Miki Vlahovič Dobra karma

Trenutno je naš pevec brez denarja in dela - in ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za soboto, 27. februarja

mario fafangel Reporter.si

Strokovni svet NIJZ že 15. februarja predlagal ...

bojana-beović Svet24.si

Bo južnoafriška različica koronavirusa ...

DR_1 Necenzurirano

To je zdravnik iz Namibije, zaradi katerega ...

Neslihan Atagül Njena.si

Zvezdnico serije Moja boš obtožili, da je huda ...

Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Njena.si

Tina Maze pokazala hči

KOLUMNA: Nehvaležnost boli. Pika.
| Vesna

KOLUMNA: Nehvaležnost boli. Pika.

Nehvaležnost, Dreamstime

Je prav, da za prijaznost in dobro delo ne prejmeš besede hvala? Si sebičen, ker pričakuješ hvaležnost? Boš naslednjič še pomagal? Boš?

Pravijo, da je iskreno in iz srca narejeno dobro delo le tisto, ob katerem ničesar ne pričakujemo v zameno. Pa vendar se pogosto zgodi, da se po tem, ko naredimo nekaj dobrega, ne počutimo najbolje, če nazaj ne prejmemo hvaležnosti.

Smo zaradi tega sebični? Takšna oznaka se namreč pripne razočaranim, češ da razlog za vsako dobro delo izhaja iz naše notranje koristi. Kaj pa osnove lepega vedenja? Nikakor ne, da bi bilo v zameno potrebno klanjanje in zahvaljevanje do onemoglosti, sledenje oliki je povsem na mestu. Beseda hvala ima namreč čarobno moč. Naslovniku se na ta način zahvalimo in mu sporočimo, da cenimo njegovo delo. Preprosto, kajne?

Foto: Profimedia - kakšne pa so vaše izkušnje?

Kako topel je občutek, ko vidiš, da si s svojim ravnanjem nekoga razveselil! Čudovito je nizati dobra dela, pomagati in osrečevati. To je nenazadnje tudi razlog, da nekomu dobrohotno namenite čas, trud, znanje, energijo ali pa denimo materialne dobrine. Tega nemara ne bi storili, če ne bi verjeli, da mu bo vaše dejanje v pomoč, uteho, veselje ali dokaz, da mu želite izkazati spoštovanje, mar ne?

Če prejemnik ne pokaže nikakršnega odziva in se vede, kot bi mu prejeto pripadalo samo po sebi, se občutek, da ste naredili nekaj dobrega, kaj hitro skotali pod vašimi nogami. Si priznate, da vas boli? Gre za povsem normalno čustvo in ne bi se ga smeli sramovati. Če ste poprej ustregli znancu, prijatelju ali sorodniku ter zanj porabili več ur časa in truda, a ga s tem niste ne razveselili, niti si v njegovih očeh niste zaslužili besede hvala, potem se boste naslednjič nemara vprašali ali se na njegove prošnje sploh še odzvati …

Negujte odnose. Če je nekdo storil nekaj dobrega za vas, pokažite hvaležnost. Nasmeh čudežno deluje, beseda hvala pa tudi.