kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Previdno: Črni ali lažnjivi petek? Strokovnjaki svarijo ...

22. 11. 2019; 01.00
Avtor: V.M. /STA
ČRNI PETEK popusti

Črni petek foto: Profimedia

Črni petek - četrti petek v novembru - je po mnenju ZPS postal le še en dan, ko želijo prodajalci prepričati kupce, da bodo ravno na ta dan za želeni izdelek plačali najmanj. Pa to res drži? Ni nujno, ocenjujejo na inštitutu, kjer so janosti razkrili svoja opažanja.

Črni petek, ko se po vzoru ameriških tudi slovenski trgovci odločajo za popuste, po opozorilih Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) ni nujno najboljši dan za nakupe. Že lani se je petek raztegnil preko celega konca tedna, nekateri trgovci pa so še v ponedeljek obdržali popuste. Letos že od začetka meseca potrošnike bombardirajo z "mesecem norih cen".

Kaj prinaša črni petek?

Boste na črni petek za željeni izdelek resnično plačali manj? "Ni nujno, da je tako. Že lani se je petek raztegnil preko celega konca tedna, pa še v ponedeljek so nekateri trgovci obdržali petkove popuste. Nato je bil kakšen teden mir, nakar so sledili Miklavževi, božični in na koncu še novoletni popusti, da bi januarja uživali na razprodajah," so zapisali.

Zato potrošnikom, ki so se odločili, da bodo izkoristili popuste, svetujejo, da se na razprodaje dobro pripravijo. Pri tem je pomembno načrtovanje, zato naj se kupci naročijo na spletne novice priljubljenih trgovcev in jih spremljajo na družbenih omrežjih. Velikokrat so prejemniki novic namreč deležni popustov že kakšen dan pred uradnim črnim petkom.

So na Črni petek cene v resnici najnižje? foto: Profimedia

Črni petek na spletu

Čeprav se vrata klasičnih trgovin odpre šele ob deveti uri, pa spletni trgovci nikoli ne počivajo. "Če res nameravate opraviti velik nakup, je dobro, da to storite čim prej. Ugodne spletne ponudbe ali kode za popust navadno začnejo veljati takoj po polnoči in najboljše ponudbe so tudi hitro razprodane," svetujejo.

Pomembno je, da potrošniki za izbran izdelek ceno spremljajo vsaj nekaj tednov ali mesecev, da bodo vedeli, ali je ponudba na črni petek v resnici dobra. "Tudi nekateri slovenski spletni trgovci ponujajo možnost najnižje cene. Če pri katerem drugem trgovcu odkrijete še nižjo ceno, jo izenačijo. "Uporabite spletne strani za primerjavo cen in gibanje cen v zadnjih mesecih," priporočajo.

prejšnji članek
Jesensko-zimski smutiji
Kulinarika
Jesensko-zimski smutiji
naslednji članek
Slovenska pevka objavila prelepe nosečniške fotografije
Svet slavnih
Slovenska pevka objavila prelepe nosečniške fotografije