stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj sporočajo darila?

27. 12. 2018; 03.00
Avtor: C. R./Bodi zdrava
Darilo

foto: Profimedia

Obdarovanje je med ljudmi prisotno že od samega začetka človeštva. Je eden temeljnih običajev, ki ga poznajo vse kulture na svetu.

Sestavni del obredov

V različnih kulturah so se skozi čas razvile različne tradicije obdarovanja. Od hanuke, ki jo židovska skupnost proslavlja na isti dan, kot kristjani proslavljajo božič, do hindujskega praznika luči, ki ga v večjem delu Azije proslavljajo v obdobju od sredine oktobra do sredine novembra. Kolikor kultur, toliko razlogov za obdarovanje. Obdarovanje je neke vrste kroženje dobrin, ki ima v različnih družbah različne značilnosti. Pogosto je sestavni del obredov, kot so rojstvo, poroka, smrt, največkrat pa je orodje za izkazovanje prijateljstva, naklonjenosti, spoštovanja, zahvale in utrjevanja medsebojnih odnosov.

Kaj sporočajo darila?

Z vsakim darilom nekaj izražamo, sporočamo. Celo s tem, da ne podarimo ničesar ali da daril nočemo. Z izbiro darila sporočamo, kako dobro poznamo obdarovano osebo, s trudom, ki ga v darilo vložimo, koliko nam pomeni. Ali pa, koliko pričakujemo v zameno. Pomembno je tudi, kako darilo izročamo, kako ga sprejemamo, celo, kako se odzovemo na obdarovančev odziv.

Praznična darila

Po zaslugi več stoletij starih bizantinskih, grških in skandinavskih mitov na božični večer starejši možakar obleče rdečo žametno obleko in se odpravi v hladno noč, da obdaruje otroke po vsem svetu. Pri delu mu pomagajo škrati, čarovnice in druga bitja, ki namesto njega na obraze otrok v prazničnem času rišejo nasmeh.

Od ugledneža do škrata

Možaka po svetu poznajo pod različnimi imeni. Nizozemski Sinterklaas je oblečen v elegantna oblačila, v katerih je bolj podoben papežu kot pa veselemu dedku. Prevaža se s parnikom, s katerim sredi novembra s španske obale, kjer je doma, odpluje proti mrzli Nizozemski. Po prihodu v deželo tulipanov ima za obdarovanje pridnih otrok in njihovih staršev kar tri tedne časa, kjer mora vse delo opraviti na božično noč. Po mestih in vaseh potuje na belem konju, darila pa meče skozi dimnike. Na poti ga spremlja tudi šest črnih škratov, ki poredne otroke stlačijo v vreče in jih odpeljejo s seboj v Španijo.


Švedski škrat Jultomte je bil prvotno Božičkov kozel, ki je zanj razvažal darila ter švedska mesta in vasi odeval v praznično podobo, v prejšnjem stoletju pa je iz kozla postopoma nastal mitski lik Jultomte. Iz živali se je spremenil v majhnega, starega, bradatega možiclja z nekoliko preveliko rdečo kapo, v kateri precej spominja na vrtnega palčka.

Kaj podariti?

Si tudi vi vsak december belite lase s tuhtanjem, kaj podariti prijateljem, ki imajo že vse? Je zanje res nemogoče najti darilo, ki bi ga cenili? Si sploh lahko privoščite takšno darilo? Gotovo se za vsakogar nekaj najde, samo malo iznajdljivosti je potrebne. Izbiranje daril, pa naj gre za praznična, rojstnodnevna ali katera koli druga, je težko opravilo, če se znajdemo pred dejstvom, da ne vemo, česa si obdarovanec želi oziroma kaj bi mu bilo všeč. Da bo to opravilo lažje, si lahko pomagate tudi z odgovori na naslednja vprašanja:
Kaj si rad privošči? Vsakdo ima kakšno razvado, ki se ji ne more upreti, pa naj gre za sladkarije, masaže ali steklenico dobrega vina. Bodite pozorni na to, kaj si vaš obdarovanec rad privošči, ne glede na to, ali je sicer precej varčna oseba. To so lahko odlični namigi za darilo.
Kakšen je njegov slog? Preden kupite darilo, razmislite o tem, kakšen slog je vašemu obdarovancu najbližje – katere barve izbira za svoja oblačila ali stanovanje, ali ima rad minimalizem ali bogato okrašene stvari in podobno. Tako boste imeli več možnosti, da boste zadeli obdarovančev okus in se izognili popolnoma zgrešenemu nakupu.
Kaj ga zabava? Kaj vaš obdarovanec počne v prostem času? Če rad potuje, razmislite o kakšni priročni potovalni potrebščini, če rad kuha, mu bosta zagotovo všeč vrhunsko olivno olje ali dober nož. Razmislite o njegovih konjičkih in stvareh, ki so zanje potrebne.
Največ darilnih bonov
Raziskava, ki so jo predlani opravili pri GfK Orange, je pokazala, da smo Slovenci pri obdarovanju premišljeni. Pomembno nam je, da je obdarjenec zadovoljen z darilom, zato se čedalje pogosteje odločamo za nakup darilnih bonov. Čas in denar sta pomembna pri izbiri darila, kar kaže tudi povečanje nakupov na internetu. Prav tako pazimo, da ne presežemo zneska, ki smo ga namenili za darila.

prejšnji članek
Ste med prazniki osamljeni?
Zdravje
Ste med prazniki osamljeni?
naslednji članek
Ne jočite za ljudmi, ki vas ne želijo več v svojem življenju
Zdravje
Ne jočite za ljudmi, ki vas ne želijo več v svojem življenju