kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Dišeči trend: pršenje parfumov po plasteh

25. 3. 2022; 02.00
Avtor: M.K.
NAKUPOVANJE, SHOPPING, PARFUMI

Parfum diši na vsaki koži drugače zaradi različnega pH-ja kože. foto: dreamstime

Doslej je veljalo, da je greh, če nanesemo dva različna parfuma naenkrat. No, stvari so se obrnile in zdaj je tako imenovano odišavljanje po plasteh postalo hit.

Z mešanjem različnih parfumov lahko, pravijo strokovnjaki, vonj samo še obogatimo ali ustvarimo povsem nov, individualni dišavni odtenek. Seveda parfumov ne nanašamo kar vsevprek, temveč obstajajo natančna navodila, kako parfumsko skladanje resnično uspe.

Kot osebna izkaznica

Parfum je kot dišeča osebna izkaznica, ki jo prilagajamo priložnostim, letnim časom in počutju. V stekleničko ujete dišavne molekule se pomešajo z našim telesnim vonjem, zato na vsakem telesu isti parfum diši drugače. Nič nenavadnega, da se zato veliko žensk in moških, ko enkrat najdejo svoj priljubljeni parfum, tega oklepa leta in leta ali so mu celo zvesti do konca življenja. Včasih pa si vseeno zaželimo malo spremembe, na primer več svežine med poletjem ali bolj čutne note za večerne izhode. Rešitev je preprosta: svoj najljubši parfum lahko spremenite z drugim parfumom (nanos v plasteh) ter ga tako napravite lažjega, svežega ali bolj čutnega.

parfumi, stekleničke foto: dreamstime

Za začetnike

Kdor se boji, da bi se eksperiment z mešanjem parfumov končal slabo, naj sprva upošteva pravilo, da kombinira le različne produkte iz enake dišavne linije: zaporedoma uporabite, na primer, gel za prhanje, losjon za telo, dezodorant in parfum iz iste serije. Plasti bodo poudarile vonj, ga naredile bolj dolgotrajnega in poskrbele, da boste z njim obdani ves dan. Da učinek ne bo preveč intenziven, se parfumu na koncu lahko celo tudi odrečete. Ko boste zbrali več poguma, pa lahko začnete tudi plastenje različnih parfumov iz iste družine (denimo iz cvetlične ali citrusne).

Za napredne

Ko enkrat osvojite začetniško stopnjo plastenja, lahko stopite na višjo stopničko in postanete pravi parfumer. Pri kombiniranju parfumov z različnimi notami se ravnajte po naslednjem pravilu: težji, intenzivnejši parfum vedno nanesite kot osnovo in počakajte, da se na koži posuši. Šele nato nanj popršite lažje vonje. Najprej denimo uporabite parfumsko vodo z mošusom, pačulijem ali lesnimi notami, ki dolgo časa ostanejo na koži. Zatem nadaljujte s toaletno vodo s citrusno, sadno ali cvetlično noto.

prejšnji članek
Ko greste ponoči na stranišče, ne prižgite luči
Zdravje
Ko greste ponoči na stranišče, ne prižgite luči
naslednji članek
MasterChef: Bine že drugič manjkal zaradi korone
Resničnostni šovi
MasterChef: Bine že drugič manjkal zaradi korone
#nasazenazenska
nasazenazenska