Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj pomeni ime Ana? Velja to tudi za vas?

16. 11. 2019; 01.00
Avtor: V. M.
17141400_10212681351615025_941192146_n

Vsako ime nosi določen pomen.

Ime Ana zaseda svoj prestol kot drugo najpogostejše žensko ime v Sloveniji, kjer ga nosi več kot 26.394 pripadnic nežnejšega spola. Ste med njimi tudi vi?

Svetopisemsko ime Ana je izpeljanka hebrejskega imena Hannäh. Pomen imena deklicam v zibelko polaga ljubkost in milino. Ženske, ki jih ime zaznamuje z nežnostjo ter milim pogledom na svet in soljudi, slavijo svoj god 26. julija.

Pa se zgodba ni končala pri imenu Ana, veste? Svoje niti je ime povleklo v številne izpeljanke. Pa kar poglejmo, kje vse je slavna Ana našla svoje mesto: Anči, Ančica, Ančika, Ančka, Anda, Ane, Anela, Anelija, Aneli, Anemari, Anemarija, Aneta, Ani, Anika, Ankica, Anita, Anja, Anka, Anna, Anuša, Anuška, Nana, Nani, Nanica, Nanika, Nanja, Nanča, Nuša, Nuši, Nuška.

Mile Ane sodobnega časa …
Ste vedeli, da je bilo ime Ana še do nedavnega eno izmed najpogostejših imen, ki so jih dobile deklice, rojene v letu 2011? Nato je sledil preobrat, samostojno poimenovanje An se je občutno zmanjšalo. A ne povsem! Kajti čeprav se ime ponaša s koreninami iz daljne preteklosti, je svoje mesto našlo tudi v dobi, ko slavijo svojo priljubljenost unikatna imena. Slednja v veliki meri predstavljajo sestavljena poimenovanja iz dveh ali več imen, med katere se uvršča tudi priljubljena Ana.

Sicer pa dvojno poimenovanje ni zgolj kaprica današnjega časa. Pogled v zgodovino razkriva uporabo sestavljenih imen z namenom razlikovanja tedaj množičnega poimenovanja novorojenih Marij. In An, kakopak.

"Ime mi je Ana, pa tebi?"

"Ime mi je Ana, pa tebi?" foto: Profimedia

prejšnji članek
Glavobol? Najboljša je kava z limono
Zdravje
Glavobol? Najboljša je kava z limono
naslednji članek
Najpomembnejši moški Lare Jankovič
Svet slavnih
Najpomembnejši moški Lare Jankovič