stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Obiskali smo ekološko farmo Calvina Harrisa

11. 8. 2022; 08.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Calvin Harris

Calvin Harris na svojem posestvu na španskem otoku foto: Instagram

38-letni svetovno znani in eden izmed najbolje plačanih didžejev Calvin Harris je v več kot dve desetletji dolgi karieri užival blišč svetovnih odrov in hollywoodskega življenjskega sloga. Vseeno pa se je v začetku leta odločil za nakup velike ekološke farme, na kateri ga lahko dejansko srečate med delom.

Calvin ni nikoli skrival, da zna poprijeti za delo. Kljub temu da je v svetu elektronske glasbe prisoten že vse od svojega petnajstega leta, njegovi začetki niso bili najlažji. Kar sedem let, do leta 2006, je namreč potreboval, da je podpisal prvo pogodbo, potem ko so ga odkrili na zdaj že pozabljenem glasbeno usmerjenem družbenem omrežju Myspace. Calvin je bil namreč kot Adam Richard Wiles rojen v delovno škotsko družino. Njegov oče je bil biokemik, mati pa gospodinja. Danes svetovno prepoznavni didžej se je po končani srednji šoli odločil za kariero v glasbi, ki je starši z denarnimi sredstvi niso želeli podpirati. Zato si je našel službo in v lokalnem supermarketu polnil police ter delal v tovarni za predelavo rib. Z zasluženim denarjem pa si je kupoval opremo za ustvarjanje elektronske glasbe. S to se je začel aktivno ukvarjati, ko je bil star 15 let, leta 1998 pa je izdal svoji prvi pesmi.  

Ibiza od nekdaj pomembna

Španski otok Ibiza je ena izmed najbolj znanih lokacij dobrih zabav za vse ljubitelje elektronske glasbe. Tudi Calvin Harris je s tem balearskim otokom močno povezan, saj je bil na njem že večkrat stalen gost priljubljenih večernih klubov in dnevnih zabav. Kljub temu pa 572 km2 velik otok z nekaj manj kot 150 tisoč prebivalci ne ponuja zgolj destinacije za zabave željne ljudi, ampak je tudi otok za ljubitelje narave, dobre sredozemske hrane, lepih plaž in zgodovine.

Na organski tržnici na posestvu. foto: Instagram

Na tržnici, ki je del posestva, lahko kupite svež pridelek foto: Katja Kaja Mejač

Na posestvu so zbrane edinstvene sorte semen z vsega sveta, ki so bile zavestno posajene na rodovitna polja, prav naravno bogastvo tal Ibize pa je ključna sestavina pri njihovi rasti. Pri kmetovanju sledijo ciklom lune in hrani tako zagotavljajo optimalno hranilno vrednost.

Ravno to pa je na otoku opazil tudi Calvin, ki je v začetku leta 2022 uradno kupil največjo ekološko farmo na otoku, farmo Terra Masia, ki se razprostira na približno 56 hektarjih obdelovalnih površin. Številna poročila govorijo o tem, da naj bi na posestvu živel, a ob obisku lahko vidimo, da le-to ni namenjeno življenju. Zato lahko ugibamo, da ima ob kmetiji vendarle v lasti še kakšno vilo, kjer uživa v svojem tako imenovanem mirnem življenju.

Lahko ga srečate med delom 

»Calvin zaposluje ekipo strokovnjakov, v katero so vključeni tako kuharji kot izkušeni kmetovalci. A mu to ni preprečilo, da se ne bi tudi sam vključil in si 'umazal rok', saj pomaga pri sajenju in drugih opravilih, povezanih z vodenjem kmetije,« je eden izmed virov povedal britanskim medijem. To potrjujejo tudi Calvinove objave na družbenih omrežjih, kjer večkrat objavi fotografije, ki so nastale na posestvu in na katerih prenaša zabojčke ali pobira korenje. Tudi glasbeni ustvarjalec sam je v enem izmed intervjujev priznal, da je v kmetovanju našel svoj mir in ponovni navdih za ustvarjanje glasbe.

