1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Diete slavnih – otroška hrana, placenta in rumeni ponedeljki

7. 8. 2016; 12.00
Avtor: jk/Zarja
dieta

Katere diete slavnih bi bilo vredno poskusiti? foto: arhiv

Med slavnimi kroži nemalo diet, ki so skoraj tako razvpite kot oni sami.

Česa vsega se v skrbi za lep videz in vitko postavo ne domislijo ti ljudje, ki so zmeraj v soju žarometov! Jejte otroško hrano, črtajte gluten, ob ponedeljkih na krožnik rumeno, v četrtek pa rdečo hrano – to je le nekaj primerov precej ekscentričnih prehranskih načrtov, za katere slavni priznavajo, da so jih poskusili. Seveda je podoba zvezdnic in zvezdnikov zavidanja vredna – pa je vredna tudi posnemanja?

Poglejmo njihove diete od blizu. Na prvi pogled se zdi, da obstajajo tudi boljše poti, kako spremeniti prehranske navade in se dobro počutiti v svoji manj slavni koži. Diete, ki se zadovoljijo le z brezglavim odrekanjem hrani za nekaj dni, ne učinkujejo, potrebne so dolgoročne spremembe življenjskega sloga, kajti čez noč pride le slava, vse drugo pa zahteva svoj čas.

Beyoncé in njena dieta generalnega čiščenja

foto: Profimedia

Za kaj gre?

Baje naj bi Beyoncé pred snemanjem filma Dreamgirls dosledno izpeljala dieto Master Cleanse oziroma generalno čiščenje, ki sestoji zgolj iz limonovega soka, javorovega sirupa in kajenskega popra. Namen te stroge diete je temeljito očistiti telo in pospešiti izgubo telesne teže.

Lahko verjamemo?

Ne, če poslušamo strokovnjake, ki pravijo, da razstrupljanje telesa sploh ni potrebno! Telo lahko to delo opravi kar samo. Za ta namen imamo ledvice, ki čistijo kri in odplaknejo nečistočo, v telo vneseno s hrano, tukaj pa so še jetra, ki skrbijo za to, da se telo očisti kemikalij in umetnih snovi, zaužitih npr. z zdravili. Delovanje ledvic in jeter je povezano in skrbi, da se je naše telo sposobno samo očistiti. Naj vam torej misel na limonov sok ne prikliče grimas na obrazu, saj taka stroga očiščevalna dieta nikakor ni potrebna.

Dieta z otroško hrano Reese Witherspoon

foto: arhiv

Za kaj gre? 

Dieto z otroško hrano je zasnovala trenerka zvezdnikov Tracy Anderson in je čisto preprosta: vključuje 14 lončkov otroške hrane z enim dodanim nizkokaloričnim obrokom vsak dan. Reese Witherspoon se je odločila zanjo. Videti je odlično. Vse kaže, da se otroški hrani skriva čudežni ključ.

Lahko verjamemo? 

Ne. Pomagajmo si do resnice kar s preprostim matematičnim izračunom. Lonček otroške hrane vsebuje 90 kcal, kar pomeni, da s 14 lončki na dan zaužijemo 1000 kcal. Če temu dodamo skromen nizkokalorični obrok, ki vsebuje 400 kcal, denimo pečeno ribo ali pusto meso in zelenjavno prilogo, se dokopljemo do dejstva, da s to dieto teže ne boste izgubljali zato, ker bi pasirane otroške kašice v sebi skrivale čudežno formulo, marveč zato, ker preprosto ne jeste dovolj.

Taylor Swift prisega na dieto s semenom čie

Za kaj gre? 

Peščica zvezdnikov, med njimi pevka Taylor Swift, pripisuje svojo vitko postavo tako imenovani čudežni hrani –semenu čie. Drobna siva zrnca so seme čudovitih cvetlic čia iz južne Mehike in Gvatemale in so postala prava modna dietična uspešnica.

Lahko verjamemo?

