Z aluminijasto folijo boste hitro nabrusili tope škarje in nože, odstranili rjo in odgnali žuželke. foto: Dreamstime
Aluminijasta folija je nedvomno vsestransko koristna, pa čeprav se nanjo najpogosteje spomnimo prav pri pripravi ali shranjevanju hrane. Je namreč vodoodporna, dobro prenaša toploto in elektriko, ni toksična in ne rjavi, preprosto jo je pregibati in oblikovati … Veste, kako jo še lahko uporabite?
Ublažite bolečino
Aluminijasto folijo lahko uporabite pri zvinih, izpahih in bolečinah v križu. Odrežite kos folije in jo položite na oboleli predel, čez pa povijte povoj. Pustite delovati čez noč in postopek po potrebi ponovite. Aluminijasta folija bo grela oboleli predel in pripomogla k hitrejši ozdravitvi.
Upočasnite zorenje banan
Preprost trik, s katerim boste preprečili, da bi se banane prehitro »zmedile«. Peclje povijte s folijo in tako upočasnite zorenje. Nikar pa banan ne spravljajte na hladno mesto ali v hladilnik, saj to povzroča temnenje ter še pospešuje zorenje oziroma razpad. Prav tako jih ne odlagajte v košaro z jabolki.
V pralnem stroju
Naredite nekaj žogic iz aluminijaste folije in jih dajte v pralni stroj ter zaženite cikel. Aluminijasta folija bo preprečila statiko in vaša oblačila obvarovala kosmov papirnatega robčka, če ste ga morda po pomoti pozabili v žepu oblačila.
Nabrusite škarje
Aluminijasta folija je idealna za ostrenje škarij. Odtrgajte kos folije in ga nekajkrat prepognite, nato pa s škarjami večkrat zarežite vanj. Opazili boste, da bodo hitro postale bolj ostre. Podoben trik lahko uporabite za ostrenje nožev, le da v tem primeru z noži previdno večkrat prerežite folijo.
Zažgane ponve in lonci
Tudi najboljšim kuharjem se kdaj zgodi nesreča in kaj prismodijo. Da bi lažje odstranili zažgane ostanke hrane, preizkusite tole. V lonec oziroma litoželezno ponev (nasvet ni primeren za ponve s teflonsko prevleko) nalijte vročo vodo, dodajte nekaj kapljic kisa in detergenta ter zmečkano kepo folije. Pustite čez noč. Nastala bo reakcija, ki bo poskrbela, da se bo zažgana umazanija preprosto odlepila od površine. Naslednji dan ponev oziroma lonec le še zdrgnite s kepo folije in znova se bo bleščal kot nov. Folijo lahko sicer uporabite tudi za čiščenje mreže v pečici ali za žar.
aluminijasta folija foto: Dreamstime
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.