900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Legendarna igralka spregovorila o posilstvu in zlorabi v otroštvu

3. 3. 2017; 12.30
Avtor: K.M.
jane fonda (2)

foto: Profimedia

Jane Fonda, ameriška igralka, pisateljica, politična aktivistka, nekdanja modna manekenka in vaditeljica fitnesa. Zdaj pri 79 letih pa je razkrila svojo temačno zgodovino.

V pogovoru z Brie Larson za pomembno številko revije The Edit, v kateri ima glavno vlogo bližajoči se dan žena, je Jane Fonda razkrila, da je bila kot otrok posiljena in večkrat zlorabljena. S patriarhalnimi odnosi do žensk pa se je soočala tudi v času svoje kariere. 

''Bila sem posiljena in večkrat seksualno zlorabljena kot otrok. Odpustili so me, ker nisem želela v posteljo s svojim šefom. Vedno sem mislila, da je moja krivda, nikoli nisem rekla ali naredila pravilne stvari,'' je v pogovoru izdala Fonda. 

Jane leta 1960, stara 23 let. foto: Profimedia

Igralka, ki trenutno navdušuje v seriji Grace in Frankie, je drugače znana kot zagovornica pravic žensk, za njih pa se je borila tudi v svoji več desetletij dolgi karieri. Vendar poudarja, da kot otrok, ali najstnica, ni vedela, kako naj reagira. ''Nisem vedela, kako naj se postavim zase. Danes bi rekla ne, da ne maram načina, na katerega me obravnavajo in bi odšla. Če bi le že takrat vedela to, kar vem danes,'' je še dodala legendarna igralka. 

Ravno zaradi teh svojih izkušenj sodeluje v številnih gibanjih žensk in se odkrito bori proti kakršnimikoli zlorabami in napadi, tako verbalnimi kot fizičnimi, na predstavnice ženskega spola. Igralka še poudarja, da veliko deklet za posilstva obtožuje sebe, saj menijo, da niso dovolj odločno rekle 'ne' in da je bila takšna tudi sama. A da je ravno zaradi tega potrebno poučevati in izobraževati, saj se morajo vse zavedati, da krivda ne sme nikoli sloneti na njih. 

Preberite še, katera igralka je pred kratkim prav tako razkrila, da se je v otroštvu soočila z zlorabo. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
FOTO: Helena še nikoli takšna na ulico
Svet slavnih
FOTO: Helena še nikoli takšna na ulico
naslednji članek
Internet zopet nori: Kakšne barve so jagode na tej fotografiji?
Zdravje
Internet zopet nori: Kakšne barve so jagode na tej fotografiji?