Kavno milo foto: Osebni arhiv, Iztok Dimec
RECEPTI
Izdelava trdih mil, sploh kadar uporabljamo lug, ni nekaj, kar bi delali kar tako na približno. Natančno upoštevajmo vse navedene sestavine, saj je količina luga v posameznem receptu preračunana točno glede na količino posamezne maščobe (po formuli količina olja ali masla krat njegova vrednost SAP je enako količini luga, ki ga potrebujemo v receptu).
Primer: oljčno olje ima vrednost SAP 0,134. To pomnožimo s količino oljčnega olja, ki ga bomo uporabili, da dobimo količino luga, ki ga potrebujemo za izdelavo lužne raztopine. Vse vrednosti SAP od različnih olj boste našli v knjigi Čudoviti svet mil.
Kavno milo, kot ga pripravi Karmen Gostinčar
Milo s kavo je hkrati nežno luščilo (piling). Zaradi kofeina in mešanice eteričnih olj cimeta in poprove mete učinkuje proti celulitu.
Kaj potrebujemo?
Pa se lotimo dela:
Skuhamo turško kavo, jo precedimo in ohladimo. Nato pripravimo lužno raztopino. V kavo vsujemo lug in mešamo, da se raztopi. Kavno lužno raztopino postavimo na stran in ohladimo na 35 do 40 °C. Segrejemo kokosovo maslo. Odstavimo ter primešamo oljčno in palmovo olje. Maščoba mora biti enake temperature kot lužna raztopina. Potem lužno raztopino previdno vmešamo v maščobo. Mešamo, da se sestavine povežejo. Masi dodamo kavno usedlino in eterični olji ter dobro premešamo.
Maso vlijemo v kalup, pokrijemo s prosojno folijo in odejo ter pustimo stati od 1 do 2 dni. Nato milo zvrnemo iz kalupa in narežemo na primerne kose, ki naj zorijo še od 4 do 6 tednov.
NAMIG
Velikokrat se zgodi, da nekaj mase ostane. Odvečno maso lahko nadevamo v drug kalup. Lahko tudi naredimo milo v obliki kavnega zrna.
POMEMBNO
Pripomočke, ki se uporabljajo za pripravo mila, hranimo ločeno od tistih, ki jih uporabljamo za gospodinjstvo. Sploh z lugom ravnajmo izjemno previdno in z vso potrebno zaščitno opremo, saj je vdihavanje njegovih hlapov strupeno, v stiku s kožo pa lahko povzroči opekline.
Še več receptov za izdelavo mila vas čaka v reviji Jana, št. 3, 17. 01. 2023.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.