stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj se je nujno soočiti tudi z negativnimi čustvi?

29. 6. 2023; 04.00
Avtor: njena.si
jeza

Zveza s koleričnim partnerjem je zelo naporna. foto: Dreamstime

Venomer beremo, da je potrebno v vsaki situaciji iskati tisto dobro in se izogibati slabim mislim. Pa je to resnično vedno najboljše za vas?

Če veliko berete spiritualistične knjige in knjige osebne rasti, ste verjetno že zasledili, da nenehno poudarjajo, kako je potrebno stremeti k dobrim občutkom, iskati dobro v nastalem, se osredotočiti na pozitivno. Kaj pa če bi na eni točki rekli DOVOLJ in namenili čas tudi razkrivanju stvari, ki vas motijo?

Zakaj bi morali nenehno le tlačiti vase vse hudo in si govoriti, da to ni pomembno? Seveda, ne trdimo, da je potrebno sedaj nenehno samo gledati na slabo, ampak da je potrebno v življenju tudi nasloviti tiste stvari, ki so nam zadale rano, ki nas iritirajo in se soočiti s čustvi, ki pri tem nastajajo. Lahko da so to nadležni komentarji na spletnih omrežjih, lahko da je to cmokanje soseda v službi, lahko da vas blazno iritira dejstvo, da eni uspejo brez večjega truda, med tem ko se morate sami boriti že za najmanjšo stvar.

Biti nenehno optimističen je sila simpatična ideja, a precej nerealna, mar ne? O tem je spregovorila tudi Lotta Sonninen, avtorica knjige »The Little Book of Bad Moods« (Mala knjižica slabe volje) in poudarila, da pri fokusu na negativno kaj hitro pridemo do točke, ko krivdo prelagamo na druge. Vsi drugi so tako krivi za nastalo, razen nas. Namesto tega bi bilo dobro da foksu na negativno uporabimo kot del raziskave same sebe. Ja, ni dovolj, da samo naslovite slabo voljo, ampak jo morate tudi raziskati in razrešiti. 

S tem ko definirate, kaj vas moti, lahko tudi ugotovite ZAKAJ vas moti in najdete način, da to nenazadnje spremenite. Vedno bodo stvari, ki vas bodo živcirale, saj ste nenazadnje človek in ne robot. A s tem naredite nekaj konstruktivnega, ne pa samo tlačiti in si govoriti, da bo šlo samo od sebe stran.

Kaj torej narediti?

  1. Vzemite list papirja in napišite vse, kar vas iritira, spravlja v slabo voljo, žalosti in podobno.
  2. Priznajte si čustva, raziščite jih in tako pridite do točke, ko lahko te mirno tudi spustite iz sistema in greste dalje. Vedite da so vsa čustva tam z razlogom, na nekaj nas opozarjajo. Ne tlačite jih vase, ne prekrivajte jih, ampak jih dovolite, da se razkrijejo
  3. Ko vse zapišete, si nalijte kozarec čaja in še enkrat preberite napisano. Vzemite si čas, da premislite, kako bi lahko nastalo izboljšali, kaj bi lahko sami naredili, da bi se omenjena čustva spremenila v boljša. Vedite, nič ne gre stran samo od sebe in le vi imate moč, da spremenite sebe in svoja čustva.
prejšnji članek
Slovenski pevec prvič postal očka
Svet slavnih
Slovenski pevec prvič postal očka
naslednji članek
Domača lekarna: Zdravilni učinki gabeza
Zdravje
Domača lekarna: Zdravilni učinki gabeza