stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Umrla modna ikona in botra modernega punka

30. 12. 2022; 12.00
Avtor: K.M.
Umrla modna ikona in botra modernega punka Vivienne Westwood

Vivienne Westwood je zagotovo ena izmed najbolj pomembnih žensk v modni in popularni industriji. foto: Profimedia

V 82. letu se je v miru poslovila modna oblikovalka, poslovna ženska in oseba zaslužna za popularizacijo modernega punka in novega vala mode, Vivienne Westwood.

"Kupuj manj. Dobro izberi. Naj traja. Kakovost, ne količina. Vsi kupujejo preveč oblačil."

"Imaš bolj zanimivo življenje, če nosiš impresivna oblačila."

"Ni možno, da je moški videti elegantno, brez ženskega dotika."

To so le eni izmed številnih citatov modne legende Vivienne Westwood, ki se je v Londonu, ki ga je tako zelo ljubila, v miru poslovila včeraj, stara 81 let. Njeno smrt je preko družbenega omrežja sporočila njena modna hiša. "Vivienne Westwood je danes umrla, v miru, obdana s svojo družino. Vivienne je delala stvari, ki jih je ljubila, vse do zadnjega trenutka. Oblikovala, delala na svoji umetnosti, pisala knjigo in spreminjala svet na bolje. Vodila je neverjetno življenje. Njene inovacije in vpliv v zadnjih 60 letih so bili neverjetni in se bodo nadaljevali v prihodnosti," so zapisali, vzroka smrti pa niso navedli. Oblikovalka je desetletja premikala meje v modnem svetu in velja za botro punka.

"Nadaljeval bom delo z Vivienne v svojem srcu. Delala sva vse do konca in dala mi je kup stvari, s katerimi moram nadaljevati," je po objavi novice o njeni smrti sporočil njen soprog in ustvarjalni partner Andreas Kronthaler.

Sex Pistols

Oblikovalka, ki je poskrbela za svojstven stil oblačenja punk skupine Sex Pistols, velja za eno ključnih britanskih imen v svetu mode. S svojim delom je več desetletij razbijala tabuje, se upirala konvencionalnosti in bila kritična tudi do politike. Zaslužna je bila za popularizacijo modernega punka in je v svoji karieri oblekla številne znane obraze. Od glasbenih skupin do največjih zvezdnikov na rdečih preprogah. 

Polno življenje

Sarah Jessica Parker v obleki Vivienne Westwood v seriji And Just Like That foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II. ji je leta 1992 podelila naslov dame. Na podelitvi v Buckinghamski palači je Vivienne Westwood dvignila veliko prahu, ker ni nosila spodnjega perila. Priimek Westwood je prevzela od svojega prvega moža, Dereka Westwooda, s katerim se je kmalu razšla. Njena velika ljubezen je bil Malcolm McLaren, ki je bil menedžer skupine Sex Pistols. Z njim je zasnovala obleke, ki so jih nosili člani benda. V modo sta vnašala varnostne zaponke, britvice in verige. S tem sta želela ljudi šokirati in izzvati reakcijo, obenem pa tudi spodbuditi spremembe. Njena znamka je dobila zagon v 90. letih prejšnjega stoletja. Po svetu je odprla verigo trgovin s svojimi oblačili, modnimi dodatki in parfumi. Svojega drugega moža Andreasa Kronthalerja je spoznala na Dunaju, kjer je poučevala modo. Poročila sta se leta 1993 in veljala za kreativni dvojec.

Najboljša naslovnica

Bila je tudi borka za človekove pravice in politična aktivistka. Leta 1989 je bila na naslovnici revije Tatler oblečena kot takratna predsednica vlade Margaret Thatcher. Obleka, ki jo je nosila, je bila naročena za premierko, ki pa je ni prevzela. Na naslovnici je pisalo: "Ta ženska je bila nekoč punkerica." Britanski časnik The Guardian je naslovnico ocenil za najboljšo britansko naslovnico.

prejšnji članek
Punč za zadnjo noč v letu
Kulinarika
Punč za zadnjo noč v letu
naslednji članek
Jan Kovačič pokazal mamin talent
Svet slavnih
Jan Kovačič pokazal mamin talent