stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Prsni vsadki: Kako izbrati prave?

2. 12. 2021; 04.00
Avtor: Doc. dr. Krešimir Božikov, specialist plastične, estetske in rekonstruktivne kirurgije
povečanje, prsi

Operacija prsi foto: Shutterstock

Povečanje prsi je eden najbolj iskanih in najbolj izvajanih kirurških posegov v estetski kirurgiji. Po mojih izkušnjah številne pacientke zelo dobro vedo, kakšen rezultat povečanja prsi si želijo, nekoliko manj pa, kako takšen rezultat doseči. Tukaj smo na vrsti mi, estetski kirurgi, da pacientkam s strokovnimi nasveti pomagamo pri odločitvi o tem, kakšne prsne vsadke izbrati: okrogle, kapljičaste, gladke, hrapave, velikost 1, 3 ali 5?

Zakaj operacija prsi?

Mnoge ženske se za operacijo prsi odločijo zato, ker želijo korigirati obliko dojk, njihovo velikost in simetrijo ter s tem polepšati svoj dekolte. Nemalokrat je odločitev za operacijo prsi tudi posledica reševanja problema prirojene deformacije dojk, s katero se v vsakodnevni praksi pogosto srečujemo.

Kandidatke za povečanje prsi si po mojih izkušnjah najpogosteje postavljajo naslednje vprašanja: Kaj naj naredim naprej? Katerega estetskega kirurga naj izberem? Kakšno velikost prsnih vsadkov naj izberem? Kateri prsni vsadki so najboljši? Ali lahko dobim takšne prsi, kot jih ima moja prijateljica, ali takšne, ki sem jih videla v reviji? In seveda še številna druga.

Prvi in edini pravi način za pridobitev pravih odgovorov na vsa zgornja in še številna druga vprašanja o povečanju prsi je kljub številnim informacijam, ki jih je danes mogoče najti na svetovnem spletu, posvetovanje z estetskih kirurgom.

Posvet z estetskim kirurgom

Prihod na posvet in pregled pri estetskem kirurgu pri marsikateri kandidatki za povečanje prsi spremljata strah in nelagodje. To je popolnoma razumljivo, saj boste morali s kirurgom, ki ga - kljub temu, da vam ga je na primer priporočila prijateljica ali znanka – vidite prvič, deliti svojo intimnost, kar za marsikoga ni enostavno. Naj vam bo v pomoč informacija, da je strokovni posvet s kandidatkami za različne estetske posege vsakodnevna naloga estetskega kirurga, zato so vaše skrbi odveč – brez dvoma boste na posvetu v varnih in izkušenih rokah.

Doc. dr. Krešimir Božikov, specialist plastične, estetske in rekonstruktivne kirurgije foto: Klinika Božikov

Pomembno je, da na posvet pridete sproščeni in da se z estetskim kirurgom odkrito pogovorite o svojih željah in pričakovanjih. Če se boste počutili bolje, lahko s seboj pripeljete tudi svojo prijateljico ali partnerja, tako boste morda lažje sprejeli končno odločitev. Estetski kirurg vam bo na posvetu pojasnil vse morebitne dvoumnosti, ki ste jih zasledili med iskanjem informacij o povečanju prsi na spletu in v drugih medijih, zato bodite pripravljeni tudi na to, da vam bo zastavil nekaj vprašanj, na podlagi katerih bo presodil, ali sta prava kandidatka za estetski poseg.

Kar je pri posvetu najpomembneje, pa je to, da je vaš pogovor s kirurgom odkrit in da se oba strinjata glede tega, kakšen rezultat si želite in kakšne so realne možnosti, da ga dosežete.

Kako izbrati prsne vsadke?

Eden glavnih izzivov, s katerim se srečujejo vse kandidatke za povečanje prsi, ki pridejo na posvet na našo kliniko, so prsni vsadki in tako seveda z njimi tudi vprašanje, kako izbrati prave prsne vsadke? Zakaj? V prvi vrsti zato, ker imajo kandidatke zelo različne želje.

Nekatere kandidatke, ki pridejo na posvet, mi kar naravnost povedo: »Želim si velike prsne vsadke, torej takšne, da bo rezultat povečanja viden in opazen.« Spet druge si želijo le tolikšno povečanje, da bo rezultat naraven in s tem praktično neopazen. Obstajajo pa tudi kandidatke, ki nimajo zanesljive predstave o tem, kakšen rezultat povečanja prsi si želijo, o posegu namreč šele razmišljajo oz. se o njem šele odločajo. Moj nasvet vsem, ki razmišljate o povečanju prsi, je – naj bo rezultat takšen, da bo lep in naraven, ne pa umeten.

Velikost prsnih vsadkov

Na naši kliniki za povečanje prsi uporabljamo prsne vsadke znamke vodilnega proizvajalca Mentor, ki je tako kot naša klinika zavezan k odličnosti. Njihovi vsadki imajo doživljenjsko garancijo.

Klinika Božikov foto: Klinika Božikov

Velikost prsnih vsadkov in njihova oblika določata vizualni rezultat povečanja prsi, pa tudi, kako se bodo dojke obnašale skozi čas, kakšen bo dolgoročni končni rezultat ter ali bo potreben dodaten popravek v smislu dodatne operacije.

