Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kje se najhitreje širi astma?

5. 5. 2020; 03.00
Avtor: STA
astma

astma foto: Dreamstime

Astma je ena od najpogostejših kroničnih pljučnih bolezni. Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je imelo leta 2018 astmo 235 milijonov ljudi. Za bolnike z astmo pa zvišano tveganje predstavlja tudi okužba s koronavirusom. Prvi torek v maju obeležujemo svetovni dan astme.

Pobudnica svetovnega dneva je Globalna iniciativa za astmo (Gina). Iniciativa je na svoji spletni strani zapisala, da letos zaradi pandemije dneva ne bodo aktivno obeleževali. Dopuščajo pa lokalne, virtualne dogodke.

Astma je neozdravljiva bolezen, ki pa se jo da uspešno zdraviti in nadzorovati, kar zagotavlja čim bolj normalno življenje. Kljub temu po nekaterih ocenah več kot polovica ljudi z astmo nima dovolj dobrega nadzora nad boleznijo.

foto: profimedia

Astma se sicer najhitreje se širi v razvitem svetu, največja smrtnost za astmo pa je v slabše razvitih državah. Najmočnejši dejavniki tveganja za razvoj astme so izpostavljenost na alergene, kot so pršice v posteljnini in preprogah, onesnaževanje, cvetni prah, plesni in cigaretni dim. Simptomi astme, ki so težko dihanje, kašelj, tiščanje v prsih in piskajoče dihanje, se lahko pri bolnikih pojavijo tudi večkrat na dan.

Za bolnike z astmo pa zvišano tveganje predstavlja tudi okužba z novim koronavirusom, pri njih se lahko poslabša astma, možen pa je tudi težji potek koronavirusa. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bolnikom z astmo svetuje, naj redno jemljejo preprečevalna zdravila za astmo.

"Tveganje poslabšanja je večje predvsem pri osebah, ki imajo že sicer težjo obliko astme, pri tistih, ki ne jemljejo redno predpisanih preventivnih zdravil ali pogosto potrebujejo olajševalna zdravila (Ventolin, Berodual)," so zapisali.

Fotografija je simbolična

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

prejšnji članek
Slovenska radijska voditeljica uživa med vrtnarjenjem
Svet slavnih
Slovenska radijska voditeljica uživa med vrtnarjenjem
naslednji članek
Mednarodni dan: Babice, hvala vam!
Zdravje
Mednarodni dan: Babice, hvala vam!