nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Domača relaksacijska kopel z rezinami limone

8. 11. 2023; 02.00
Avtor: V.M. / D.Š.
kopel, citrusi, ženska

kopel foto: Pexels

Preverite, kako na telo vpliva kopel, ki ji dodamo citruse in si tudi sami privoščite blagodejno razvajanje ...

Konec dneva prija razvajanje v domači kopeli. Da pa bo doživetje še posebej prijetno, poživite toplo vodo z aromatičnimi dodatki. Eterična olja limone, pomaranče ali mandarine denimo poskrbijo za to, da se vaše mišice popolnoma sprostijo, izboljšajo razpoloženje, zmehčajo kožo in jo nahranijo z vitaminoma A in C. 

S citrusi obogatite kopel

Izberete lahko le eno vrsto citrusov ali pa kombinacijo vseh, pazite le, da izberete organske in da imajo sadeži čim tanjšo lupino. Dovolj so 3 limone ali 3 pomaranče ali 6 mandarin (odvisno od njihove velikosti), narežite jih na rezine in jih dodajte v kad, napolnjeno s toplo vodo. Za dodatek lahko vodi dodate tudi nekaj klinčkov, ki se odlično ujemajo z aromami citrusov in dodatno poskrbijo za razstrupljanje organizma. Prave sadeže pa lahko nadomestijo tudi njihova eterična olja – vodi dodajte 40 kapljic izbranega ali mešanice.

kopel foto: Pexels

Namakanje v topli vodi je odlična sprostitev za telo in duha, pri tem pa lahko poskrbimo še za zdravje telesa in organizem razstrupimo.

Priprava kopeli in pravila kopanja

Da bo kopel res sproščujoča in kar najbolj učinkovala na telo, upoštevajte nekaj pravil pri pripravi kopeli in kopanju. V kad natočite toplo vodo, ki naj ima med 36 in 39 stopinj Celzija, dodajte izbran dodatek za kopel in vodo premešajte. Eterična olja dodajte vodi, ko je kopel že pripravljena, saj bi lahko med točenjem vode že izhlapela. Prevroča voda (nad 39 stopinj) je obremenjujoča za srce in krvni obtok, zaradi česar vas lahko utrudi in uspava, obenem pa ni dobra za kožo, saj vroča voda kožo izsuši in odstrani njeno naravno zaščito.

V kad se potopimo tako, da nam bo udobno, po približno desetih minutah pa dolijemo nekaj vroče vode, saj se do takrat v kadi voda že nekoliko ohladi. V vodi ostanemo od 15 do 20 minut, v tem času se mišice sprostijo, pospeši se prekrvavitev in spodbudi presnova, obenem pa se kožne pore odprejo in telo tudi z dihanjem vsrka učinkovine, ki jih dodamo kopeli.

Po kopeli se je treba na hitro oprhati, obrisati in, ko je koža še vlažna, namazati z vlažilnim losjonom. Nekatere kopeli za razstrupljanje povzročijo pospešeno potenje, zato je najboljše, da si po kopeli privoščite počitek v prijetno toplem okolju, izgubljeno tekočino pa nadomestite s pitjem vode ali z zeliščnim čajem. Tako boste še dodatno poskrbeli za razstrupljanje organizma.

prejšnji članek
Mrtev zob - kako ga prepoznati?
Zdravje
Mrtev zob - kako ga prepoznati?
naslednji članek
Se vas loteva prehlad? Pojejte kaki!
Zdravje
Se vas loteva prehlad? Pojejte kaki!