Odprto za javnost

Na posestvu si lahko privoščite tudi kosilo, seveda pripravljeno iz sezonskih sestavin pridelanih na sami kmetiji. foto: Katja Kaja Mejač

Eden izmed nasadov sivke. foto: Katja Kaja Mejač

Čeprav se Calvin gručam obiskovalcev verjetno izogiba, ga je na kmetiji moč videti predvsem v tistih manj obleganih mesecih, ko Ibiza ni polna divjih žurerjev. Na lokaciji so nam zaupali, da v poletnih mesecih vseeno načrtuje manjše zabave na posestvu ter da gosti različne svetovne kuharje, ki jedi pripravljajo izključno iz pridelkov, ki jih lahko najdete na kmetiji. Na posestvu, ki ga lahko obiščete med ponedeljkom in petkom med 8. in 16. uro, lahko sicer najdete prikupen prostor, kjer strežejo naravne sokove, pijače in tudi kuhano hrano, majhno tržnico, kjer lahko kupite sveže pridelano zelenjavo, sadje in jajca. V ponudbi je široka paleta biodinamične zelenjave (rdeče korenje, rožnata cvetača, zlata pesa, vijolična koleraba, mavrična blitva ...), sadja (tudi agrumi), zelišč, užitnega cvetja in jajc iz proste reje. Ne smemo pa pozabiti na nasade sivke, iz naravnih materialov ustvarjeno otroško igrišče, doma vzrejene prašiče, prosto spuščene kokoši in še marsikaj.

Vhod na posestvo največje organske farme na španskem otoku Ibiza, ki je v lasti svetovno priznanega DJja Calvina Harrisa. foto: Katja Kaja Mejač

Ukvarjajo se z različnimi vrstami, na posestvu so namreč zbrane edinstvene sorte semen z vsega sveta. foto: Katja Kaja Mejač

POT

Posestvo leži na vzhodnem delu otoka, v predelu, imenovanem Santa Eulària des Riu. Čeprav do samega predela vozi avtobus številka 13, je posestvo umaknjeno nekoliko v notranjost, zato priporočamo, da ga obiščete z najetim avtomobilom. Ta je po otoku Ibiza tako ali tako skoraj obvezen, saj si lahko le tako ogledate vse prelepe skrite kotičke. Naslov za raziskovalce: Poligono 14, številka 60, 07840 Santa Eulària des Riu, Illes Balears, Španija, ali pa v Googlov zemljevid preprosto vtipkajte Terra Masia.

Otroška igrala so na posestvu narejena iz naravnih materialov.

Otroška igrala so na posestvu narejena iz naravnih materialov. foto: Katja Kaja Mejač

Zbiralnik vode, ki je sicer na otoku v najbolj vročih mesecih primanjkuje.

Zbiralnik vode, ki je sicer na otoku v najbolj vročih mesecih primanjkuje. foto: Katja Kaja Mejač

Kotiček za pripravo hrane.

Kotiček za pripravo hrane. foto: Katja Kaja Mejač

Kokoši se po posestvu prosto sprehajajo, tudi med jedilnimi mizami.

Kokoši se po posestvu prosto sprehajajo, tudi med jedilnimi mizami. foto: Katja Kaja Mejač

Številni trdijo, da Calvin živi na posestvu, a je resnica verjetno takšna, da živi na bolj luksuznem posestvu v bližini.

Številni trdijo, da Calvin živi na posestvu, a je resnica verjetno takšna, da živi na bolj luksuznem posestvu v bližini. foto: Katja Kaja Mejač

Jedilni kotiček je pristen in vzbuja občutek domačnosti.

Jedilni kotiček je pristen in vzbuja občutek domačnosti. foto: Katja Kaja Mejač

prejšnji članek
Kdo bo septembra vodil emmyje?
Svet slavnih
Kdo bo septembra vodil emmyje?
naslednji članek
Zvezdnica turških serij je danes videti popolnoma drugače
Svet slavnih
Zvezdnica turških serij je danes videti popolnoma drugače