boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Novice
 

Arso posvaril pred ponedeljkom, prihaja izrazita hladna fronta, možne so težave

26. 8. 2023; 10.38
Avtor: S.R.
deževje, nevihta

/ foto: Bobo

Kot je že znano, nas v ponedeljek čaka znatno poslabšanje vreme. Agencija RS za okolje je danes zaradi nevarnosti neurij za ponedeljek izdala oranžno opozorilo za vso državo.

Pri Arsu bodo več podrobnosti o tem, kaj nas čaka v naslednjem tednu, ko se pričakuje vremenski preobrat z znatno ohladitvijo in kot kaže tudi drugimi nevšečnostmi, pojasnili na jutrišnji novinarski konferenci ob 11. uri. Pričakujejo se namreč »izredne meteorološke in hidrološke razmere,« zaradi katerih so možne posledice tudi na območjih, ki so jih prizadele poplave v začetku avgusta 2023. Nekaj informacij so navedli že danes.

Kot so zapisali, bo v ponedeljek nad severnim Sredozemljem nastalo ciklonsko območje, čez Slovenijo pa se bo pomikala dokaj izrazita hladna fronta. »Padavine, večinoma plohe in nevihte, bodo že zjutraj in dopoldne zajele zahodne kraje, čez dan pa bodo prešle celotno ozemlje Slovenije. Ob tem bodo možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo.« Opozorili so še, da bo glavnina padavin padla v razmeroma kratkem času, in sicer v nekaj urah ob krajevnih nalivih. V več delih države bo verjetno hitro naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinske in zaledne vode.

Najbolj ranljiva območja

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah na odsekih, kjer so struge hudournikov in rek spremenjene, in mestih, kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo po njihovih besedah padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno. Takšen spremenjen odtok se lahko zgodi predvsem ob kratkotrajnih močnejših nalivih. Trenutno so najbolj ranljiva območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah. Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov.

»Ob spremenljivem vremenu zdaj vsi nekoliko s strahom pričakujemo padavine,« je za STA že v petek pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Zaradi poplav v začetku avgusta so namreč razmere na terenu bolj ranljive. »Če bi se takšna situacija zgodila v običajnih razmerah, nas ne bi pretirano skrbelo,« je dodal.

Sicer pa bo danes vroče. Po navedbah Arsa bodo najvišje dnevne temperature od 30 do 34, v jugovzhodnih krajih do 37 stopinj Celzija.  Jutri bo pretežno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Proti večeru v severozahodni Sloveniji ni izključena kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21, najvišje dnevne od 30 do 35, v alpskih dolinah okoli 26 stopinj Celzija.

Rdeči alarm za Hrvaško

Državni hidrometeorološki zavod Hrvaške (DHMZ) je za večji del države izdal rdeči alarm. Hrvaški vremenoslovci so za danes napovedali pretežno sončno in vroče, celo zelo vroče vreme z najvišjimi dnevnimi temperaturami med 33 in 38 stopinj Celzija. Zaradi velike toplotne obremenitve so rdeče obarvane zagrebška, reška, kninska, splitska in dubrovniška regija. Za preostale dele države so vremenoslovci izdali oranžno opozorilo. Kot opozarjajo pri DHMZ, se »pričakujejo izjemno visoke temperature. Zaščitite sebe, otroke in starejše. Upoštevajte nasvete pristojnih organov. Možne so okvare na infrastrukturi.« Vročinski val se bo na Hrvaškem nadaljeval tudi v nedeljo, ko pričakujejo najvišje dnevne temperature med 32 in 37 stopinj Celzija.

Opozorilo državnega hidrometeorološkega zavoda Hrvaške (DHMZ). foto: DHMZ

Kot so opozorili v hrvaškem inštitutu za javno zdravje, so najbolj ogroženi starejši, otroci in osebe z zdravstvenimi težavami, zlasti kronični bolniki, zato se je treba obnašati odgovorno. Dermatologinja iz splitske bolnišnice Neira Puizina Ivić je ob tem posvarila, da si koža zapomni vse. Po njenih besedah z leti izgubljamo sposobnost obnavljanja celic, ki jih poškoduje sonce. »Napake se kopičijo in predvsem pri ljudeh svetlejše polti je neizogibno, da pride do različnih degenerativnih sprememb in nastanka raka. To se največkrat zgodi po 50. letu starosti.«

prejšnji članek
Zloraba pomoči: Odnesel 30 lopat in jih prodal, knauf plošče končale na njenem dvorišču
Novice
Zloraba pomoči: Odnesel 30 lopat in jih prodal, knauf plošče končale na njenem dvorišču
naslednji članek
Kako poskrbeti, da bodo noži ostali ostri?
Zanimivosti
Kako poskrbeti, da bodo noži ostali ostri?