evropski parlament
Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do številnih ugodnosti

sumi stanovanje xx
Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le obliž na rano

njena.si
njena.si njena.si
Revije
 

To je hrana, ki povzroča raka

26. 5. 2015; 01.27
Avtor: M.K.
Hrenovke, klobase - nekatere vsebujejo nitrate, ki povzročajo glavobol obenem pa povečujejo tveganje

foto: Arhiv Svet24

Prehranski strokovnjaki so sestavili okviren seznam živil, ki bi lahko prispevala k nastanku (in hitrejšem razvoju) rakavih bolezni. Seznam so objavili zato, ker menijo, da zelo malo ljudi pomisli, da ima pri tej (in tudi številnih drugih boleznih) hrana kakšno vlogo. Vendar jo ima, in to precej pomembno, na kar je opozarjal že oče medicine Hipokrat.

Na prvem mestu priporočajo, da ne jemo predelanih, rafiniranih živil iz bele moke, saj ta vsebuje le malo originalnih koristnih hranil (vsa se pri predelavi izgubijo), poleg tega je povsem mogoče, da je bila moka beljena s kemičnimi sredstvi, to pa je lahko škodljivo. Bela moka ima tudi visok glikemični indeks, kar pomeni, da ni priporočljiva za sladkorne bolnike in vse ljudi, ki so občutljivi za gluten. Po nekaterih ocenah je takega kar 90 odstotkov prebivalstva v razvitih državah. Zaradi te moke se tudi redimo. Z vsemi temi lastnostmi lahko vpliva na nastanek raka.

Na drugem mestu je pokovka iz mikrovalovne pečice. Tu je treba opozoriti, da so seznam delali ameriški strokovnjaki, v ZDA pa ljudje pojedo veliko pokovke, ki jo je treba samo dati v mikrovalovno pečico in je po navadi kemično obdelana z dodatki, ki lahko vplivajo na razvoj raka ledvic, jeter, mehurja, trebušne slinavke in testisov.

Rdeče meso naj bi vplivalo na nastanek raka črevesja.

Sledijo umetna sladila. O tem smo tudi pri nas lahko marsikaj prebrali. Edini nadomestek je lahko iz stevije, seveda pa lahko hrano osladite tudi z medom ali javorovim sirupom. Ljudje, ki so nehali uporabljati sladkor v celoti, pravijo, da se človek na to brez težav navadi (seveda odvisno od tega, kako velik ljubitelj sladkarij je bil) in ne čuti potrebe po sladkem. Posebno nevarno sladilo je aspartam. Vsebuje ga veliko žvečilnih gumijev z oznako brez sladkorja, zato jih izbirajte zelo pazljivo.

Cigaret in nikotina na tem seznamu ni, ker ne sodijo med hrano. Zato pa je na četrtem mestu alkohol v vseh oblikah: žgane pijače (te so najbolj škodljive), vino in pivo. V zmernih količinah kozarec celo koristi, kakor skoraj pri vseh stvareh je torej pomembna zmernost. Po nekaterih raziskavah pretirano uživanje alkohola povzroča raka ustne votline in požiralnika, jeter, črevesja, zadnjika in dojke.

Škodljivi so tudi vsi rafinirani sladkorji in predvsem sladke pijače. Najslabši je koruzni sirup, ki je dodan skoraj vsem sladkim pijačam. Zakaj so ti sladkorji tako škodljivi? Znanstveniki pravijo, da jih rakave celice najlažje presnovijo, so torej dobesedno hrana zanje. Kdor želi zdravo jesti, se bo torej izognil vsem kupljenim slaščicam razen tistim, ki imajo jasno napisano, da takih sladkorjev (in sestavin iz drugih skupin, ki so lahko tudi škodljive) ne vsebujejo: to so peciva vseh vrst, piškoti, vaflji, energijske ploščice, predvsem pa vse sladke pijače.

Če je le mogoče, se ji odpovejte.

Za ljubitelje mesnin je slaba novica, da je za zdravje najbolje, če v trgovinah preprosto preskočijo oddelke z delikatesami. Skoraj vse predelane mesnine (salame, klobase, hrenovke, prekajeno meso) vsebujejo dodatke, ki škodijo zdravju, vsebujejo slabe maščobe, preveč soli in vseh mogočih aditivov, od tistih za okus do onih za barvo. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki pogosto jedo mesnine, veliko več možnosti za prezgodnjo smrt od tistih, ki teh izdelkov ne jedo. Seveda so izjema domače mesnine – če niso preslane.

Na sedmem mestu je hrana, konzervirana s soljo, pa tudi kisom, ali pa prekajena z umetnimi, kemičnimi dodatki.

