stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Otroška koža je občutljiva

25. 2. 2016; 03.30
Avtor: C. R.
ThinkstockPhotos-101817288
Otroška koža je bolj občutljiva, zato bodite pozorni pri izbiri izdelkov za nego. Nežna dojenčkova koža je potrebna rednega čiščenja in nege.

Zelo pomembno je, da mamice že v zgodnjem otroštvu poskrbijo za pravilno nego kože svojih malčkov. Ta se bistveno razlikuje od kože odraslih, saj je veliko tanjša, lojnice pa svoje naloge še ne opravljajo v celoti. Slabša je tudi njena zaščitna funkcija, saj snovi iz okolja lažje prodirajo skoznjo.

Rdečica in pekoč občutek
Nizke temperature in veter pri otrocih povzročajo rdečico in pekoč občutek, zato je zelo pomembno, da na obraz nanesemo hranljivo kremo, ki hkrati zadržuje vlago na koži. Posebno pozornost je treba namenjati tudi drugim predelom telesa, kjer koža ni nič manj občutljiva. V hladnejšem delu leta imajo otroci s suho in občutljivo kožo pogosto tako imenovani zimski ekcem, ki nastane kot posledica mraza, ki poškoduje kožo. Ta se nato izsuši ter postane luskasta in srbeča. Pri otrocih z ekcemom je redna in primerna dnevna nega po umivanju z zadostno količino negovalnih mazil ključna.

Otroška nega
Za nego otroške kože dermatovenerologi odsvetujejo agresivne, preveč odišavljene izdelke, ki niso dermatološko testirani in lahko dražijo kožo. Za otroke do tretjega leta odsvetujejo uporabo kozmetičnih izdelkov, ki so namenjeni odraslim, ker praviloma vsebujejo veliko parfumov, in običajnih mil. Zato je nujna uporaba kozmetike, namenjene otrokom, ali dermatoloških kozmetičnih linij, za katere je značilno, da ne vsebujejo parfumov, da imajo malo sestavin, ki so dokazano hipoalergene, in da so namenjene negi občutljive kože.


prejšnji članek
S tem bodo vaše bolečine hitro pozabljene!
Zdravje
S tem bodo vaše bolečine hitro pozabljene!
naslednji članek
Imate tudi vi močno srbenje, pa ne veste zakaj?
Zdravje
Imate tudi vi močno srbenje, pa ne veste zakaj?
#obraziavenija
obraziavenija