boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715284723-172a1607-1715284697348
Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo vodila Žibertova desna roka

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Za negovane in močne nohte

16. 6. 2016; 10.30
Avtor: sj
nohti
Nohti so nepredvidljivi – danes trdni, jutri krhki.

Vse to pa je večinoma odvisno od genov oziroma od tega, kaj jeste in koliko vode popijete ter kako za nohte skrbite.

Čeprav je morda težko verjeti, skoraj 20 % nohta sestavlja voda. Nohtom dajejo trdnost milijoni drobnih celic keratina, ki so nakopičene in stisnjene skupaj, se prepletajo in oblikujejo nekakšno mrežo, ta pa ohranja noht čvrst. Trdnost nohta je tako odvisna od tega, kako so celice razporejene, kako močno se držijo druga druge in kako dobro so med seboj povezana keratinska vlakna.

In kakšne nohte ima vaša mama?

Najpomembnejšo vlogo pri tem igrajo geni. Če so imeli vaši starši trdne nohte, bodo najverjetneje tudi vaši takšni, vendar pa dermatologi zelo dobro vedo, da na kakovost nohta močno vplivajo tudi zunanji dejavniki in skrb za nego. Najpogostejši težavi sta cepljenje in lomljivost, ki pa ju je mogoče odpraviti, če odkrijemo vzrok za njun pojav.

Lomljivi nohti – več težav pozimi

Noht se običajno prelomi zaradi pomanjkanja vlage. Krhki in lomljivi nohti so po navadi neelastični in trdi na otip. Težave z lomljivostjo nohtov se okrepijo jeseni in pozimi, ko pade temperatura zraka, saj je takrat v zraku tudi manj vlage.

Lomljivost in krhkost nohtov pa sta izjemno pogosti težavi tudi pri ljudeh, katerih roke so ves čas v stiku z vodo. Kreme, ki vsebujejo vitamina A in E, so pri vlaženju nohtov dokaj uspešne, zato tako kremo večkrat na dan nežno vtrite v nohte in obnohtno kožico, in sicer takoj po kopanju oziroma močenju rok. Med čiščenjem in drugimi hišnimi opravili pa vedno nosite zaščitne rokavice.

Nohti, ki se upogibajo in cepijo

Nohti so v povprečju debeli približno 0,5 milimetra, vendar pa imajo nekateri ljudje tudi tanjše nohte. Če so vaši nohti tanki in se upogibajo, pomeni, da so celice slabo razporejene ali jih je manj, keratinska vlakna pa so redkejša. Za zaščito lahko uporabljate tudi lak, če izberete takega s formaldehidom; ta pospeši rast keratinskih vlaken in okrepi keratinske vezi. Vendar ga uporabljajte le v omejeni negovalni kuri, recimo štiri tedne.

Cepljenje nohtov je velikokrat posledica agresivnega delovanja čistil. Če želite, da si vaši nohti opomorejo, med čiščenjem nosite rokavice, nohte pa zaščitite s kakovostnim lakom za nohte. Prva pomoč za razcepljene nohte je ustrezna nega, ki žal pomeni, da morate nohte postriči čim krajše in jih oblikovati s pravo pilico, na pravi način. Piljenje v vse smeri je dovoljeno le ob uporabi steklene pilice.

prejšnji članek
Horoskop: Znak, ki nam "gre največkrat na živce"
Horoskop
Horoskop: Znak, ki nam "gre največkrat na živce"
naslednji članek
Znana pevka bije težko bitko z boleznijo?
Zdravje
Znana pevka bije težko bitko z boleznijo?