Luka Pangos na svoji kmetiji v okolici Laškega. foto: Sašo Švigelj
Za Primorcem Lukom Pangosom, ki se je v kuharskem šovu MasterChef Slovenija potegoval za glavno nagrado in jo tudi osvojil, so naporni dnevi, prežeti s čustvi in srečo. V kuharskem šovu je dokazal, da je najboljši, poleg zmage pa se mu uresničila tudi dolgoletna želja, da je postal lastnik kmetije v okolici Laškega. Tam bosta z dekletom Sarah Kuhar razvijala skupno kulinarično turistično zgodbo s poudarkom na samooskrbi.
»Delal pa sem v marketingu, a me je od nekdaj vleklo v naravo, v delo z ljudmi. Želel sem si nekaj ustvariti,« pravi. Na Krasu so imeli kmetijo, ki so jo pred leti prodali, počitnice pa je preživljal tudi pri starih starših v Savinjski dolini, kjer se je srečeval s kmečkimi opravili. »Za kuhanje sta me navdušili obe babici, tako tista v Luciji kot ona v Gornjem Gradu,« se razneži ob spominih na otroštvo. Kot za marsikoga je bila tudi za Luko pomembna prelomnica v času pandemije.
»S punco sva namreč ugotovila, da naju življenje, ki ga živiva, ne osrečuje. Cele dneve sva delala v pisarni, pa tudi mestni vrvež nama ni bil všeč. Po tehtnem razmisleku sva se odločila, da kupiva kmetijo in se tja tudi preseliva. A ni šlo tako hitro. V zadnjih dveh letih sva si ogledala 40 kmetij, in ko sva mislila, da bo tista, za katero sva se navdušila na Blokah, prava, je bila že teden dni po najinem ogledu prodana. Novi dom in hkrati način za preživetje si bosta zdaj uredila na kmetiji v samotni vasici s čudovitim razgledom v bližini Laškega. Posestvo, ki se razprostira na sedmih hektarjih, ponuja marsikaj.
»Tu je vsaj 30 dreves starih sort jabolk, iz katerih so že lastniki izdelovali odličen jabolčni sok. Veliko je tudi drugega sadja: hrušk, češenj, breskev, na posestvu rastejo gozdne jagode, maline, robide, orehi, v gozdu v neposredni bližini pa kostanj in gobe, ki jih dobro poznam prav zaradi babice iz Savinjske doline. Travniki na posestvu so rastišče številnih zelišč, ki so odlična za čajne mešanice. S Sarah sva od vsega začetka vedela, v kakšnem konceptu bova razvijala kmetijo, na kateri bova imela turistično dejavnost z dobro hrano in poudarkom na samooskrbi. Ne bom se šel vrhunske kulinarike, pripravljal bom tradicionalne jedi s sodobnim pridihom in se poigraval s kombinacijo okusov. Prizadevala si bova, da bo kmetija čim bolj samooskrbna, želiva pa si tudi sodelovati z domačini, saj se zavedava, da vsega ne bova mogla pridelati sama.«
Kmetija ima izjemno lego s čudovitimi razgledi, stoji na samem zraven gozda in je kot nalašč za vse, ki iščejo mir ali možnosti za aktivno preživljanje dopusta. Od Ljubljane je oddaljena uro in 15 vožnje, pol ure od Celja, blizu pa sta tudi termalni zdravilišči Laško in Rimske toplice, do kamor se je mogoče odpraviti peš, direktno po hribu navzdol. Na kmetiji so trije objekti, ki jih bo Luka obnovil glede na namembnost. »V hiši bom uredil apartmaje, v starem skednju bo spodaj restavracija s kuhinjo, v nadstropju pa najini bivalni prostori. V načrtu imam tudi obnovo tradicionalnega starega kozolca, tako imenovanega toplarja, ki bo namenjen različnim dogodkom za približno 30 ljudi,« razloži mladenič, ki mu je prav zmaga v kuharskem šovu omogočila, da bo svoje sanje lahko čim prej uresničil. Kot pravi, bo veliko gradbenih del opravil sam, za kaj bolj zahtevnega pa se bo dogovoril z lokalnimi obrtniki. »Moje sanje se uresničujejo. Zdaj čakam na gradbeno dovoljenje, da lahko začnemo obnavljati. Do takrat pa me čaka pestro poletje, prepleteno s kuhanjem na prireditvah in dogodkih po vsej Sloveniji.«
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.