stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Trajnostna moda - kaj je to?

28. 3. 2019; 02.00
Avtor: Brigita Potočki
the slow mode mochi linen top 96 eur

Ročno izdelan lanen top, 96 eur foto: theslowmode.com

Nasveti za oblikovanje trajnostne garderobe

V zadnjem času se veliko govori o trajnostni modi. A kaj to pravzaprav pomeni? Na kratko lahko razložimo, da je to eko moda. Torej moda, ki je naravnana k naravi oziroma, ki stremi k temu, da naravo s proizvodnjo čim manj obremenjuje. V tem smislu so trajnostna moda na primer reciklirana oblačila, oblačila iz druge roke in izposojena oblačila. To so trije sistemi, ki bodo v prihodnje kot kažejo trendi, izredno pomembni in bodo nadomestili tako imenovano hitro modo. Za trajnostno modo je značilno, da oblačilo nosimo čim dlje časa in da so narejena iz razgradljivih materialov po metodah, ki ne škodujejo okolju (kemikalije) in/ali ljudem (izkoriščanje delovne sile). Tu je nekaj napotkov, kako lahko sami pripomorete k temu, da bo vaša garderoba bolj trajnostno naravnana.

Kupujte oblačila v second hand ali vintage trgovinah

Za izdelavo ene same majice je potrebnih skoraj 2700 litrov vode. Grozljivo, kajne. Če to majico kupite iz druge roke, od nekoga, ki jo je že kupil pred vami, ste s tem prihranili natanko toliko litrov vode. Verjamemo, da marsikdo med vami nerad kupuje rabljena oblačila, a če boste s tem naredili nekaj tako pomembnega za okolje, bi vendarle veljalo razmisliti o nakupu vsaj določenih vrst oblačila, na primer tistih, ki jih pogosto menjate (nikakor nimamo v mislih spodnjega perila!) iz druge roke.

Obleka iz 100% organskega denima, 124 eur foto: takeitslowstore.com

Jakna iz recikliranega poliestra in viskoze, 140 eur foto: comovita.eu

Oblačila in modne dodatke si izposodite ali izmenjajte

Izposoja ali izmenjava deluje podobno kot nakup second hand oblačil, le da oblačila ne obdržite, ampak to kroži. Na ta način ponovno naredimo nekaj za okolje. Statistike kažejo, da proizvajalci oblačil vedno hitreje menjajo svoje kolekcije in da potrošniki oblačila nosimo vedno manj časa. Kar je ponovno izredno škodljivo za okolje, saj ta oblačila ponavadi končajo v smeteh ...

Svilene hlače, 156 eur foto: thereformation.com

Superge Veja iz ekoloških in trajnostnih materialov, 125 eur foto: versegoodstore.com

Nakupujte preudarno

… zato je pomembno, da nakupujete preudarno in raje kupite kakšno majico manj in zanjo odštejete več denarja, kot pa da bi kupovali kar povprek, kljub temu da pravzaprav ničesar ne potrebujete.

Ročno tkana bombažna obleka, 149 eur foto: theslowmode.com

Ročno izdelana obleka na preklop, 549 eur foto: thewearness.com

Podpirajte trajnostne znamke

Vedno več je znamk, ki se odločajo za trajnostno modo, med njimi tudi nekateri modni giganti, kot je H&M, katerega conscious kolekcija je trajnostno naravnana. Trajnostno modo na spletu ponujajo: Verse, Comovita, Take It Slow, The Wearness, The Slow Mode, Reformation in Wertvoll Berlin. Od znamk višjega cenovnega razreda velja omeniti Stello McCartney in našo Mateo Benedetti, ki ustvarja okolju prijazna oblačila iz jabolčnih in ananasovih olupkov.  

Okolju prijazna Majica, krilo in torbica iz kolekcije Matee Benedetti foto: MBFWLJ

Investirajte v svojo garderobo

Oblačila priznanih in trajnostnih znamk so seveda dražja od znamk hitre mode, a upoštevati morate, da vam bodo taka oblačila zagotovo služila dalj časa - že zato, ker ste zanje plačali več, jih boste bolj cenili.

Ročno izdelana lanena obleka, 61 eur foto: theslowmode.com

Skrbite za svoja oblačila

Če se ne morete izogniti nakupovanju cenejših oblačil, vsaj skrbite za njih tako, da bodo zdržala dalj časa. Pred pranjem jih obrnite, perite na nizkih temperaturah, kavbojke perite čim manj, oblačila sušite na zraku ne v sušilcu, uporabljajte vrečke za pranje in vedno imejte pri roki odstranjevalec madežev.  

Eko in veganski kombinezon, 180 eur foto: wertvoll-berlin.com

Ročno izdelana in potiskana svilena obleka, 226 eur foto: theslowmode.com

Donirajte ali prodajte svoja odslužena oblačila

Oblačila, ki so odslužila svoj namen in so še v dobrem stanju, podarite dobrodelnim organizacijam ali pa jih prodajte. Nekomu bodo zagotovo še prav prišla. Nikakor pa jih ne vrzite v smeti!

prejšnji članek
MasterChef: zaroka tik pred šovom
Resničnostni šovi
MasterChef: zaroka tik pred šovom
naslednji članek
Izberite kartico Diners Club …
Zdravje
Izberite kartico Diners Club …