Preveliki prsni vsadki lahko na dolgi rok privedejo do zapletov, kar je lahko vzrok za razočaranje, premajhni prsni vsadki pa vodijo v željo po dodatni operaciji in vstavitvi večjih prsnih vsadkov. Zato je še kako pomembno, da se z izbranim estetskim kirurgom odkrito pogovorite in da glede na vaše želje in pričakovanja skupaj izbereta ustrezno velikost, obliko in vrsto prsnih vsadkov.

Ena od metod, ki se uporablja pri izbiri prsnih vsadkov, je test s t.i. sajzerji. Ti so različnih velikosti in oblik ter imajo različno težo. Na posvetu jih vstavite v nedrček in tako v ogledalu preverite, kakšen je potencialen rezultat povečanja s prsnimi vsadki določene velikosti.

Okrogli ali kapljičasti prsni vsadki?

Prepričanje, da okrogli prsni vsadki dajejo umetne rezultate, kapljičasti prsni vsadki pa bolj naravne, ne drži. Na umeten ali naraven izgled prsi po povečanju vpliva velikost prsnih vsadkov: večji na manjšem telesu povzročijo umeten izgled, manjši bolj naravnega. Kapljica in krogla se razlikujeta le v zgornjem delu vsadka, ki je lahko malo manj ali malo bolj napet. Napetost dojke po povečanju pa je odvisna tudi od anatomije telesa ter od napetosti kože pred posegom.

Hrapavi ali gladki prsni vsadki?

V zadnjih letih se ugotavlja, da je izbor površine vsadkov zelo pomemben. Po več kot dvajsetih letih uporabe predvsem hrapavih vsadkov se je namreč ugotovilo, da lahko hrapava površina vsadkov povzroči zelo redko obilko raka limfnih žlez (t. i. limfoproliferativno bolezen s kratico ALCL). V zadnjih dveh desetletjih je v svetu za to boleznijo zbolelo nekaj več kot 600 žensk, v Sloveniji takšnega primera še nismo zabeležili. Ugotovljeno je tudi, da če je površina vsadkov gladka, te bolezni ni mogoče dobiti. Prav zato je na pogovoru z estetskim kirurgom potreben premislek, ali hočete kapljičaste prsne vsadke, ki so vedno v hrapavi izvedbi, in s tem prevzeti sicer zelo majhno tveganje za nastanek te bolezni (1:10.000) ali se odločiti za okrogle prsne vsadke, ki so na voljo v hrapavi in gladki izvedbi, pri čemer pri uporabi slednjih te bolezni niti hipotetično ne moremo dobiti. Kljub temu, da gre za zelo majhno tveganje, je o tem potrebno spregovoriti in se odločiti glede na dejstva in želje.

Menjava prsnih vsadkov

Če se odločite za povečanje prsi, morate vedeti, da posegu čez desetletje ali dva sledi še en poseg: zamenjava prsnih vsadkov. Proizvajalci prsnih vsadkov nanje res zagotavljajo doživljenjsko garancijo, a vedeti morate, da je povečanje prsi dinamičen proces, saj se vstavljeni vsadki vseskozi prilagajajo razvoju telesu. Tako se okoli vsadkov sčasoma naredi ovojnica oz. kapsula, zaradi katere dojke postanejo trše ali izgubijo obliko. Običajno se to zgodi nekje po 10 ali 20 letih, pri redkih pacientkah tudi prej. Zamenjava prsnih vsadkov je bolj kompleksen poseg kot povečanje dojk, saj terja večjo kirurško spretnost, natančnost in izkušenega zdravnika. Traja nekoliko dlje, zaradi česar je tudi poseg nekoliko dražji od povečanja dojk. Okrevanje po zamenjavi prsnih vsadkov traja enako dolgo kot pri povečanju dojk: mirovanje vsaj 10 dni takoj po posegu, nato izogibanje dvigovanju težkih bremen, k športnim aktivnostim pa se boste lahko vrnili po šestih tednih. Operacija po nastanku kapsule okoli prsnih vsadkov je tako nujna, ni pa nujno, ta takrat vsadke zamenjate, odločite se lahko tudi samo za njihovo odstranitev. Po moji izkušnjah so sicer takšne pacientke precej v manjšini, večina pacientk si želi še naprej ohraniti lepe prsi.

Cena posega

Vse cene - cena povečanja prsi z okroglimi prsnimi vsadki, cena povečanja prsi s kapljičastimi prsnimi vsadki, kot tudi cena zamenjave prsnih vsadkov – so na voljo v ceniku na naši spletni strani. Tam so objavljene tudi cene ostalih kirurških in nekirurških posegov, ki jih izvajamo na naši kliniki.

prejšnji članek
Peter Lovšin četrtič postal dedek
Svet slavnih
Peter Lovšin četrtič postal dedek
naslednji članek
Domača kavna maska za blaženje podočnjakov
Moda&Lepota
Domača kavna maska za blaženje podočnjakov