profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Užitek med mehurčki

1. 6. 2016; 06.30
Avtor: M. B.
dreamstime_xxl_59850434

foto: Dreamstime

Kaj ko bi si vsaj en dan v tednu privoščili razkošno kopel? Z našimi nasveti jo lahko spremenite v pravi užitek, ki blagodejno vpliva na telo in dušo.

Večerna kopel izboljša spanje, jutranja pa osveži

Pozitivne učinke vodnih terapij so poznali že okoli 4500 let pred našim štetjem na območjih današnjega Egipta, Iraka in Irana. Opazili so, da se med kopanjem telo zelo sprosti, voda pa deluje terapevtsko: razbremeni mišice, zmanjša krče in glavobole, kopel pa pomirja živčni sistem in izboljša prekrvitev, omili bolečine, povezane z vnetji, artritisom, menstruacijo. Večerna kopel izboljša spanje, jutranja pa osveži in napolni z energijo. Zato so kopeli izredno priporočljive za vsakogar, od športnikov do pisarniških delavcev, ki cele dneve preživijo v sedečem položaju. Dokazano je celo, da nas kopel vrne v dneve, ko smo bili v materinem trebuhu, v njej se počutimo varni in zaščiteni pred vsakdanjim stresom.

Pomembna vloga dodatkov

Kopel ni samo namakanje v topli vodi, ki dobro dene kostem, pač pa gre predvsem za užitek, h kateremu pripomorejo dodatki. Naj jih naštejemo samo nekaj:

·        Dišavna olja, kot so jasminovo, sivkino ali olje vrtnice, pomagajo telesu, da se hitreje prepusti ugodju.

·        Uporaba pilinga med kopanjem pomaga odstraniti s telesa odmre kožne celice ter naredi kožo mehko in gladko.

·        Globoko sprostitev lažje dosežete, če zaprete oči ter si na veke položite kolobarje kumar, hladne blazinice ali kosme vate, namočene v mrzel kamilični čaj.

·        Kopalne soli pomagajo zakrčenim mišicam, zmanjšajo otekline, bolečine in mišično zategovanje. Sol razstruplja kožo in poveča pretok krvi v tkivih.

·        Če imate suho in srbečo kožo, kopeli dodajte malo sode bikarbone.

·        Pri kožnih izpuščajih pomaga, da kopeli dodate ovseno kašo.

·        Nekaj kapljic evkaliptusovega olja pa zelo blagodejno učinkuje pri ljudeh, ki so prehlajeni ali imajo težave s sinusi.

Sproščujoče kopeli z lepotnimi učinki

Ni potrebno veliko, da kopel spremenite v svoj najboljši lepotilni pripomoček. Odvisno od tega, kaj v tistem trenutku najbolj potrebujete, priporočamo eno od naslednjih možnosti. 

Kleopatrina kopel: Egipčanska kraljica Kleopatra se je kopala v mleku in medu ter tako poskrbela za žametno kožo. Med namreč mehča in vlaži, mleko pa pomaga odstranjevati odmrle kožne celice. Kopel pripravite tako, da zmešate dve skodelici polnomastnega mleka in pol skodelice medu. Nalijete v vodo in še enkrat dobro premešate. Med kopanjem si kožo drgnite s krtačo v nežnih krožnih gibih.

Vinska kopel: Kopanje v šampanjcu ali rdečem vinu je zelo učinkovito za vse tipe kože. Za kopel sicer res porabite nekoliko več denarja, vendar se obrestuje, saj se gubice zgladijo, pigmentne lise, ki so posledice staranja, pa postanejo manj vidne. Šampanjec in rdeče vino pomagata tudi čistiti pore. V pripravljeno kopalno vodo zlijte kozarec opojne pijače ter v njej uživajte 20 minut.

Grenka sol (epsom): Grenka sol deluje na telo kot masaža, poleg tega ga oskrbi z veliko magnezija. To je mineral, ki je najpomembnejši pri sproščanju mišic ter zdravljenju kožnih poškodb (ureznin, opeklin). Kopalni vodi torej dodajte malo grenke soli in si poživite telo.  

Zeliščna kopel: Zeliščno kopel lahko pripravite iz različnih zelišč ali njihovih eteričnih olj. Vsa od njih imajo zdravilno moč. Žajbelj pomirja dušo in telo, na kožo pa deluje kot lifting. Rožmarin pomaga ohranjati budnost, deluje čistilno in učvrstilno. Meta globinsko čisti, osveži in sprošča, medtem ko je zeleni čaj idealen za dvig energije in uravnavanje razpoloženja (pomirja razdraženost). Ne nazadnje lahko kopeli dodate tudi ovseno kašo, ki pomaga pri sončnih opeklinah, suhi in mastni koži, ekcemih in izpuščajih. Pri tej kopeli potrebujete najlonsko nogavico, ki jo napolnite z ovseno kašo. Z njo se nato med kopanjem natrete po telesu.

prejšnji članek
Modni kiks modne zvezdnice
Svet slavnih
Modni kiks modne zvezdnice
naslednji članek
Znana igralka partnerju strla srce
Svet slavnih
Znana igralka partnerju strla srce