stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako iz vaših otrok narediti mentalno močne osebe

10. 4. 2019; 04.00
Avtor: K. S.
družina

Družina foto: Profimedia

Starševstvo je ena izmed najbolj zahtevnih a hkrati najbolje nagrajenih nalog življenja.

Kot vsak starš želite verjetno tudi vi svojemu otroku pomagati zrasti v odgovorno, samozavestno in mentalno močno osebo. Da boste pri tem čim bolj uspešni, vam lahko pomagajo sledeča tri pravila.

  1. Materializem ni vse

Že res, da živimo v materialističnem svet, a to še ne pomeni, da se mora vse vrteti okoli tega. Naučite tako svoje otroke, da cenijo prijateljstvo in vidijo lepoto v malenkostih. Naj se zavedajo, kako pomembno si je znati vzeti čas zase, a na drugi strani preostali čas tudi kvalitetno izkoristiti. V življenju nenazadnje štejejo trenutki, spomini in izkušnje, ne pa le stvari.

  1. Spodbujajte prevzemanje odgovornosti

Seveda, svoje otroke želimo nenehno ščititi pred vsem hudim, a pri tem pozabljamo, da se tako ne bodo naučili veliko. Dovolite jim, da se sami kdaj soočijo s problemi in se s tem tudi učijo za prihodnost. Ne nenehno bdeti nad njimi, ampak jih pustite kdaj tudi pasti. Vsak padec je učna ura, katero pa jim lahko pomagate spoznati.

  1. Pohvalite trdo delo in ne le končni rezultat

Ni nujno, da jim bo vedno vse v življenju uspelo in tako se lahko zgodi, da se kakšen cilj ne bo dosegel. A to ne pomeni, da otrok ni vreden pohvale. Nenazadnje se je za nekaj trudil. Pohvalite ga tako za ves njegov trud in hvaležen vam bo. Po drugi strani verjetno tudi sami veste, da pot do cilja ni vedno postlana z rožami. Veliko je ovir, veliko padcev. Takrat pride pohvala še kako prav. Spodbudite ga, ne pa le zahtevati rezultatov.

prejšnji članek
Zaradi splava se je počutila osramočeno
Svet slavnih
Zaradi splava se je počutila osramočeno
naslednji članek
Kako prepoznati okužbo z norovirusi?
Zdravje
Kako prepoznati okužbo z norovirusi?