Severina in Nikolina Pišek Svet24.si

Nikolina Pišek odkrila, zakaj sta se s Severino ...

clooney1 Svet24.si

FOTO: Clooney svoja dvojčka uči traparij, ki ...

pahor vojska vojaki bobo Reporter.si

Bi lahko Pahor postal generalni sekretar Nata? Na ...

koronavirus covid testiranje bobo2 Svet24.si

Petkove korona številke še ugodnejše od ...

20140310-00511851 Necenzurirano

S krajo identitete si je izplačeval dividende ...

ana-soklič Odkrito.si

Ana Soklič že prispela v Rotterdam

jasna-kuljaj Odkrito.si

Jasna Kuljaj: Če me kaj vprašate, boste dobili ...

Mednarodni dan plesa: Ples je najbolj pristno izražanje čustev
| STA / J.K.

Mednarodni dan plesa: Ples je najbolj pristno izražanje čustev

Ples, Pexels

Ste vedeli, da danes, 29. aprila, obeležujemo mednarodni dan plesa? Vabljenju k nizanju plesnih korakov! Izrazite svoja čustva! 'Plešite, ko ste veseli, plešite, ko ste jezni ...'

Mednarodni plesni komite, ki deluje pod okriljem Mednarodnega gledališkega inštituta ITI Unesco, je 29. april razglasil za mednarodni dan plesa. Slovensko poslanico ob letošnjem dnevu je prispevala baletna solistka Baleta SNG Opera in balet Ljubljana Nina Noč in v njej pozvala k plesanju.

Nina Noč v poslanici opomni, da je ples umetnost, ki so jo poznala že primitivna ljudstva in se z njo izražala, zahvaljevala, prosila. "Je komunikacija brez meja in razumljiva vsem brez slovarja. Je najbolj pristno izražanje človekovega čustvovanja, pojmovanja, razpoloženja. Je veselje, je žalost, je hvaležnost, je jeza, je obup..."

Foto: Marko Vavpotič, M24.si - Nina Noč

"In kaj je sploh lahko še bolj čarobnega, kot to, da s plesom izrazimo sebe in pri tem ne uporabimo niti ene besede," se v poslanici sprašuje plesalka. Ples je po njenih besedah del vsakega izmed nas. Zagotovo terapija za vse. "Plešite, ko ste veseli, plešite, ko ste jezni. Plešite vsak dan in vedno. Ples ostaja med nami živ in prav nič na tem svetu nam ne more vzeti te vrhunske umetnosti," Nina Noč sklene slovensko poslanico.

Foto: pexels - Plešite!