Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bralci svetujte: 'V našem blokovskem naselju so sami packi!'

10. 8. 2017; 04.00
Avtor: V. M.
dom_gospodinjstvo_smeti

foto: Shutterstock

'Zdi se, da je nekaterim ljudem popolnoma vseeno v kakšnem okolju živijo,' je žalostna naša bralka, ki že več let opazuje brezvestno ravnanje sosedov. Slednji odmetavajo smeti na vsakem koraku, zaradi česar blokovsko naselje spominja na odlagališče odpadkov.

''Ne razumem ljudi, ki jim je odpadke težko odložiti v za to namenjene zabojnike. V našem naselju predstavljajo smeti zelo velik problem. Odrasli in otroci namreč puščajo odpadke na vsakem koraku, a zdi se, da to nikogar ne moti. Razen mene, zaradi česar sem pričela sama čistiti okolico bloka. Nedavno sem ob otroško igrišče nastavila dodatne vreče za smeti, da bi morda vsaj starše spodbudila, da odpadkov ne bi odvrgli na tla. Saj ni tako težko, ali pač? Nekako sem upala, da bodo spregledali, da je njihovo ravnanje neodgovorno in da mi bodo morda sledili. Utopija.

'Okolica blokovskega naselja je posuta z odpadki. Nikogar ne zanima skrb za čisto in urejeno okolje.' foto: Profimedia

 A saj poznate Gandhijevo misel, ki pravi, da bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu. Jaz ji bom sledila še naprej, me pa skrbi, ker otroške oči ne vidijo teh mojih malih korakov. Dan za dnem opazujejo na desetine odraslih, ki brezbrižno smetijo okolico. In kar je najbolj zaskrbljujoče: vidijo očeta, ki prek rame vsak dan odvrže prazno škatlico cigaret. Vidijo mamo, ki med dlanmi pomečka papirnato vrečko in jo nonšalantno odvrže na tla. Le nekaj metrov stran od koša za smeti. So se kdaj vprašali, kakšno sporočilo dajejo svojim otrokom? Najbrž ne. Me pa resnično zanima, kako bi lahko prispevala h korenitim spremembam? Kako osvestiti ljudi, ki jim ni mar niti za svoje otroke, kaj šele za svet in okolje?''

Dragi bralci, kakšno je vaše mnenje o Tanjini situaciji? Kaj bi ji svetovali? Prijazen komentar, brez neprimerno zasnovanih besed, ji lahko namenite v komentarju.

'Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.' foto: Profimedia

Bralka/bralec v stiski: Piši nam!

Vsi se včasih znajdemo v situacijah, ko bi nam prav prišel pogled iz drugega zornega kota. Nenazadnje smo sami preveč subjektivno vpleteni, zato morda rešitve ne vidimo tako jasno, kot nekdo, ki lahko naš klobčič nevšečnosti povsem objektivno oceni.
Psihologinja dr. Tjaša M. Kos pomaga našim bralkam in bralcem pri razjasnjevanju vsakodnevnih težav s katerimi se srečujejo. Če želite njen nasvet, nam pošljite opis stiske na e-naslov: njena@svet24.si, s pripisom Bralka/bralec v stiski. Anonimno objavo bomo skupaj z nasvetom strokovnjakinje objavili na naši spletni strani.

V kolikor bi želeli zgolj nasvet bralk in bralcev, lahko slednje prav tako storite povsem anonimno. Opis vaše situacije nam pošljite na e-naslov, s pripisom Bralci svetujejo. Besedilo bomo objavili na naši spletni strani in facebook profilu, kjer vam bodo lahko bralci pomagali z nasvetom in objektivnim pogledom na situacijo.

prejšnji članek
Ali Američani vedo, kje je Severna Koreja?
Svet slavnih
Ali Američani vedo, kje je Severna Koreja?
naslednji članek
Cena, ki jo boste plačali, če sebe in otrok ne boste zaščitili pred soncem
Zdravje
Cena, ki jo boste plačali, če sebe in otrok ne boste zaščitili pred soncem
#obraziavenija
obraziavenija