cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Seks po tridesetem

21. 6. 2016; 02.30
Avtor: Tina Guček
ženska moški objem trideseta
Ko sem bila majhna, se mi je moja mama pri tridesetih zdela stara.

Tudi pozneje, ko sem bila najstnica, so se mi zdele ženske v teh letih tako zelo odrasle in odgovorne.

Šele pozneje, ko sem se sama približevala številki trideset, sem ugotovila, da je starost samo številka in da si star pač toliko, kot se počutiš. Nekatere stvari se spremenijo, nekatere ne … Kaj pa seks? Je pri tridesetih isti kot pri dvajsetih? Je boljši, slabši?

KAJ JE BOLJE?

Sebe postavimo na prvo mesto! Sama sem, ko sem bila mlajša, veliko bolj kot na svoj užitek gledala na to, da bo med seksom užival moški. Sledila sem vsem »navodilom« iz ženskih revij, kako ga čim bolj divje zapeljati in kako poskrbeti, da ga bom čim bolj obnorela. Rezultat: nor seks zanj in malo manj zame. Če nisem doživela orgazma, se nisem kaj preveč obremenjevala, saj mi je bil seks kljub vsemu čisto v redu, in kar nekaj let sem potrebovala, da sem ugotovila, da samo »v redu« ne sme biti dovolj. Z leti (in s pravim moškim ob sebi) sem dojela, da moram sebe in svoj užitek postaviti na prvo mesto in z žensko, ki v seksu uživa, bo tudi vsak moški še toliko bolj užival.

Samozavest! Punce pri tridesetih s(m)o veliko bolj samozavestne kot punce pri dvajsetih, pravi večina mojih samskih prijateljev. Čeprav nismo več rosno mlade in imamo morda kakšen kilogramček preveč, smo se naučile, da je pomembno imeti rada sama sebe, in zavedamo se, da imajo tipčki raje punco, ki po kosilu naroči tiramisu kot takšno, ki zagrenjeno gloda samo solato. In ker naša samozavest sije tudi navzven, se to vsekakor kaže tudi v postelji. 

Bolj sproščeni smo! Večina ljudi v tridesetih seksa s partnerji, s katerimi so skupaj že nekaj časa. Čeprav zna biti to po eni strani ovira, saj zna seks sčasoma postati preveč rutinski, je lahko tudi prednost. Bolje se poznamo, bolj smo sproščeni drug z drugim, zato nas ni strah poskusiti kaj novega. Erotični filmi, igračke in razne igrice lahko popestrijo spolno življenje, da postane precej bolj živahno in zadovoljujoče.

Seksualna gurujka Tracey Cox, ki je avtorica knjižne uspešnice Sextasy, pravi, da ženske po tridesetem letu pogosteje doživljajo orgazme. Orgazem naj bi (po njenih podatkih) med spolnim odnosom redno doživelo devetdeset odstotkov žensk, ki so starejše od trideset, in le triindvajset odstotkov žensk, ki so mlajše.

foto: Profimedia

KAJ JE SLABŠE?

Seksamo manj. Ne bomo trdili, da je to pravilo, a večinoma kar velja, da starejši kot smo, manj se nam ljubi. Obremenjeni smo s službo, družino, vsakodnevnimi banalnostmi in zvečer pogosto kar pademo v posteljo ali pa raje kot seksamo, pogledamo kakšen film ali preberemo kakšno knjigo. S tem načeloma ni nič narobe oziroma je to nekako normalno, paziti moramo le, da seksa ne zanemarimo povsem in da je morda v ospredju kakovost, ne količina. Če ga je že manj, naj bo vsaj boljši.

Ni več toliko strasti! Če si s partnerjem že nekaj let, težko pričakuješ, da se bo med vama še vedno tako iskrilo kot na začetku, ko nista mogla zdržati drug brez drugega. Iskrice postanejo manj intenzivne, pohota mine, a to nikakor ne pomeni, da je vsega lepega konec. Za iskrice se je pač treba potruditi in delati, da se ohrani vsaj delček strasti, zaradi katere sta bila včasih tako vroč par!

Seks je preprosto drugačen. Morda vama v spalnici (ali celo zakonski postelji) dela družbo dojenček, morda imata že starejše otroke, ki občasno zatavajo v spalnico, morda vama ni več do seksa zjutraj, zvečer in še nekajkrat vmes. Dejstvo je, da se z leti spremeni večina stvari v našem življenju in povsem logično je, da se bo spremenilo tudi spolno življenje. Od vaju pa je odvisno, ali bosta pustila, da se spremeni tako, da za vaju ne bo več zadovoljujoče oziroma da se bosta morda povsem odtujila drug od drugega ali tega ne bosta dopustila.

prejšnji članek
Borut Pahor je pomagal Goranu Obrezu
Svet slavnih
Borut Pahor je pomagal Goranu Obrezu
naslednji članek
Zvezdnica na letalu doživela živčni zlom!
Svet slavnih
Zvezdnica na letalu doživela živčni zlom!
#nasazenazenska
nasazenazenska