sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

damjan-žugelj
Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo iskali z detektivom

njena.si
njena.si njena.si
Novice
 

Zapravljivi minister Pličanič: hrana, pijača in stanovanje na naše stroške

23. 2. 2016; 08.27
Avtor: Simon Rosc
Senko Pličanič

Odziv Senka Pličaniča na vesele urice v restavraciji: »Gre za investicije v uspešne dolgoročne odnose.« foto: STA

Info hiša je včeraj razkrila svoj leto dni trajajoč projekt, v katerem so razkrili zapravljanje ministrov vlade Alenke Bratušek za reprezentanco. S kosili in dragimi alkoholnimi pijačami močno izstopa predvsem takratni pravosodni minister Senko Pličanič, ki pa mu očitajo tudi prenovo stanovanja na državne stroške. Razkrivamo tloris Pličaničeve rezidence.

V preteklosti so ministri za reprezentanco veliko zapravljali. Razkošna jedača in draga pijača nista bili nič kaj posebnega za tiste pri koritu. Potem je prišla recesija in nekateri so začeli tudi s tako bizarnimi populističnimi akcijami, kot je ta, da si sami plačajo kavo, ki jo spijejo s sodelavci med sestankom. In če so nekateri šli iz ene skrajnosti v drugo, pa se je tu in tam vendarle zgodil še kak spodrsljaj, malomarno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem. Nadvse zanimivi so podatki o reprezentančnih stroških, ki jih je po enoletni analizi objavil zavod Info hiša, katerega ustanoviteljica je nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. In rezultati so pokazali, da iz povprečja kar štrli nekdanji pravosodni minister Senko Pličanič.

JEDAČA IN PIJAČA

Pličanič je pričakovano, glede na pomembnost funkcije pravosodnega ministra, imel v svojem mandatu kar precej kosil in drugih srečanj, ki so vključevala hrano in pijačo. A več kot očitno je, da mu je še posebej pri srcu ena restavracija. Gre za prestižno restavracijo v središču Ljubljane. Preko sedemdesetkrat so nekdanjemu pravosodnemu ministru stregli tam, od tega je, zanimivo, več kot štiridesetkrat kosil samo z eno osebo. To ne bi bilo nič nenavadnega, gre pač za srečanje na štiri oči, a z računov je razbrati, da gre za izjemno podobna naročila ali pa vsaj strašljivo podoben okus, kar vzbuja vprašanje, ali je nemara Pličanič v prestižno restavracijo vabil eno in isto osebo.

Stanovanja na Kotnikovi imajo v notranjosti objekta urejen tudi lep atrij. foto: Arsen Perić/M24

ALKOHOL IN CIGARETE

Če pozabimo, da je minister na poslovna kosila hodil v službenem času, potem lahko rečemo, da k dobri hrani spada tudi dobro vino. No, slednjega je bilo na računih restavracije kar malo preveč. Po prepričanju Info hiše veliko preveč za poslovna srečanja. Velikokrat se je namreč, čeprav sta bila na kosilu samo dva, vino pilo v buteljkah, in ne po kozarcih. Tako lahko na računih najdemo na primer vina rumeni muškat, traminec, kabernet, malvazija …

Kar na nekaj srečanjih je od skupnega računa alkoholna pijača nanesla preko 50 odstotkov celotne vrednosti. Pile so se tudi močnejše pijače, ko so jack daniels, chivas in aperol spritz. Vse to v delovnem času ministra Pličaniča. Da pa je mera metanja javnega denarja skozi okno polna, so bile na račun reprezentance nekajkrat kupljene še cigarete Marlboro.

Tloris službenega stanovanja Senka Pličaniča, ki si ga je povsem prenovil. foto: Svet24

Računi, ki kažejo stroške prenove stanovanja, brez beljenja ter brušenja in lakiranja parketa.

