nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Razvajajte se v savni!

27. 5. 2016; 12.30
Avtor: Sonja Javornik
bench-16910_1920

foto: pixabay

Redni obiskovalci savn takoj prepoznajo novince – tudi zato, ker na primer ne umijejo klopi, preden sedejo nanjo, v turški savni, kamor se zaradi pare ne hodi z rjuho ali brisačo.

Ampak z našo pomočjo ste lahko že pri prvem obisku pripravljeni kot pravi veterani.

Če imate to možnost, je po končanem savnanju zelo prijetna tudi sproščujoča masažna kopel v whirlpoolu.

V savno se odpravite, ko imate čas, da boste sproščeni, saj hitenje ne pride v poštev. Najboljši čas za sprostitev v savni je zvečer pred spanjem, lahko pa tudi zjutraj. V primeru, da smo bolni, je bolje zjutraj, ko imamo več energije.

Pred savnanjem si odstranite vso kozmetiko in nakit ter se oprhajte in obrišite z brisačo, saj v savno ne vstopamo mokri.

V finski savni je priporočljivo ležati na čim višji klopi (višje je bolj vroče), sedeti pa le kakšni dve minuti pred odhodom iz savne. Tudi noge imamo na klopi, saj tako dosežemo enako temperaturo po vsem telesu.
V savni ne bodite oblečeni, niti ogrnjeni, ker to zmanjšuje učinek savnanja. Z brisačo si pogrnemo mesto, kjer bomo ležali. Enako velja za del pod stopali. S tem vzdržujemo higieno v prostoru, saj les ne vpije našega potu.

Savnanje je izjemno koristno v kombinaciji s smučanjem, saj bo zaradi vročine naslednji dan manj težav z bolečimi mišicami. foto: arhiv Svet24

Med savnanjem je priporočljivo piti veliko tekočine, in sicer najbolje navadno vodo, nikoli alkohol. V savno naj ne bi hodili takoj po jedi in tudi ne, ko smo preveč lačni. Ob prvem obisku savne ni priporočljivo, da interval traja dlje od 10–12 minut. Pozneje naj bi intervali oziroma ciklusi trajali 1520 minut, lahko tudi več, nikakor pa več kot pol ure. Po vsakem intervalu v savni sledi ohlajanje, ki naj bi trajalo od 1015 minut. Po kratkem počitku lahko gremo znova v savno in ponovimo postopek savnanja. Še prej popijemo kozarec mineralne vode, soka ali vode. Priporočljivo je, da interval savnanja ponovimo največ trikrat. Po prihodu iz savne se je treba gibati na svežem zraku, da se sprostijo dihalne poti in v kri dobimo dovolj kisika.

Po prihodu iz savne sledi hladna prha ali hitra hladna kopel za utrjevanje telesa, lahko pa tudi nanos ledu na telo. Hladni prhi ali kopeli naj vedno sledi nežna topla (a ne vroča!) kopel ali prha. S tem sprožimo blagodejen občutek toplote in speremo maščobo s telesa. Izogibajte se uporabi mila, raje samo sperite znoj s telesa z gobico ali krtačo. Glavo si umijte na koncu.

prejšnji članek
Sovražniki žensk na Hrvaškem: Cerkev in moški!
Njenih 5 minut
Sovražniki žensk na Hrvaškem: Cerkev in moški!
naslednji članek
Razlog za ločitev - ni hotel otroka, zdaj se še maščuje
Svet slavnih
Razlog za ločitev - ni hotel otroka, zdaj se še maščuje