Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

S temi navadami se boste starali bolje

14. 11. 2016; 02.45
Avtor: A.K.
Staranje, gube, obraz, nega

foto: Profimedia

Telovadba, zdrava prehrana in celo naravnanost so ravno toliko pomembne pri staranju kot genetika.

Bette Davis je nekoč izjavila: »Stara leta niso za reve.« Zato bodite na staranje pravilno pripravljeni.

1. Vzdržujte pozitivno naravnanost. Ko govorimo o staranju, vedite, da ste to, kar mislite, da ste. Seniorji, ki si leta razlagajo kot modrost in vsesplošno zadovoljstvo, imajo 40 odstotno prednost, da si opomorejo hitreje, kot tisti, ki na starost gledajo kot na nemoč in nekoristnost.

2. Pazite, kaj jeste.
Pravilna prehrana ima veliko vlogo pri tem, kako se vaše telo stara. »Najnovejše raziskave kažejo, da je hrana z nizko glikemičnim indeksom, kot so sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki in puste beljakovine, najbolj zdrava,« pravi dr. Jeffrey Benabio. Odličen primer zdravega prehranjevanja naj bi bila prav mediteranska dieta, ki je bogata z rastlinskimi živili, polnozrnatimi žitaricami, oreščki in rdečim vinom. Svetuje, naj se ribe jedo dvakrat tedensko ter izogiba soli. Raziskave kažejo, da se z dieto tega tipa telo stara bolje, preprečuje pa tudi srčne kapi in prezgodnje smrti. Oreščki, losos in lanena semena so polna omega-3 maščobnih kislin, pomagajo pa koži, da ostaja videti mladostna.



3. Pazite, koliko jeste.
Prenajedanje vodi k krajšemu življenju, kardiovaskularnim boleznik, diabetesu tipa 2. Da bi se starali bolje in živeli dlje, je najbolje, da se držite uravnotežene diete in uravnoteženih obrokov. To pomeni dve in pol skodelice zelenjave, ena in pol skodelica sadja, 180 gramov zrnatih izdelkov, tri skodelice mlečnih izdelkov in 150 gramov beljakovin morate zaužiti dnevno.

4. Redna telovadba. Ostanite aktivni, saj je to pomemben del staranja. Povprečna ženska lahko izgubi 23 odstotkov mišične mase med 30 in 70 letom. Mišice z leti hitro izgubljamo, zato je pomembno, da redno telovadimo. Da ostanete fit, pomeni, da lahko zmanjšajte starostno izgubo spomina.


5. Ostanite družabni.
Prijatelji in sorodniki vam lahko pomagajo živeti dlje. Tisti, ki imajo močno socialno mrežo imajo 50 odstotno večjo možnost, da živijo dlje.

6. Zaščitite kožo pred soncem.
Če ste prekomerno izpostavljeni soncu, vam le ta lahko povzroči gube, ob pretiravanju celo raka. Zato vam sončna krema lahko pomaga, da vaša koža ostane mladostna in zdrava. Čeprav nam sonce zagotavlja vitamin D, ki ga potrebujemo za zdravje naših kosti, to ne pomeni, da se mu morate izpostavljati. Že po nekaj minutah vaša koža na soncu neha proizvajati vitamin D in začne proizvajati kožnega raka. Če se vam zdi, da vam vitamina D primankuje, pojejte raje malo lososa ali jajc oz. rumenjaka.

7. Poskrbite za dovolj spanca.
Verjetno veste, da morate za zdravje na noč spati nekje med 7 in 9 ur. Pa ste vedeli, da če spite manj kot 7 ur imate večje tveganje za debelost, srčne bolezni in celo diabetes. Počitek izboljša pomnenje in nadomešča pomanjkanje spanca. Tudi lepotni spanec ni mit. Med spanjem vaše telo sprošča rastni hormon, ki pomaga obnavljati zaloge kolagena in elastina, ki sta ključna za mladosten in zdrav videz.

prejšnji članek
Velika ljubezen šefa Facebooka: "Skoraj me je poslala domov!"
Svet slavnih
Velika ljubezen šefa Facebooka: "Skoraj me je poslala domov!"
naslednji članek
Horoskop: Ustvarjeni so za ljubezen!
Horoskop
Horoskop: Ustvarjeni so za ljubezen!
#obraziavenija
obraziavenija