VSE JE V REDU

Kot pravijo v Info hiši, je, ne glede na to, da gre za izjemno izstopajočo prakso nekdanjega ministra, pri vsem skupaj najbrž vse v redu. Težava pa bi nastala, če bi državljani Pličaniču plačevali malico v abonirani restavraciji, čeprav za malico, kot vsak zaposleni, že dobi mesečno nadomestilo. Dodali pa so, da na ostalih ministrstvih razen zelo površnega evidentiranja stroškov reprezentance, na kar sklepajo iz manjkajočih naročilnic in/ali faktur, niso zaznali odklonov od pričakovanega. »To lahko pomeni, da je vse v skladu s predpisi, pričakovanji in pravo mero, lahko pa pomeni, da je dokumentacija tako pomanjkljiva, da dejanskega stanja ni mogoče z gotovostjo ugotoviti,« so zapisali na svoji spletni strani.

ZA MINISTRA NOVO STANOVANJE

Močno pa v oči bode še službeno stanovanje, ki je bilo obnovljeno posebej za pravosodnega ministra. Na Kotnikovi 20, kjer jeimel minister svojo razkošno rezidenco na približno 90 kvadratnih metrih, je bilo namreč novo povsem vse; od kuhinje, lestenca nad kuhinjsko mizo do spalnice, dnevne sobe in ne nazadnje dveh otroških sob. Kot je razvidno z računov za prenovo stanovanja, ki smo jih krili davkoplačevalci in smo jih pridobili v uredništvu, sta samo pohištvo in bela tehnika za Pličaniča stala več kot 32 tisoč evrov. V to pa sploh niso všteta beljenja sten, brušenja in lakiranja parketa, ki so bila izvedena hkrati s celotno prenovo stanovanja.

Stanovanjski objekt na Kotnikovi 20. foto: Arsen Perić/M24

LESTENCI IN PO MERI IZDELANE OMARE

Včeraj nam je uspelo pridobiti tudi tloris stanovanja, iz katerega je razvidno, da je Pličanič užival v štirisobnem stanovanju, ki ga sestavljajo dva kabineta oziroma dve otroški sobi, velika spalnica z vgradno garderobno omaro, popolnoma prenovljena kuhinja s celotno belo tehniko, jedilnim kotom, dnevnim prostorom in zastekljeno ložo. Iz vseh stroškov najbolj bodeta v oči steklena obloga v kuhinji, ki je stala krepko prek tisoč evrov, in sedežna garnitura za 4140 evrov, skoparili pa niso niti pri predalčniku ob kuhinjski mizi za tisoč evrov. Spalnica je skupaj z vgradno omaro stala 6300 evrov. Vse stroške podrobno razkrivamo v tlorisu stanovanja.

ODZIV MINISTRA

Nekdanji minister se je včeraj že odzval glede vseh očitkov, tako v zvezi s hrano in pijačo kot v zvezi z razkošnim stanovanjem v središču prestolnice. Dejal je, da je kot minister skrbno pazil na porabo in se držal vseh omejitev, kot so določene z veljavnimi predpisi. »Prepričan sem, da pri službenih srečanjih, ki so potekala ob kosilih, ni šlo za zapravljanje. Gre za investicije v uspešne dolgoročne odnose,« je svoja dejanja včeraj opravičeval Pličanič. Kako v ta segment sodijo žgane pijače in cigarete, nam žal ni znano. Glede razkošnega službenega stanovanja pa je dejal, da gre za povsem povprečno stanovanje. Kaj naj rečemo, povprečje je pač očitno zelo raztegljiv pojem.

32 tisoč evrov je stala obnova stanovanja za Pličaniča na Kotnikovi 20 v Ljubljani. foto: Arsen Perić/M24

prejšnji članek
Zgodil se je filmski rop
Novice
Zgodil se je filmski rop
naslednji članek
Na ves glas so kričali, da je notri še vedno ujeta starejša gospa
Novice
Na ves glas so kričali, da je notri še vedno ujeta starejša gospa