Konoplja
Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo z umetnimi kemikalijami

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Hijacinte, dišeče znanilke pomladi na okrasnih gredah

9. 4. 2023; 03.00
Avtor: Mare Koren
hiacinta v lončku 1

hiacinta v lončku foto: dreamstime

Hijacinta s svojim videzom in vonjem polepša vsako okrasno gredo, nedvomno pa bo odišavila tudi vaše stanovanje, če jo boste gojili v zaprtih prostorih.

Hijacinte so svoje pisane glavice že postavile na ogled na okrasnih vrtovih, srečujemo jih tudi na mizah znancev. Če so vas očarale, se lahko ponje odpravite v vrtne centre, kjer jih boste zdaj našli v popolnem razcvetu. Nedvomno jih lahko okronamo za rože, ki v naše domove prinašajo pomlad.

Pred nakupom

Če se odločate za nakup hijacint zdaj, izberite take, ki že cvetijo. Če se boste odločili za nakup čebulic, bodo te zacvetele šele prihodnje leto. Pri slednjih velja upoštevati nekaj nasvetov. Izberite take, ki so trde in težke ter brez gnilih in plesnivih zaplat. Če v vrečki najdete mehke ali posušene čebulice, jih pred gojenjem za eno uro namočite v mlačno vodo, da se dobro napijejo vode. Če kupite že nagnane čebulice, bodite pozorni, da so listi primerno mesnati in sočni. Praviloma morajo že vsebovati cvetno steblo, ki ga v sredini zakrivajo listi.

hiacinta, rast.jpg foto: Profimedia

Rastna doba

Strokovnjaki svetujejo nakup čebulic septembra, kot pravijo, pa ne bo nič narobe, če se za njih odločimo še od januarja do aprila, a bodite pozorni na kaljenje. Hijacinte namreč ne marajo previsokih temperatur, najbolje se počutijo pri temperaturi od 10 do 18 stopinj Celzija. V teh dneh jih zato sadite na zunanje grede ali balkone. Ko bodo čebulice vzklile, jim zagotovite sončno do polsončno mesto. V grede ali korita jih nikar ne sadite pregloboko, dovolj bo, če boste v zemljo položili le polovico čebulice. Zalivajte jih srednje, zemlja pa naj ne bo premočna. Čebulice lahko kupimo tudi v steklenih posodah, kjer je na dnu zgolj nekaj kamenčkov. Čebulica tako zgolj iz vode, ki mora biti stalno prisotna, srka hranilne snovi. Zato ji občasno zagotovite nekaj tekočega gnojila.

Po barvi čebulice prepoznate cvet

Kakšne barve bo vaša hijacinta, lahko ugotovite še preden požene cvet. Barvo cveta namreč lahko prepoznamo po barvi čebulice. Če je ta rdečkaste barve, bo cvet rožnat, svetla čebulica bo pognala bel do vaniljevo rumen cvet, vijoličasta čebulica pa bo pognala moder cvet.

hiacinta, cvetovi.jpg foto: Dreamstime

hiacinte zunaj.jpg foto: Profimedia

hiacinta v lončku

hiacinta v lončku foto: dreamstime

prejšnji članek
Tako boste rešili svoj zakon
Zdravje
Tako boste rešili svoj zakon
naslednji članek
To zelišče bo zmanjšalo tesnobo in izboljšalo spanec
Zdravje
To zelišče bo zmanjšalo tesnobo in izboljšalo spanec
#obraziavenija
obraziavenija