočilih nekaterih dermatologov, se v prehodu sezon za kožo splača poskrbeti tudi „od znotraj“. Čez leto se število antioksidantov, ki ščitijo našo kožo pred vremenskimi vplivi, spreminja zato je priporočljivo da za kožo poskrbimo tudi od znotraj. V začetku poletja in prvemu izpostavljanju sonca je priporočljivo prehrani dodati minerale, biotin, beta karoten in antioksidante, pozimi pa nam bodo koristila še prehranska dopolnila kot so vitamin C in D ter cink, ki nam bo pomagal pri imunosti. Številna prehranska dopolnila za lepoto lahko zelo blagodejno vplivajo na izgled naše kože, nohtov in las, zato se o njih splača pozanimati.

prejšnji članek
Lestvica najbolj zdravih narodov - kje je Slovenija?
Zdravje
Lestvica najbolj zdravih narodov - kje je Slovenija?
naslednji članek
Znane vse podrobnosti poškodbe Ilke Štuhec
Svet slavnih
Znane vse podrobnosti poškodbe Ilke Štuhec