vida-trotovšek
Jana

Vidinih 100 let: Smeh je pol zdravja

Izidor Krivec
Necenzurirano

Razkrivamo: tožilstvo blokiralo hrvaški prevzem Celjskih mesnin

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako se po sestavi razlikujejo kreme za moško in žensko nego?

30. 5. 2024; 02.00
Avtor: Tea Dečman
MOŠKI, TUŠIRANJE, NEGOVANJE, NEGA

Veliko potenja in redno umivanje še dodatno izsušita kožo. foto: Dreamstime

Zgradba kože pri ženskah in moških je popolnoma enaka, ni pa enako, kako se koža obnaša, kako je videti in kakšna je po fizikalnih značilnostih.

V drogerijah so bile police, ki so namenjene moškim, nekoč obložene s pripomočki in potrebščinami za britje ter moškimi mili, ki so bili večinoma kar 2 v 1, torej namenjeni tako koži kot lasem. Danes so na moških policah še različni kozmetični preparati za nego brade in izjemno veliko različnih moških krem: kreme za kožo obraza, losjoni za telo, učvrstitvene kreme za telo, olja in vitaminski pripravki, kreme za nego moške kože okoli oči … Ste se kdaj vprašali, ali so v tej kozmetiki enake sestavine kot v kozmetiki za ženske, le da so morda vonji in videz embalaže prilagojeni bradatim mišičnjakom, kakršni bi radi bili naši najdražji? Ali je razlikovanje med ženskimi in moškimi izdelki potrebno? Je dejansko narobe, če se moški že leta maže z našima dnevno in nočno kremo za obraz?

Razlike med žensko in moško kožo

Verjetno si mislite, da med moško in žensko kožo ne more biti velike razlike. Pa je res tako? Zgradba je popolnoma enaka, ni pa enako, kako se koža obnaša, kako je videti, kakšna je po fizikalnih značilnostih. Nekaj je odvisno od genetike, nekaj od hormonov. Moška koža je v povprečju za približno 20 odstotkov debelejša od ženske kože. Vsebuje več kolagena in je videti bolj napeta ter čvrstejša. Do 40. leta se stara počasneje kot pri ženskah, potem pa relativno hitreje. Tudi pore so pri moških večje kot pri ženskah in izločanje loja je intenzivnejše. Gube se pojavijo tudi pri moških, vendar jim ne povzročajo takšnih skrbi kot ženskam. Gube se pri moških pojavijo pozneje kot pri ženskah, a ko nastanejo, že takoj oblikujejo polno brazdo.

Moška koža manj suha od ženske

Praviloma je v moški koži več sebuma, koža je bolj mastna, ampak tja nekje do 60. leta o tem ne moremo več govoriti. Zato so potrebne kreme tudi za telo in oljne kopeli, ki naredijo zaščitni sloj. Drugače je koža suha, poka in je vneta ter pekoča, še posebej na golenih in podlakteh. Moška koža v zgodnjih letih tudi izgublja manj tekočine kot ženska, torej se v primerjavi z njo manj izsuši. Tudi elastičnost moške kože je nekje do 40. leta boljša, nato pa zelo hitro upade.

Kozmetični preparati za moške in ženske so si podobni po osnovnih sestavinah. foto: dreamstime

Imajo moške kreme drugačne sestavine?

Kozmetični preparati so si zelo podobni po osnovnih sestavinah. Učinkovine, pa naj bodo naravne ali kozmetične, so namenjene tipu kože – suha koža potrebuje drugačne kot mastna. Načeloma ni velike razlike v sestavinah med izdelki za nego ženske in za nego moške kože. Vsekakor pa dermatologi zagovarjajo uporabo krem, še posebej vlažilnih, tudi za moške. Moški se načeloma več in pogosteje potijo kot ženske, zato se tudi več umivajo, kar še dodatno izsuši kožo. Pri tem močna mila velja uporabljati le na nekaj mestih, ne pa za celotno telo. Koža z leti izgublja zaščitni sloj in izloča vse manj maščobe, tako da je ob športu in hkratnem staranju hitro presuha.

Vedno uporabite čisto in ostro rezilo

Moški, ki se brijejo, v življenju svojo kožo izpostavijo povprečno 16.000 postopkom britja. Koža zato postane občutljivejša in se hitreje odziva. Vedno jo zaščitite in namažite z izdelki za britje. Ti bodo pomagali, da bo rezilo gladko drselo po koži, ter preprečili ranice in ureznine. Izdelki naj bodo blagi in naj pomirijo občutljivo kožo. Grobi izdelki lahko odstranijo naravne lipide kože, ki so že tako pod pritiskom zaradi odstranjene vrhnje plasti kožnih celic. Priporočamo tudi izdelke za britje, ki imajo protibakterijske lastnosti, da kožo zaščitijo pred draženjem zaradi britja. Uporabite čisto, ostro rezilo, da bo britje kar najbolj temeljito in da preprečite skelenje ali izpuščaje zaradi britja. Dlake brijte v smeri njihove rasti in ne v nasprotni smeri. Izdelki proti starosti in vlažilni izdelki za moške morajo imeti lahko teksturo. Koža, občutljiva zaradi britja, morda ne bo dobro prenašala bogatih in mastnih izdelkov.

prejšnji članek
Kmetija: Maja postala mamica
Resničnostni šovi
Kmetija: Maja postala mamica
naslednji članek
Jagodne kroglice z oblivom iz bele čokolade
Kulinarika
Jagodne kroglice z oblivom iz bele čokolade
#obraziavenija
obraziavenija