Stvar ni čisto jasna. Seme nikakor ni zanič – vsebuje veliko vlaknin, proteinov in nekatere ključne vitamine iz skupine B! Kar pa zadeva hujšanje, se poraja manjši dvom. Dve žlički semena tehtata skoraj 30 g, vsebujeta pa 140 kcal, kar je enako kot skodelica sadnega jogurta. Ni čisto malo, zato je vprašanje, kakšno vlogo ima seme čie pri izgubljanju teže. Je pa zdravo, to drži.

Gobja dieta Katy Perry

foto: arhiv

Za kaj gre? 

Dieta z gobami je znana tudi kot M Diet (M – mushroom, goba). Katy Perry meni, da ji prav ta dieta zagotavlja vitkost določenih delov telesa: pasu, bokov in stegen. Vse, kar je potrebno, je nadomestiti en običajen dnevni obrok z gobjim, Katy pa trdi, da je najbolje jesti kar surove gobe.

foto: arhiv

Lahko verjamemo? 

Ne. Dietetičarka Katherine Tallmadge je za revijo Live Science zatrdila, da ni dokazov, da bi katera koli dieta pomagala hujšati le na določenih delih telesa. Seveda je zamenjava obroka (približno 400 kcal) s skodelo surovih gob (približno 21 kcal) učinkovit način hujšanja, ni pa prav nič posebnega v samih gobah, kar bi potrjevalo njihov sloves hrane za hujšanje.

Miranda Kerr dodaja kokosovo olje

foto: arhiv

Za kaj gre?

Kokosovo olje, ki je po  vsebnosti maščob in kalorij enakovredno oljčnemu olju, postaja prava dietična modna muha. Kerrova v njem vidi svojega zvestega zaveznika v ohranjanju idealne postave in ga uporablja na vse mogoče načine: za kuho, kot preliv na solato in za dosego sočnosti.

foto: Vir: Arhiv Svet24

Lahko verjamemo? 

Ne. V primerjavi z žlico oljčnega olja, ki vsebuje le 1 g nasičenih maščob in 10 g zdravih mono- ali poli-nenasičenih maščob, vsebuje enaka količina kokosovega olja kolosalnih 12 g nasičenih ter komaj 1 g zdravih maščob. Vsi pa že vemo, da strokovnjaki svetujejo čim manj nasičenih maščob, saj povzročajo nastanek holesterola in diabetesa tipa 2.

Kirsten Dunst je na alkalni dieti

foto: arhiv

Za kaj gre? 

Dunstova se je pridružila vrsti zvezdnic, med katerimi so že tudi Jennifer Aniston in Gwyneth Paltrow, ki so baje vse preizkusile »pH-dieto«. Ta priporoča zamenjavo kisle hrane (meso, ribe, mleko, jajca, kruh, alkohol) z alkalnimi jedmi (sadje, oreški, stročnice, zelenjava).

Lahko verjamemo? 

Ne. Dieta temelji na zavajajoči podmeni, da je mogoče kislost telesa uravnavati s hrano. A ustroj telesa je kompleksen in tako za zdravo telo denimo velja, da je pH-vrednost v želodcu izrazito kisla (želodec je poln kisline, ki pomaga razgrajevati zaužito hrano), nasprotno pa je kri precej alkalna. Hrana, ki jo zaužijete, tega pač ne more spremeniti in ima le malo vpliva na pH vašega telesa.

Megan Fox pije jabolčni kis

foto: aarhiv

Za kaj gre? 

Megan Fox je prepričana, da z rednim pitjem kisa iz jabolčnega mošta skrbi za zdravje svojega telesa, saj ta v celoti očisti telesni ustroj.

Lahko verjamemo? 

Da, kis je zdrav, vendar ne zaradi domnevnega čiščenja telesa. Dokler je zaužita količina zmerna (dnevno ne sme presegati dveh treh žličk kisa, raztopljenega v vodi), vam jabolčni kis zagotovo ne bo škodil. Nekatere raziskave dokazujejo celo, da kis pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi pri tistih, ki imajo diabetes tipa 2. A pri detoksikaciji žal ne pomaga.

