Moda&Lepota
 

Recept: Doma izdelajmo dišeče kavno milo

23. 1. 2023; 15.00
Avtor: Lara Jelen / revija Jana
mila, karmen-gostinčar

Kavno milo foto: Osebni arhiv, Iztok Dimec

Milo s kavo je hkrati nežno luščilo (piling). Zaradi kofeina in mešanice eteričnih olj cimeta in poprove mete učinkuje proti celulitu.

RECEPTI

Izdelava trdih mil, sploh kadar uporabljamo lug, ni nekaj, kar bi delali kar tako na približno. Natančno upoštevajmo vse navedene sestavine, saj je količina luga v posameznem receptu preračunana točno glede na količino posamezne maščobe (po formuli količina olja ali masla krat njegova vrednost SAP je enako količini luga, ki ga potrebujemo v receptu).

Primer: oljčno olje ima vrednost SAP 0,134. To pomnožimo s količino oljčnega olja, ki ga bomo uporabili, da dobimo količino luga, ki ga potrebujemo za izdelavo lužne raztopine. Vse vrednosti SAP od različnih olj boste našli v knjigi Čudoviti svet mil.

Karmen Gostinčar je avtorica knjige Čudoviti svet mil. foto: Osebni arhiv, Iztok Dimec

Kavno milo, kot ga pripravi Karmen Gostinčar


Milo s kavo je hkrati nežno luščilo (piling). Zaradi kofeina in mešanice eteričnih olj cimeta in poprove mete učinkuje proti celulitu.

Kaj potrebujemo?

  • 280 g oljčnega olja
  • 190 g palmovega olja
  • 330 g kokosovega masla
  • 246,48 g ohlajene prave kave
  • 123,24 g luga (NaOH)
  • 2 žlici kavne usedline
  • 10 g naravnega eteričnega olja cimeta
  • 10 g naravnega eteričnega olja poprove me 

    Karmen Gostinčar foto: Osebni arhiv, Iztok Dimec

Pa se lotimo dela:

Skuhamo turško kavo, jo precedimo in ohladimo. Nato pripravimo lužno raztopino. V kavo vsujemo lug in mešamo, da se raztopi. Kavno lužno raztopino postavimo na stran in ohladimo na 35 do 40 °C. Segrejemo kokosovo maslo. Odstavimo ter primešamo oljčno in palmovo olje. Maščoba mora biti enake temperature kot lužna raztopina. Potem lužno raztopino previdno vmešamo v maščobo. Mešamo, da se sestavine povežejo. Masi dodamo kavno usedlino in eterični olji ter dobro premešamo.   

Maso vlijemo v kalup, pokrijemo s prosojno folijo in odejo ter pustimo stati od 1 do 2 dni. Nato milo zvrnemo iz kalupa in narežemo na primerne kose, ki naj zorijo še od 4 do 6 tednov.

NAMIG
Velikokrat se zgodi, da nekaj mase ostane. Odvečno maso lahko nadevamo v drug kalup. Lahko tudi naredimo milo v obliki kavnega zrna.

POMEMBNO

Pripomočke, ki se uporabljajo za pripravo mila, hranimo ločeno od tistih, ki jih uporabljamo za gospodinjstvo. Sploh z lugom ravnajmo izjemno previdno in z vso potrebno zaščitno opremo, saj je vdihavanje njegovih hlapov strupeno, v stiku s kožo pa lahko povzroči opekline.


Še več receptov za izdelavo mila vas čaka v reviji Jana, št. 3, 17. 01. 2023.

Vabljeni k branju nove številke revije Jana. foto: revija Jana



prejšnji članek
Pisanja dnevnika se lotite drugače
Zdravje
Pisanja dnevnika se lotite drugače
naslednji članek
Roza solata, ki prekipeva od vitaminov
Kulinarika
Roza solata, ki prekipeva od vitaminov

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.