Na žalost tako odraslih kot otrok je na tem seznamu tudi krompirjev čips. Skoraj vse, kar vsebuje, je škodljivo že samo po sebi. Na zabavah, kjer ga tako radi postrežejo ob pijači, je bolje (in v zadnjem času bolj moderno) ponuditi narezano zelenjavo vseh vrst z omakami iz zdravih sestavin, na primer avokada z gorčico, kakovostnim olivnim oljem, mlado čebulico in papriko.

Kdor misli, da zdravo je, če si tedensko privošči zrezek iz gojenega lososa, se moti. Tudi ta je namreč na seznamu živil, ki lahko vplivajo na nastanek raka. V gojiščih dobijo lososi veliko kemijskih pripravkov, da bi ostali zdravi, od antibiotikov do pesticidov in drugih karcinogenov, v njihovem mesu so zasledili tudi PCB in živo srebro. Poiščite raje zrezke iz divjega lososa, ki jih zamrznjene prodajajo v številnih trgovinah tudi pri nas. Opazili boste, da pri pečenju nimajo tako močnega vonja, njihova barva je nekoliko bolj bleda (gojenim lososom dajejo barvila, da je meso žive barve).

Fotografija je simbolična foto: Arhiv Svet24

Po nekaterih raziskavah pretirano uživanje alkohola povzroča raka ustne votline in požiralnika, jeter, črevesja, zadnjika in dojke.

Neprimerna je tudi vsa dietna hrana. Večinoma ji je namreč dodan (če gre za sladke stvari) aspartam, vsebuje veliko natrija in barvil, rafiniranih sestavin, ki izboljšajo okus, da so jedi privlačnejše. Toda ti okusi so večinoma umetni.

Na tem seznamu ne manjkajo živila, ki so gensko spremenjena. Pravijo, da pri nas tega še ni oziroma je v manjši meri, kar je v primerjavi z marsikatero razvito državo verjetno res. Toda na policah trgovin najdemo veliko izdelkov iz soje in koruze, ti dve pa sta večinoma gensko spremenjeni, če to ni posebej označeno. Zanimivo je, da veliki prehranski koncerni uspevajo s tem, da države še vedno ne zahtevajo testiranja za genske spremembe. Zato so posledice večinoma prikrite. Prehranski strokovnjaki pravijo, da smo ljudje poskusni zajčki, kar pa se bo spremenilo, ko bodo taka testiranja obvezna in bodo posledice uživanja znanstveno dokazane.

Ste že mislili, da so hamburgerji vendarle spuščeni s tega seznama? Niso, in to velja za vse jedi, ki vsebujejo hidrogenirane oziroma transmaščobe. To so snovi, ki jih dodajajo marsikateri pripravljeni hrani, da izboljšajo (ali pa odvzamejo) vonj, barvo, okus.

Ljubitelji rdečega mesa že vedo, da je vsakodnevno uživanje zrezkov lahko škodljivo. Seveda to ne velja za meso živali, ki se prosto pasejo in jih ne vzredijo s kupom kemije, da zrastejo trikrat prej, kot bi sicer. V naših trgovinah lahko najdete ekološko pridelano rdeče meso. Seveda je precej dražje, kar tudi preprečuje, da bi bilo na mizi vsak dan. Rdeče meso naj bi vplivalo na nastanek raka črevesja.

Morda bo koga presenetilo, da so na ta seznam uvrstili tudi paradižnik v pločevinkah. Še nedavno so strokovnjaki zagotavljali, da je prav vložen paradižnik zelo koristen še posebej za moške, ker jih varuje pred rakom prostate. Glede tega (paradižnik pač vsebuje likopen) se sicer ni nič spremenilo. Problem je namreč pločevinka, material, iz katerega je izdelana in s katerim je obložena na notranji strani. Ker je paradižnik kisel, lahko povzroči, da se snovi iz obloge izločijo v vsebino pločevinke. To velja predvsem za pločevinke, ki so znotraj svetle, običajno kar bele barve. Tega seveda pred nakupom ne morete vedeti, zato je treba najprej kupiti poskusni izdelek. Še vedno pa je povsem varno, če kupujete paradižnik v steklenicah. Tudi tistega v tubi je dobro najprej preveriti, medtem ko so tetrapaki načeloma neškodljivi.

prejšnji članek
Puščavski lisjak med pionirkami
Novice
Puščavski lisjak med pionirkami
naslednji članek
Bar: Joel Ivoni prisolil klofuto in ji rekel pra**ica
Zabava
Bar: Joel Ivoni prisolil klofuto in ji rekel pra**ica