1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Julija Patricija Novak, Cene Prevc Njena.si

Slovenski športniki pokazali svoje boljše ...

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Hijacinte, dišeče znanilke pomladi na okrasnih gredah
| Mare Koren

Hijacinte, dišeče znanilke pomladi na okrasnih gredah

hiacinta v lončku, dreamstime

Ena izmed čudovitih znanilk pomladi na okrasnem vrtu je zagotovo hijacinta. S svojim videzom in vonjem polepša vsako okrasno gredo, nedvomno pa bo odišavila tudi vaše stanovanje, če jo boste gojili v zaprtih prostorih.

Hijacinte so svoje pisane glavice že postavile na ogled na okrasnih vrtovih, srečujemo jih tudi na mizah znancev. Če so vas očarale, se lahko ponje odpravite v vrtne centre, kjer jih boste zdaj našli v popolnem razcvetu. Nedvomno jih lahko okronamo za rože, ki v naše domove prinašajo pomlad.

Pred nakupom

Če se odločate za nakup hijacint zdaj, izberite take, ki že cvetijo. Če se boste odločili za nakup čebulic, bodo te zacvetele šele prihodnje leto. Pri slednjih velja upoštevati nekaj nasvetov. Izberite take, ki so trde in težke ter brez gnilih in plesnivih zaplat. Če v vrečki najdete mehke ali posušene čebulice, jih pred gojenjem za eno uro namočite v mlačno vodo, da se dobro napijejo vode. Če kupite že nagnane čebulice, bodite pozorni, da so listi primerno mesnati in sočni. Praviloma morajo že vsebovati cvetno steblo, ki ga v sredini zakrivajo listi.

Foto: Profimedia - hiacinta, rast.jpg

Rastna doba

Strokovnjaki svetujejo nakup čebulic septembra, kot pravijo, pa ne bo nič narobe, če se za njih odločimo še od januarja do aprila, a bodite pozorni na kaljenje. Hijacinte namreč ne marajo previsokih temperatur, najbolje se počutijo pri temperaturi od 10 do 18 stopinj Celzija. V teh dneh jih zato sadite na zunanje grede ali balkone. Ko bodo čebulice vzklile, jim zagotovite sončno do polsončno mesto. V grede ali korita jih nikar ne sadite pregloboko, dovolj bo, če boste v zemljo položili le polovico čebulice. Zalivajte jih srednje, zemlja pa naj ne bo premočna. Čebulice lahko kupimo tudi v steklenih posodah, kjer je na dnu zgolj nekaj kamenčkov. Čebulica tako zgolj iz vode, ki mora biti stalno prisotna, srka hranilne snovi. Zato ji občasno zagotovite nekaj tekočega gnojila.

Po barvi čebulice prepoznate cvet

Kakšne barve bo vaša hijacinta, lahko ugotovite še preden požene cvet. Barvo cveta namreč lahko prepoznamo po barvi čebulice. Če je ta rdečkaste barve, bo cvet rožnat, svetla čebulica bo pognala bel do vaniljevo rumen cvet, vijoličasta čebulica pa bo pognala moder cvet.

Foto: Dreamstime - hiacinta, cvetovi.jpg

Foto: Profimedia - hiacinte zunaj.jpg