stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Poroka na prvi pogled: Razlog, zakaj Matic v Katji ni vzbudil skomin

27. 3. 2024; 11.00
Avtor: V.M.
poroka-na-prvi-pogled, matic, katja

Matic in Katja foto: Planet TV

Sta Matic in Katja dokaz, da še tako krasen videz ni ključen dejavnik za rojstvo medsebojne privlačnosti? Pa poglejmo širšo sliko, ki so nam jo predstavili strokovnjaki …

Tokrat v eksperimentu Poroka na prvi pogled sodeluje par, ki po zunanji podobi močno izstopa, Matic Korošec in Katja Steblovnik sta namreč zelo čedna in postavna ženin in nevesta. A vsake oči imajo svojega malarja in še preden je Katja uspela Matica bolje spoznati, je slutiti, da preprosto ne čuti iskric privlačnosti.

Vas je slednje presenetilo? Morda pa lahko v njunem primeru vidimo predvsem potrditev, da čedna zunanjost ni edini, pogojni ali recimo temu glavni dejavnik, ki vpliva na medsebojno privlačnost. Kako na slednje gledajo strokovnjaki eksperimenta?

Strokovnjaki Poroka na prvi pogled foto: Planet TV

»Iskrice privlačnosti se soustvarjajo. Katja Matičevo pozitivno samopodobo dojema kot samopašnost, kar jo odbija. Matic nima dobro osnovane samovrednosti, saj hlepi po zunanji potrditvi Katje. Bolj kot Matic zahteva Katjino odobravanje in hvalo, bolj se mu Katja izogiba in išče načine, kako bi mu pokazala, da zunanja lupina ni vse. Pri razvrščanju slik kandidatov po privlačnosti, Katja na prvo mesto postavi Andreja. S tem nastavi ogledalo tako Maticu, kot tudi Ireni, ki je prepričana, da je njen mož med kandidati najmanj privlačen,« je odnos med zakoncema razložila Špela Gornik.  

Matic in Katja foto: Planet TV

»Osnovna fizična privlačnost ni nujna, hkrati pa je pogosto prvi filter za to, ali bomo osebo spustili bližje. Ker mnogi na ta filter izjemno redko zavedno vplivamo, lahko nevede ob prvem pogledu zavrnemo osebo, s katero bi sicer lahko gradili zelo kvaliteten odnos,« pojasnjuje Timotej Strnad.

Kako pa Katjino in Matičevo gradnjo odnosa gleda Sonja Javornik? »Ne pozabite, da sta bila oba zelo zadovoljna z drugim na poroki! Na prvi pogled sta si bila torej všeč. Potem pa pridejo pričakovanja, travme, neusklajenosti ... Spomnite se, kako kot majhni nismo želeli pokazati osebi, ki nam je bila všeč, svoje naklonjenosti. Kot da bi to, da drugim pokažemo, da nam je všeč, zmanjšalo našo vrednost. Tudi Matic in Katja se gresta igro - pa saj ti meni sploh nisi tako všeč, kot misliš ... Škoda, ampak takšne so naše igre v vsakdanjem življenju.«

Katja je pojasnila, da ji Matičeva postava ni všeč. foto: Planet TV

prejšnji članek
Ana Praznik: To je bilo res herojsko dejanje
Svet slavnih
Ana Praznik: To je bilo res herojsko dejanje
naslednji članek
Letošnja Kmetija bo snemana v drugem letnem času
Resničnostni šovi
Letošnja Kmetija bo snemana v drugem letnem času