Odnosi
 

Kako izboljšati spolni libido v štiridesetih letih

13. 8. 2024; 23.00
Avtor: Bodi zdrava
spolnost, par, ljubezen, par v postelji 2

Ujemanje med parom je pomembno. foto: Shutterstock

V tem obdobju se začne spreminjati fizični občutek med spolnim odnosom. Za ta pojav je kriva zmanjšana produkcija estrogena, s čimer se zmanjša tudi produkcija naravnega vaginalnega lubrikanta

V tem času nas lahko zadenejo hude hormonske spremembe, saj se začenja obdobje peri - menopavze – od pet- do desetletno obdobje, ki mu sledi prihod menopavze. Med perimenopavzo je zmanjševanje količine hormonov normalno, to pa seveda vpliva na vaš spolni nagon, razpoloženje in celo občutek med samim seksom. V tem obdobju se začne spreminjati fizični občutek med spolnim odnosom. Za ta pojav je kriva zmanjšana produkcija estrogena, s čimer se zmanjša tudi produkcija naravnega vaginalnega lubrikanta.

Manj estrogena lahko povzroči, da vaginalno tkivo postane bolj suho, kar vodi do bolj bolečega seksa. Zmanjšane ravni progesterona lahko povzročijo močnejše menstruacije, hujši PMS, pridobivanje telesne teže, hitro menjanje razpoloženja, nespečnost in razdražljivost. Vendar ni vse tako črno: za veliko žensk štirideseta leta prinašajo čas, ko se seksualno osvobodijo, pridobijo samozavest in začnejo raziskovati, saj so otroci že starejši in bolj neodvisni, kariere so postavljene, telo pa se je v tem času že naučilo, kaj mu ugaja in kaj ne, kar pomeni, da bodo partnerji lažje dobili navodila, kako se lotiti dobrega seksa. Ko nastopi menopavza, se veliko žensk razveseli še ene stvari: nič več ni treba skrbeti za kontracepcijo.

Kaj narediti?

Priporočljivo je, da se zavedamo, kako se bo naše telo razvijalo, te spremembe pa pozdravimo z radovednostjo in ne negativnostjo. Ohranjanje miselnosti, kaj vse lahko pri teh letih raziščemo, nam pomaga, da sprejmemo, česa ni več, in iščemo užitek v stvareh, ki so tam. Libido si vedno lahko poskusite dvigniti z zdravim življenjskim slogom in občutkom bližine s svojim partnerjem. Živila, ki pomagajo za povečanje libida, so znana kot afrodiziaki. Med najbolj znane afrodiziake spadajo ostrige, in sicer zaradi visoke vsebnosti cinka, minerala, ki ga telo potrebuje za normalno delovanje nekaterih osnovnih funkcij, kot so celični metabolizem, vzdržljivost in uravnavanje ravni testosterona. Med hrano z največjo vsebnostjo cinka se poleg ostrig uvrščajo še raki, jastogi, rdeče meso, jajca in mlečni izdelki.

prejšnji članek
Jimmy Kimmel pojasnil, zakaj ne želi voditi podelitve oskarjev
Svet slavnih
Jimmy Kimmel pojasnil, zakaj ne želi voditi podelitve oskarjev
naslednji članek
Dominik Kozarič na novo preoblekel svojo legendarno pesem Reka luči
Kultura
Dominik Kozarič na novo preoblekel svojo legendarno pesem Reka luči

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.