stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako se odklopiti za vikend

22. 3. 2019; 03.00
Avtor: K. S.
adult-adventure-agriculture-287090

Čas zase foto: Pexels

Dovolj je bilo stresa za cel teden. Čas je, da se naučite odklopiti, končno uživati v vikendu.Vedite, časa nikoli ne boste dobili nazaj. Pametno ga izkoristite.

Novodobni tempo življenja večkrat privede do dela ne le med tednom, ampak tudi vikendom. To sproža več stresa kot karkoli drugega. Če že tako težko pridete do tistega prostega dne, zakaj bi še tega preživeli nejevoljni in potratili še tisti zadnji atom moči, ki vam je ostal?

Naučiti se morate odklopiti stresne dejavnike in se zavedati, da potrebujete počitek. »Ne, ampak takrat imam čas, da naredim to in to in to, moram še otroke spravit tja in tja, generalno sčistiti stanovanje itd.« Res? Ste prepričani? Mar vam kdo grozi s posledicami, če to ne bo opravljeno? Če vam, mu nemudoma recite ADIJO.

Kako se torej dejansko sprostiti?

  1. Izogibajte se stresu in dejavnostim, ki tega sprožajo

Bodite malce bolj sebični in si namenite kak dan samo zase. Vam težijo? Se pa umaknite malce na samo. Vam nalagajo dodatne obveznosti? Recite NE. Sprva bo malce težje, ker vam ni v navadi, a sčasoma boste osvojili to in veliko bolj sproščeno preživeli prost dan.

  1. Uživajte v trenutku

Maili, sporočila, klici … dovolj. Ni vam potrebno vsako minuto svojega življenja zapolniti z nečim. Kaj če bi ga na primer samo z dihanje? Pojdite v park brez telefona, usedite se na klopco in uživajte v soncu, vetru, ptičjem petju. Naučite se uživati v danem trenutku, ne pa samo razmišljati kaj morate narediti kdaj. Danes je dan za vas. Delo bo opravljeno na delovni dan.

  1. Ne delajte večjih nalog

NI važna kvantiteta ampak kvaliteta. Zakaj bi na prost dan delali nekaj težkega, velikega, če pa lahko opravite kakšno manjšo stvar le zase. Ni se vam potrebno vključiti v vse skupine. Organizirajte si čas tako, da je kdaj v urniku tudi kakšna praznina.

  1. Znebite se negativnih ljudi

Vsi se radi tudi podružimo v času pavze. A veliko bolj vam bo koristil pogovor z veselo osebo, kot večnim »jamračem«. Če vam oseba nenehno govori samo o sebi in svojih problemih, ni ravno vredna časa. Takšni ljudje namreč ne premorejo empatije in jih v resnici vi absolutno nič ne zanimate.

prejšnji članek
Nina Badrić prihaja 30. marca v Cankarjev dom
Svet slavnih
Nina Badrić prihaja 30. marca v Cankarjev dom
naslednji članek
Jessica Simpson je tretjič mamica
Svet slavnih
Jessica Simpson je tretjič mamica
#nasazenazenska
nasazenazenska