Pilule iz placente Kourtney Kardashian

foto: arhiv

Za kaj gre? 

Lani decembra je zvezdnica resničnostnih šovov Kourtney Kardashian rodila tretjega otroka. Januarja je na Instagramu objavila fotografijo, ki prikazuje dve piluli v skodeli s pripisom: »Njam … pilule placente! Ne hecam se … Žalostna bom, ko mi bo zmanjkalo pilul iz placente. Spremenile so mi življenje!«

Lahko verjamemo?

Raje ne. Bilo je opravljenih kar nekaj znanstvenih raziskav pilul iz placente, ki so v osnovi koščki placente, obdelani s paro in posušeni. Analize so pokazale, da so trditve o tem, kako takšne pilule pomagajo proti poporodnemu stresu in pomanjkanju železa po nosečnosti, zvišujejo količino mleka pri doječih materah ter pospešujejo izločanje hormona oksitocina, ki po porodu pomaga maternici skrčiti se na normalno velikost, le anekdotične.

Barvna dieta Christine Aguilere

foto: arhiv

Za kaj gre? 

Slavna pevka se je baje odločila za slikovit prehranjevalni režim, ki temelji na sedemdnevni barvni paleti. Vsak dan v tednu je na krožniku le hrana določene barve; prvi dan se začne z belo barvo, sledijo pa rdeča, zelena, oranžna, rdeča, rumena, zadnji dan postreže s hrano vseh barv.

Lahko verjamemo? 

Seveda, vendar preveč omejevanja ni smiselno. Jedi različnih barv vsebujejo tudi različne hranilne sestavine, zato je takšna zagotovo koristna. Barvna dieta vas prav tako lahko spodbudi k poskušanju novih živil. Če začnete svoj jedilnik sestavljati skladno s to dieto, boste zagotovo okrepili pestrost svoje prehrane, poleg posvečanja pisanim barvam jedi pa ne pozabite tudi na proteine in polnozrnate jedi.

Gwyneth Paltrow pije drage smutije

foto: arhiv

Za kaj gre? 

Oskarjevka Gwyneth Paltrow je z na svojem blogu izdanim receptom za jutranji smuti, ki je sestavljen iz gobjega prahu, imenovanega »lunin prah« (Moon dust), precej vznemirila javnost, saj je vrednost njenega napitka približno 200 dolarjev.

foto: arhiv

Lahko verjamemo? 

Ne. Preprosto ni nobenih kliničnih testov, ki bi pokazali, kako ta preparat učinkuje, tako da ni mogoče trditi, da znižuje holesterol ali kako drugače koristi.

Dieta petih dejavnikov Eve Mendes

foto: arhiv

Za kaj gre? 

To je ena novejših hollywoodskih diet, opisanih v knjigi trenerja fitnesa Harleyja Pasternaka. To je na videz zelo preprosta dieta, ki pravi, da je treba na dan zaužiti pet jedi iz petih sestavin, ki vsaka zase zahteva le pet minut priprave.

foto: arhiv

Lahko verjamemo? 

Vsekakor je vredno vsaj poskusiti. Zavedati pa se je treba, da je načrt, opisan v knjigi, bolj navodilo za določen življenjski slog in manj hitra shujševalna dieta. Osnovna zamisel je v tem, da naj ima vsak vaš obrok eno izmed sestavin iz štirih osnovnih skupin: iz proteinov, kompleksnih ogljikovih hidratov, vlaknin in zdravih maščob. Peta skupina so nesladkane pijače. Skupaj teh pet dejavnikov pomaga stabilizirati sladkor v krvi in daje moč ves dan.

prejšnji članek
Prekinila je desetletje trajajoče razmerje
Svet slavnih
Prekinila je desetletje trajajoče razmerje
naslednji članek
Nekdanja misica tehta le 50 kg
Svet slavnih
Nekdanja misica tehta le 50 kg