vida-trotovšek
Jana

Vidinih 100 let: Smeh je pol zdravja

Izidor Krivec
Necenzurirano

Razkrivamo: tožilstvo blokiralo hrvaški prevzem Celjskih mesnin

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Obstaja trik, ki lahko reši vaše skrčeno oblačilo

23. 4. 2024; 03.00
Avtor: M.K.
skrčena oblačila

skrčena oblačila foto: dreamstime

Ste po prvem pranju ugotovili, da so se oblačila skrčila? Preverimo, kako lahko rešite težavo ...

Ne skrbite, tudi najboljšim se dogajajo nesreče zaradi napačnega pranja in sušenja. Če ste iz pralnega ali sušilnega stroja potegnili premajhno, prekratko ali popolnoma deformirano oblačilo, vam je to v trenutku pokvarilo dan. Morda vendarle obstaja rešitev.

Zakaj se oblačila skrčijo

V kolikor upoštevate pravila na deklaracijski etiketi, bi morala visokokakovostna oblačila in tkanine ohraniti prvotno obliko in dobro dimenzijsko stabilnost. To pomeni, da pranje in sušenje ne bi smelo vplivati na raztezanje oziroma krčenje. A razlog za krčenje oziroma raztezanje je običajno skrit v vrsti tkanin. Bombaž in lan se zaradi absorpcije vlage po pranju skrčita. Medtem ko se živalska dlaka (volna in kašmir) pri pranju napihne, zaradi česar je po sušenju videti, da se je oblačilo skrčilo. Zakaj se je oblačilo skrčilo, je odvisno tudi od tega, kako napeta je preja. Kakovostnejši proizvajalci zato uporabljajo posebne obloge in proizvodne tehnike, ki preprečujejo krčenje.

Kako naravno preprečimo krčenje

Pri oblačilih iz naravnih materialov (bombaž, lan, volna, svila) bo za preprečevanje krčenja zadostovalo znižanje temperature pranja in sušenje na zraku. Kavbojke in druge težje tkanine obesite za robove na obešalnikih, volnene in svilene kose oblačil položite vodoravno na stojalo za sušenje in preprečite, da bi se raztegnili ali razširili ramenski šivi.

Rešitev za skrčena oblačila

Obstaja trik, ki lahko reši vaše skrčeno oblačilo. Umivalnik ali čeber napolnite z mlačno vodo in dodajte kapljico balzama za lase ali mila za perilo. Pustite 30 minut, da se vlakna zrahljajo. Nato oblačilo vzemite iz vode in nežno stisnite, da nekaj vode izteče, a ne sperite. Položite na ravno brisačo, zvijte in nežno stisnite, dokler oblačilo ni več mokro. Nato oblačilo položite na drugo suho brisačo in ga previdno raztegnite na pravo velikost. Posušite na svežem zraku.

prejšnji članek
Super nalezljiv herpes - kako preprečiti širjenje?
Zdravje
Super nalezljiv herpes - kako preprečiti širjenje?
naslednji članek
Sedem čudnih stvari, ki jih stres povzroči vašemu telesu
Zdravje
Sedem čudnih stvari, ki jih stres povzroči vašemu telesu