stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prave resnice o vodnih užitkih

20. 8. 2016; 07.00
Avtor: mo
kopel

Zdi se, kot da voda v kadi vso napetost in stres kar posrka iz naših teles. foto: dreamstime

Ste bolj naklonjeni užitkom pod vodno gladino, ki lahko trajajo ure in celo pomagajo odstranjevati celulit?

So vam ljubše kapljice, ki v trenutku spolzijo s telesa, a učinkoviteje poživljajo in utrjujejo tkivo? Poglejmo, katere so koristi prhanja oziroma kopanja!

Kopel izvrstno sprošča telo in duha, prha pa občutno poživlja in osvežuje. A kaj je boljše za našo kožo?

Če želite za svojo kožo storiti kar največ, oponašajte Japonce. Ti se najprej oprhajo, da odstranijo vso umazanijo s telesa, potem pa se potopijo v kad, polno tople vode, in se popolnoma sprostijo.

Lahko pa poskusite tudi obratno, tako kot to počno Skandinavci. Ti začno s toplo kopeljo in nadaljujejo s hladno prho, da sperejo s telesa peno in ostanke šampona ter utrdijo tkivo.

Toplota vode, ki vas objame v kadi, ne le sprošča, ampak lahko tudi občutno zmanjša občutek lakote. foto: arhiv

Topla kopel

Napolnite kad s toplo vodo, dodajte dišečo peno ali kopalno sol, morda kopalno olje, in se potopite v kopel. Napetost in stres bosta kmalu izginila. Kakšni pa so preostali učinki kopeli?

Primerna temperatura kopeli, če je njen namen tudi zmanjševanje utrujenosti in stresa, je 38 stopinj Celzija. 

Pomaga pri hujšanju

Če se vrnete domov lačni, ne zavijte v kuhinjo! Pripravite si kopel! Voda mora biti precej topla, približno 40 stopinj. Dodajte kopalno peno z izvlečki zelišč, ki delujejo »shujševalno«, in se potopite v kopel za deset minut.

Toplota vas bo sprostila in tudi zmanjšala občutek lakote. Substance v peni, ki ste jo dodali vodi, pa bodo delovale na celotno telo. Ko stopite iz kadi, se zavijte v kopalni plašč in spijte nekaj kozarcev vode (ne preveč hladne). Tako boste očistili vaš organizem tudi od znotraj.

Vlaži kožo

Za čudovito mehko kožo dodajte kopeli gel na osnovi mleka ali medu. Po kopeli ne pozabite popolnoma sprati mila, ker vsak ostanek šampona ali mila draži kožo.

Preganja utrujenost

Za protistresni učinek je najprimernejša temperatura vode 38 stopinj, kar je malo več kot telesna temperatura. Če boste dodali izvleček borove ali cipresine esence, bo učinek še boljši.

Pozor, če ste nagnjeni k rdečici

Če imate zelo občutljivo kožo, je za vas prha veliko bolj primerna kot kopel. Enostavneje je namreč regulirati temperaturo vode, prav tako pa je milo, ki lahko povzroča draženje kože, manj časa v stiku s kožo kot pri kopanju, kjer svoje naredi tudi kopel v vodi. Po končani prhi se obrišite z mehko brisačo in namažite telo s kremo za občutljivo kožo.

Pomaga odpravljati celulit

Napolnite kad z vodo, ki ima približno od 37 do 38 stopinj, in ji dodajte dve pesti kuhinjske soli. Učinek je podoben kot pri kopanju v morski vodi, izboljša se prekrvitev in telo hitreje izloča strupene snovi.

Spodbuja spanec

Za dober spanec si pripravite zelo toplo kopel. Voda naj ima 42 stopinj in nič več, saj lahko v tem primeru škoduje krvnemu sistemu. Medtem ko točite vodo v kad, vrzite vanjo vrečko iz blaga, ki ste jo napolnili s sivko in koščki nastrganega mila. Če vonja sivke ne marate, poskusite s cvetovi kamilice. Lahko pa kopeli dodate štiri ali pet kapljic esence vrtnice.

Prha

Če se zjutraj težko zbujate, vam bo prha pomagala bolj kot skodelica kave ali kozarec mrzle vode. V nekaj minutah vas bo napolnila z energijo in vitalnostjo. Vodni curki pa vam lahko dajo še veliko več.

Če se zjutraj težko zbujate, vam bo prha pomagala bolj kot skodelica kave ali kozarec mrzle vode. foto: Dreamstime

Mehča kožo

Vsaj enkrat na teden izkoristite prho za mehčanje kože. Po prhanju se zdrgnite z rokavico iz žime. Začnite pri rokah in nogah in se »krtačite« v smeri srca. To bo tudi odlično poživilo krvni obtok.

Napolni z energijo

Če imate po napornem dnevu še večerne obveznosti in ste neskončno utrujeni, stopite pod prho in usmerite curek vode na vratni vzgib, pustite teči toplo vodo približno poldrugo minuto ter medtem znižujte temperaturo vode. Nato se dobro zdrgnite z brisačo. Počutili se boste kot prerojeni.

Olajša depilacijo

Ko ste pod prho, dobri namilite področja, ki jih želite depilirati z britvico. Milo zmehča kožo, topla voda pa rahlo razširi pore ter zato olajša britje.

 Zdravniki so si enotni Za poživitev krvnega obtoka se med prhanjem »krtačite«: začnite pri rokah in nogah in nadaljujte v smeri srca. 

Utrjuje tkivo

Če želite utrditi telo, poskusite s škotsko prho. Začnite s triminutno (ne prekoračite časa!) toplo prho (temperatura vode naj bo 40 stopinj), nato se oprhajte s hladno vodo, ponovite toplo prho in nadaljujte z izmeničnim prhanjem (od štiri- do petkrat). Hladna prha naj bo zelo kratkotrajna, tako da bo telo komaj opazilo spremembo. Izmenično prhanje dobro deluje na kapilare; te se širijo in krčijo ter s tem opravljajo odlično »gimnastiko«, ki zelo pripomore k utrjevanju tkiva. Izmenična prha pa je odlična tudi za poživitev krvnega obtoka. 

prejšnji članek
Nekoč je bila velika lepotica, sedaj pa ...
Svet slavnih
Nekoč je bila velika lepotica, sedaj pa ...
naslednji članek
Čistilo za kožo iz domače kuhinje
Moda&Lepota
Čistilo za kožo iz domače kuhinje
#obraziavenija
obraziavenija