požar avto hiša
Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni vozili, ogenj zajel tudi hišo

zaprti-menedžerji
Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred njim že moral v zapor

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Pravilna nega novega tatuja

24. 6. 2021; 03.00
Avtor: Revija Liza Maja
tatu

tatu foto: Profimedia

Tetovaža je vsekakor umetnina in način uveljavljanja vašega osebnega sloga. Vendar je tudi medicinski postopek, pri katerem umetnik s posebnimi tetovirnimi napravami in iglami vbrizga črnilo pod vašo kožo, tik pod povrhnjico.

Vsakokrat ko prebodemo kožo, se ta odpre in postane dovzetna za različne okužbe. In pri tetoviranju ni prav nič drugače. Zato je pomembno, da za svež tatu začnemo skrbeti takoj. S pravilno nego novega tatuja lahko preprečimo marsikateri neljubi zaplet in poskrbimo za to, da se tetovaža pravilno pozdravi!

Nega se začne takoj!

Takoj ko bo tatu končan, vam bo tetovator poslikano površino namazal s tanko plastjo antibiotičnega mazila in prekril s plastično folijo, ki bo še dodatno varovala pred vdorom bakterij, hkrati pa bo preprečila drgnjenje kože z oblačili. Folija je torej tam s točno določenim namenom, zato jo na koži pustite toliko časa, kot vam svetuje te-tovator. Ko boste folijo odstranili, tatu nežno umijte s toplo vodo in nevtralnim milom. Kožo nato ne-žno posušite s svežo brisačo. Lahko ga zelo na tanko namažete s kremo za nego kože (npr. Be-panthen), potem pa površino pustite na zraku, da koža lahko diha.

Nega tatuja foto: Pexels

Počakajte, da se tatu popolnoma zaceli!

Kadarkoli se izpostavljate soncu, poskrbite, da je vaš tatu prekrit z oblačili.

Dokler se popolnoma ne zaceli, se izogibajte mazanju tatuja s kremami z zaščitnimi faktorji.

Koža se bo celila, zato vas bo verjetno nekoliko srbela (tako kot vsaka rana, ki se celi). Uprite se praskanju ali drgnjenju in draženju površine!

Ne nosite tesnih oblačil, ki bi lahko pov-zročila prekomerno trenje med kožo in tkanino.

Prhanje je obvezno in seveda zaželeno, uprite pa se kopanju v bazenih, jezerih, morju ali celo namakanju v jacuzziju.

Morebitni zapleti:

Prve dni po tetoviranju je lahko koža rdeča, srbe-ča in celo boleča. Morda boste opazili, da vam iz kože odteka odvečno črnilo, skupaj s krvjo in tekočino. To je normalno. Če pa se pojavijo simp-tomi katerega od naslednjih zapletov, obiščite svojega zdravnika.

➺okužba kože: Če za tatu ne poskrbite pravilno, se lahko ranjena koža kaj hitro okuži. Okuženi predel je rdeč, topel in srbeč ali celo boleč. Lahko se pojavi gnojni izcedek. Obiščite zdravnika.

alergijska reakcija: Če ste občutljivi na črnilo, ki ga je uporabil vaš umetnik, lahko na mestu tetovaže razvijete rdečico ali srbečo kožno reakcijo. Raziskave kažejo, da največ alergijskih reakcij povzroči rdeče črnilo.

brazgotine: Drobne ranice, ki jih povzroči igla, v kombinaciji s praskanjem kože lahko povzročijo različne brazgotine. S tatujem bodite v vseh primerih zelo nežni.

tatu foto: profimedia LIZA MAJA

Nasveti za dolgotrajno nego tatuja

Kljub temu da po nekaj mesecih ni več treba za tatu skrbeti vsak dan posebej, je priporočljivo upoštevati nekaj pravil, da bo vaš tatu ostal lep še leta in leta.

Pijte dovolj vode: tako bo vaša koža ostala hidrirana in napeta.

Pazite na oblačila: na močnem soncu poskušajte (predvsem večje) tetovaže prekriti z UV zaščitno tkanino. Na ta način boste preprečili, da bi pod vplivom UV-žarkov barve zbledele.

Preprečite večja nihanja telesne teže: večje spremembe v telesni teži lahko negativno vplivajo na videz tatuja. Koža se lahko preveč raztegne in tako popači sliko ali pa se zaradi pretirane izgube teže naguba. Videz tatuja bo v obeh primerih lahko spremenjen.

prejšnji članek
Zakaj jesti plavo ribo
Kulinarika
Zakaj jesti plavo ribo
naslednji članek
S paradižnikom do lepe, sijoče ter gladke polti
Moda&Lepota
S paradižnikom do lepe, sijoče ter gladke polti